Educația financiară să fie „o disciplină bine structurată, atractivă și accesibilă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Forumul Educației Financiare organizat la Banca Națională a României pe 11 aprilie, de Ziua Educației Financiare. Acesta a transmis un apel pentru transformarea educației financiare într-o prioritate națională.
Într-un context internațional marcat de volatilitate economică, declanșată recent de escaladarea războiului tarifar global, discursul a evidențiat importanța unei minime alfabetizări financiare pentru protejarea cetățenilor în fața deciziilor riscante și a incertitudinii economice.
„În ultima săptămână, bursele lumii au fost zguduite de volatilitatea extremă, alimentată de escaladarea războiului tarifar global. Chiar și cei mai experimentați economiști și investitori se confruntă azi cu dificultăți în a anticipa evoluțiile viitoare. Acest moment de cumpănă ne arată că, în ziua de azi, a lua decizii fără o bază fundamentală de cunoștințe financiare, este cea mai proastă soluție. Înseamnă bani pierduți și viitor pus în pericol. De aceea, educația financiară devine o prioritate absolută. Într-o lume în care deciziile economice greșite pot avea consecințe devastatoare, este esențial să oferim generațiilor viitoare instrumentele necesare pentru a naviga cu încredere prin complexitatea financiară”, a declarat Marcel Ciolacu.
Oficialul a apreciat introducerea educației financiare în curriculumul pentru gimnaziu și liceu și existența unei Strategii Naționale de Educație Financiară, valabilă până în 2030, dar a pledat pentru o implementare mai aplicată, adaptată limbajului și intereselor generațiilor actuale.
În prezent Educația financiară este parte din disciplina obligatorie Educație andreprenorială / Educație socială la clasa a VIII-a și din disciplina Economie la liceu, în lcasa a XI-a. Există de asemenea mai multe opționale care includ concepte financiare și economice.
Premierul a vorbit despre modele de bună practică din alte țări: în Finlanda, unde educația financiară începe din ciclul primar prin jocuri interactive; în Marea Britanie, unde aceste cunoștințe sunt integrate în matematica și educația civică; în SUA, unde unele state, precum Utah, au făcut obligatorii cursurile despre bugetare, investiții și gestionarea datoriilor. În acest context, Ciolacu a spus că România trebuie să dezvolte o abordare coerentă și atractivă, bazată pe formarea cadrelor didactice, materiale moderne și parteneriate cu sectorul privat. „România trebuie să urmeze aceste exemple și să facă din educația financiară o disciplină bine structurată, atractivă și accesibilă tuturor elevilor, de la cele mai fragede vârste. Trebuie să investim și în formarea profesorilor, să dezvoltăm materiale didactice moderne și să colaborăm cu sectorul privat pentru a aduce în școli resurse practice și relevante”, conform prim-ministrului României.
Potențialul educației financiare în stimularea spiritului antreprenorial a fost subliniată de Marcel Ciolacu. O societate în care cetățenii cunosc principiile de bază ale gestionării banilor este una care încurajează inițiativa, inovația și dezvoltarea economică. Prin educație financiară, oamenii devin mai conștienți de riscuri, își înțeleg mai bine drepturile și responsabilitățile și pot deveni antreprenori sau consumatori mai informați, conform oficialului.
În final, acesta a făcut o comparație sugestivă între investiția în educația financiară și construcția de autostrăzi: ambele sunt proiecte majore de infrastructură, una în domeniul fizic, cealaltă în cel al cunoașterii. Iar investiția în cunoaștere poate fi cea mai sigură și eficientă investiție pe care o face o națiune.
Citește și: