Pe 11 aprilie, de Ziua Educației Financiare, campania „Educația financiară e oriunde, oricând” arată că discuțiile despre bani nu se poartă doar la bancă, ci pot apărea natural în orice colț al orașului – la piață, la mall, la școală sau chiar la sală. BCR și Școala de Bani, alături de influenceri și Profi de Bani, duc sfaturi financiare practice în locuri neașteptate, pentru a demonstra că educația financiară e parte din viața de zi cu zi.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, de unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program, pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
Pe 2 aprilie, la ZBOR Hub Brașov, zeci de profesori, directori, inspectori școlari și experți educaționali au marcat lansarea regională a platformei Life-Lab.ro la Brașov – un moment-cheie într-un proiect care demonstrează că educația financiară nu este rezervată orelor de economie sau doar sălilor de clasă, ci este parte din viața de zi cu zi.
Evenimentul a fost organizat de trei școli implicate activ în proiect: Școala Gimnazială nr.1 Poiana Mărului și Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș, din județul Brașov, alături de Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung Muscel, județul Argeș, iar discuțiile au oferit o radiografie autentică a modului în care educația financiară poate fi transpusă la orice disciplină, în orice ciclu de învățământ.
Sprijinte de BCR, inițiatorul programului LifeLab în cadrul Școala de Bani și Edupedu.ro.
Inspectoratul Școlar al Județului Brașov a fost partenerul organizatorilor, a întărit importanța și necesitatea educației financiare în școală, la fiecare nivel de învățare și a contribuit la diseminarea informațiilor către cât mai multe cadre didactice din județ.
VIDEO LifeLab – proiectul care demonstrează că educația financiară nu este rezervată orelor de economie sau doar sălilor de clasă, ci este parte din viața de zi cu zi
„Life-lab.ro este o platformă deschisă tuturor profesorilor, cu 400 de fișe. Sunt resurse făcute de profesori, pentru profesori, avizate de inspectori și specialiști. Planuri de lecție gândite pe programa de la fiecare disciplină, pe toate ciclurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceu”, a explicat echipa de coordonare a platformei.

La Brașov, profesorii au împărtășit exemple concrete de lecții aplicate cu ajutorul fișelor LifeLab, iar participanții au avut ocazia să testeze și ei, în ateliere practice, metode interactive de lucru. Evenimentul a fost organizat în incinta ZBOR Hub Brașov, centrul pentru tineri.

Educația financiară: despre viață, nu doar despre bani
„LifeLab a venit firesc. Am testat foarte mult – educație financiară de la grădiniță până la adulți. Am zis că LifeLab este următorul pas. Cu Ministerul și cu inspectoratele, am construit acest program pentru a avea educație financiară la fiecare materie”, a precizat Elena Nicodim, coordonator zonal comunicare BCR.

În viziunea experților din proiect, educația financiară nu înseamnă doar bugete sau investiții, ci dezvoltarea capacității de a lua decizii, de a înțelege nevoile, dorințele, riscurile și consecințele fiecărei alegeri.
„Educația financiară este despre luarea unor decizii în fiecare zi. Totul este legat de decizii, dar dacă nu am un raționament echilibrat, nu pot lua decizii corecte”, a punctat Adina Roșca, expert educațional LifeLab.

Platforma vine în sprijinul profesorilor, cu fișe la cheie și materiale video
„Am zis haideți să venim în întâmpinarea profesorilor și să creăm fișe educaționale la cheie, cu toate noțiunile și indicațiile necesare. Sunt resurse cu linkuri către materiale video, cu scenarii, studii de caz, jocuri de rol și muncă în echipă. Totul e gata de aplicat la clasă”, a spus Laura Mina Raiu, coordonator dezvoltare comunitară LifeLab.
„Fișele sunt făcute profesionist. Elevii învață să-și facă bugete și să nu le fie teamă de eșec”
„Mi-am făcut cont pe Life-lab.ro. Fișele sunt structurate foarte bine, pentru toate nivelurile și disciplinele. Elevii învață să-și facă un buget, să ia decizii înțelepte, să colaboreze, să aibă încredere și să nu le fie teamă de eșec. Educația e despre viață, despre înțelegerea lumii”, le-a spus celor prezenți Valentin Bucur, inspector școlar pentru Informatică, ISJ Brașov.

Inspectorul le-a mai transmis profesorilor de la eveniment că „s-a schimbat paradigma în educație: profesorul nu mai este singurul depozitar al informației. Informația este la un click distanță. Trebuie însă să-i învățăm pe elevi să dobândească puterea de a înțelege lumea, de a lua decizii bune și să-și gestioneze resursele, toate acestea îi ajută să-și construiască viitorul”.
Silviana Cioceanu, inspector școlar pentru proiecte educaționale la ISJ Brașov a subliniat caracterul interdisciplinar al LifeLab: „Cred cu tărie că trans-disciplinaritatea este extrem de importantă și un astfel de proiect nu face altceva decât să-i pregătească pe tineri, cu sprijinul profesorilor, să afle și să aplice de acum lucruri care le vor fi indispensabile, în continuare, în viață”.

Cei care formează conținutul: profesori care răspund nevoilor reale
„Am intrat în proiect întâmplător, dar am înțeles rapid că dacă ai dotări, trebuie să ai și conținut și formare. A urmat minunata parte cu crearea fișelor”, a spus Ciprian Ittu, directorul Școlii Gimnaziale nr.1 Poiana Mărului.

„Educația financiară nu este despre bani. Este despre valori, atitudine, planificare, viziune. Este despre a înțelege viața reală și a răspunde cerințelor societății”, a explicat Maria Racu, director la Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș.

„Educația financiară nu e un moft, e o necesitate”
„Am învățat de la experți, apoi am transmis elevilor. Educația financiară nu e un moft, este o necesitate. Iar LifeLab vine cu soluții aplicabile, testate și utile pentru toți”, a subliniat Magdalena Dorcioman, director la Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel.

Ziua Educației Financiare: o sărbătoare în oraș
De Ziua Educației Financiare – 11 aprilie, BCR celebrează mesajul „Educația financiară e oriunde, oricând”, aducând discuțiile despre bani în locuri neașteptate: de la Piața Obor la sala de fitness, din autobuz până în cinematografe.
Campania urmărește creșterea asocierii educației financiare cu viața reală, nu doar cu școala sau banca, și invită românii să fie deschiși la conversații despre bani, în orice context.
Pentru mai multe resurse gratuite și exemple de lecții gata de aplicat, profesorii se pot înregistra pe platforma Life-Lab.ro și pot deveni parte dintr-o comunitate națională care transformă educația pas cu pas – prin decizii înțelepte, colaborare și implicare.
- Huburile ZBOR se adresează tinerilor cu vârste între 14 și 25 de ani și au scopul de a oferi resurse suplimentare pentru dezvoltarea personală și profesională într-un cadru sigur, adaptat cerințelor acestora, potrivit organizatorilor acestora.
- Hub-urile sunt deschise în Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești, Târgu Jiu și Baia Mare, iar accesul la acestea este gratuit. Înscrierea la activități se face majoritar, în primă fază, după anunțurile de pe rețelele sociale pe care sunt prezente centrele – ex. Instagram.
ZBOR Hub Brașov, în centrul istoric al orașului cu tradiție de sute de ani.

Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
VIDEO Patru profesori prezintă secvențe de lecție dezvoltate și aplicate de ei la clasă – București, 4 februarie 2025
LifeLab, inițiat de BCR în 2022, și susținut de Ministerul Educației prin parteneriat strategic, a pornit ca proiect pilot, în două școli din județele Brașov și Argeș, fiind extins în 2024 la nivel național, acoperind 10 școli din 4 județe și ajungând la peste 20.000 de elevi și 1.000 de profesori. Prin intermediul acestui program, educația financiară a fost integrată în toate ciclurile de învățământ, cu scopul de a dezvolta abilități de viață și competențe financiare relevante pentru elevi. Peste 400 de resurse educaționale interdisciplinare au fost realizate cu ajutorul cadrelor didactice implicate în proiect.
În 2025 Life Lab s-a extins la nivel național cu ajutorul platformei www.life-lab.ro unde cadrele didactice se pot înscrie într-o competiție. BCR prin Școala de Bani lansează o platforma digitală Life-Lab.ro care pune la dispoziția profesorilor din toată țara resurse educaționale accesibile în mod gratuit, facilitând interdisciplinaritatea și metode inovative de predare, oferind în mod gratuit peste 400 de resurse interdisciplinare disponibile pe platformă, special concepute pentru a adapta educația financiară la programa școlară. Materialele includ noțiuni teoretice, exerciții practice și scenarii aplicate, dezvoltate în colaborare cu experți educaționali și profesori din toată țara.
VIDEO Profesorii din școlile LifeLab prezintă exemple concrete de lecții de educație financiară, adaptate nivelului de vârstă și specificului disciplinei, de la nivel preșcolar la cel liceal – Ploiești, 5 martie 2025
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
1 comment
În trecut , exista doua regului de aur pe post de educatie financiară :
1. Pune deoparte bani albi pentru zile negre.
2. Intinde- te cât ți – e plapuma .
Nu exista sa te imprumuti cu mai mult de 3% dobânda
Nu exista sa te imprumuti pt vacante , bunuri mai Putin sau deloc necesare unei familii
Nu exista riscul sa ti pierzi casa , sa ti pierzi pensia , depunerile de o viata, Nu intra nimeni in combinații riscante de dragul castingului. Un loz costa maxim 5 lei .
După revoluție , au intrat și la noi schemele Ponzi. .