Platforma Life-Lab.ro a fost lansată recent, oferind profesorilor din România resurse educaționale menite să integreze educația financiară în diverse discipline școlare. Proiectul, dezvoltat de Banca Comercială Română (BCR) prin Școala de bani, își propune să aducă educația financiară mai aproape de elevi printr-o abordare transdisciplinară, cu ajutorul profesorilor. Evenimentul de lansare organizat la București este urmat de alte două evenimente – la Ploiești și la Constanța – în luna martie.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
- Următorul eveniment LifeLab are loc la Ploiești, pe 5 martie. Profesorii din regiunea Muntenia sunt invitați să afle de la reprezentanții proiectului, de la profesorii implicați în crearea și aplicarea de fișe didactice și de la experții din program cum pot și ei să își transforme orele în discuții captivante pentru elevi și în experiențe de învățare transdisciplinare pentru care copiii și tinerii le vor fi recunoscători toată viața. Înscrierea la eveniment, în limita locurilor disponibile, se poate face folosind acest formular.
VIDEO Lansare platformă resurse educaționale life-lab.ro și concurs pentru profesori
Nicoleta Deliu Pașol, șefa Departamentului de Comunicare al BCR, a explicat inspirația din spatele platformei: „Am văzut la colegii din Slovacia modelul acesta de transdisciplinaritate, prin care au zis, ok, ce ne-am dat noi seama că funcționează cel mai bine este să încercăm să introducem elemente de educație financiară în fiecare materie în școli, pentru că până la urmă banii sunt parte din fiecare aspect al vieții noastre.”

Platforma Life-Lab.ro oferă fișe educaționale dezvoltate de profesori, care pot fi aplicate la diverse materii, de la geografie la educație fizică. Adina Roșca, expert educațional în LifeLab, a subliniat: „În cadrul proiectului noi încercăm la toate disciplinele să avem noțiuni de educație financiară… Această predare interdisciplinară, transdisciplinară vă pune pe voi, elevii, în situații reale de viață.”

Pentru a încuraja colaborarea și inovarea, platforma găzduiește două concursuri: unul destinat profesorilor care aplică fișele existente și altul pentru cei care doresc să creeze noi materiale educaționale. Laura Mina Raiu, coordonator dezvoltare comunitate LifeLab, a declarat: „Eforturile noastre de anul acesta s-au concentrat foarte mult pe crearea unei platforme… care să fie un spațiu de învățare, dar și un spațiu de colaborare în care profesorii să poată accesa atât resurse educaționale… să poată schimba idei și să poată învăța unii de la ceilalți.”

Concret, profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga vouchere eMAG, la fel și profesorii care aplică aceste fișe la clasă. Premiile vor fi distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni, iar condițiile de înscriere și regulamentul concursului sunt pe platforma life-lab.ro.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, prezent la evenimentul de lansare, a accentuat importanța flexibilității în educație: „Cred că ce propuneți voi poate să fie și suport pentru învățarea formală, să se poată dezvolta sau poate funcționa și într-o logică de învățare nonformală.”
La eveniment au participat peste 100 de cadre didactice și elevi de la Liceul Economic Krețulescu din București.
În cadrul unui atelier profesorii prezenți au aflat informații practice despre dezvoltarea și folosirea la clasă a fișelor de lecție cu noțiuni de educație financiară integrată în diferite materii de la profesori din școlile implicate în programul Lifelab:
Daniel Burlacu, director, profesor Matematică, Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Ciorani, Prahova

Andreea Ilie, profesor discipline economice, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava

Ciprian Ittu, director, profesor de Informatică și TIC, Școala Gimnazială nr. 1, Poiana Mărului, Brașov

Diana-Gabriela Corfu, profesor învățământ primar, Liceul Aurel Vlaicu, Breaza, Prahova

La finalul atelierul, profesorii au avut parte de o experiență inspirațională alături de Dragos Buzzi, creator de conținut.

Liceenii au fost implicați și ei într-un workshop moderat de Iulian Lemnaru, creator de conținut pe TikTok&Instagram.

Cu povești cu impact în orientarea în carieră din implementarea în școala a programului LifeLab au venit Maria Solomon și Ștefan Atomei de la Colegiul Economic Suceava, alături de doi colegi de la Liceul Tehnologic Ciorani, Denisa Raicu și Delia Rădulescu. La final, Iulian le-a dat provocarea de a face la cald un TikTok cu conținut educațional și i-a ghidat în realizarea acestei producții video.

Platforma pune la dispoziția cadrelor didactice peste 400 de resurse educaționale gratuite, care includ:
- Lecții interactive și materiale multimedia.
- Studii de caz și exemple practice pentru integrarea educației financiare în diverse discipline.
- Acces la sesiuni de formare și consultanță cu experți în educație financiară.
Pentru a accesa resursele, profesorii trebuie doar să își creeze un cont pe life-lab.ro.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava