Platforma Life-Lab.ro, un spațiu digital dedicat profesorilor care doresc să integreze educația financiară în lecțiile lor, indiferent de disciplina predată, a fost lansată recent în prezența ministrului Educației și Cercetării, Daniel David și a inspectoarei școlare generale Marinela Stroescu, de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Proiectul, construit pe baza unui program pilot implementat în precedenții doi ani școlari în 12 școli din 6 județe, își propune să aducă educația financiară la un nivel interdisciplinar, accesibil și aplicabil în toate unitățile de învățământ din România.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
În cadrul evenimentului de lansare, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a subliniat importanța unei abordări flexibile în educație, menționând că inițiativa poate funcționa atât ca suport pentru învățarea formală, cât și într-o logică de învățare non-formală.

„Cred că ce propuneți voi poate să fie și suport pentru învățarea formală, să se poate dezvolta sau poate funcționa și într-o logică de învățare nonformală. Și atunci, cu siguranță o să reușim să transferăm aceste competențe către tineri fiindcă miza în final este alta: nu câte discipline și nu câte ore, ci trebuie să dăm atâtea discipline și atâtea ore câte trebuie pentru a transfera corect acele competențe. Așa trebuie gândită, dacă vreți, abordarea în zona educațională”, a declara Daniel David în deschiderea evenimentului.
VIDEO Lansare platformă resurse educaționale life-lab.ro și concurs pentru profesori
La rândul său, Marinela Stroescu, inspector școlar general al ISMB, a evidențiat sprijinul acordat de Inspectoratul Școlar București pentru integrarea educației financiare în unitățile de învățământ și colaborarea cu partenerii din mediul privat:
„Inspectoratul are un rol privind îndrumarea și control. Plecând de la îndrumare, inspectoratul facilitează întâlnirea între noi, cadrele didactice și dumneavoastră, agentul privat, hai să spunem, care vă preocupați de această educație financiară. Colaborarea noastră cu Banca Comercială Română și cu alte societăți private care vin în școală și aduc către elevi anumite forme de educație financiară este una foarte bună și trebuie să spun că sunt foarte încântată că după 2 ani de zile avem unități de învățământ preșcolar în care s-au desfășurat astfel de activități, precum și unități de nivel primar și gimnazial în care am avut astfel de activități”, a declarat șefa ISMB.

Life-Lab este un program BCR, iar Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare al băncii, a punctat interesul tinerilor pentru antreprenoriat și nevoia de educație financiară aplicată:
„Există o dorință antreprenorială foarte mare în rândul generației tinere. Ei știu ce vor, știu ce își doresc și probabil că asta îi va ajuta să fie și fericiți. Treaba noastră este să le spunem cum pot să-și facă o tinichigerie auto sau un cabinet de estetică, sau o companie care produce cizme de plastic sau mașini electrice. La sfârșitul zilei, noi facem Școala de bani nu pentru că vrem să învățăm oamenii neapărat despre bani, deși asta este important, dar pentru că ne dăm seama că oamenii au dorințe și aspirații foarte mari și foarte frumoase. De aceea facem și LifiLab, care pune accentul, foarte simplu spus, pe transdisciplinaritate”, a punctat Ionuț Stanimir.

La eveniment au participat peste 100 de cadre didactice și elevi de la Liceul Economic Krețulescu din București.
În cadrul unui atelier profesorii prezenți au aflat informații practice despre dezvoltarea și folosirea la clasă a fișelor de lecție cu noțiuni de educație financiară integrată în diferite materii de la profesori din școlile implicate în programul Lifelab:
- Daniel Burlacu, director, profesor Matematică, Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Ciorani, Prahova
- Andreea Ilie, profesor discipline economice, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Ciprian Ittu, director, profesor de Informatică și TIC, Școala Gimnazială nr. 1, Poiana Mărului, Brașov
- Diana-Gabriela Corfu, profesor învățământ primar, Liceul Aurel Vlaicu, Breaza, Prahova
La finalul atelierul, profesorii au avut parte de o experiență inspirațională alături de Dragos Buzzi, creator de conținut.

Liceenii au fost implicați și ei într-un workshop moderat de Iulian Lemnaru, creator de conținut pe TikTok&Instagram. Cu povești cu impact în orientarea în carieră din implementarea în școala a programului LifeLab au venit Maria Solomon și Ștefan Atomei de la Colegiul Economic Suceava, alături de doi colegi de la Liceul Tehnologic Ciorani, Denisa Raicu și Delia Rădulescu. La final, Iulian le-a dat provocarea de a face la cald un TikTok cu conținut educațional și i-a ghidat în realizarea acestei producții video.


Platforma pune la dispoziția cadrelor didactice peste 120 de resurse educaționale gratuite, care includ:
- Lecții interactive și materiale multimedia.
- Studii de caz și exemple practice pentru integrarea educației financiare în diverse discipline.
- Acces la sesiuni de formare și consultanță cu experți în educație financiară.
Pentru a accesa resursele, profesorii trebuie doar să își creeze un cont pe www.life-lab.ro.

Nicoleta Deliu Pașol șef Comunicare, BCR, Adina Roșca, expert educațional și Laura Mina Raiu, conferențiar universitar la ASE București și coordonator dezvoltare comunitate au detaliat noutățile LifeLab.
„Banii sunt parte din aproape fiecare aspect al vieții. Educația financiară poate fi predată la fiecare materie, inclusiv la sport si la istorie. Asta e principiul din spatele Life Lab – proiectul care are ca scop să facă discuția despre bani una transdisciplinară. După doi ani în care am testat în mai multe școli. a venit momentul să dăm acces la, și să încurajăm toți profesorii din România să folosească fișele de lucru la clase și chiar să înceapă să creeze unele noi.“, explică Nicoleta Deliu.

Potrivit unui studiu realizat de Cult Market Research, peste 90% dintre profesorii implicați în program au manifestat dorința de a aprofunda educația financiară, iar 85% consideră că LifeLab a avut un impact pozitiv asupra elevilor. De asemenea, 78% dintre elevi și-au exprimat dorința de a învăța mai multe despre economisire și planificare financiară.

Prin lansarea Life-Lab.ro, România face un pas important către o educație financiară modernă, accesibilă și aplicabilă, punând la dispoziția profesorilor instrumentele necesare pentru a pregăti generațiile viitoare pentru realitățile economice ale secolului XXI.

Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava