Programul educațional LifeLab by BCR propune transformarea felului în care profesorii de orice disciplină și din fiecare ciclu de învățământ predau conceptele financiare. Departe de a fi doar despre bani, educația financiară a devenit, prin acest proiect, o lecție de viață despre gestionarea dorințelor și necesităților, spun profesorii implicați în acest proiect din 2022, de la lansare, până în prezent.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, de unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program, pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
Profesorii din școlile participante în Programul LifeLab au implementat activități interactive care le-au oferit elevilor oportunitatea de a înțelege noțiunile despre bani și comportamentele financiare responsabile, prin exerciții practice și jocuri educaționale, exersându-le și dezvoltându-le astfel competențele.
VIDEO Patru profesori prezintă secvențe de lecție dezvoltate și aplicate de ei la clasă
Ciprian Ittu, director și profesor de matematică și TIC la Școala Gimnazială Nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov, a folosit programarea pentru a-i ajuta pe elevi să înțeleagă tranzacțiile financiare. Elevii săi au realizat un program de conversie valutară în Tynker, aplicând atât cunoștințele de informatică, cât și cele de educație financiară. „Știu că nu toți elevii vor urma o carieră în IT, dar vreau ca măcar să înțeleagă că informatica nu înseamnă doar rețele sociale”, spune profesorul. Un alt proiect creat de acesta a fost simularea unui buget necesar pentru construirea unui acvariu, un exercițiu care le-a arătat elevilor importanța economisirii și a planificării financiare.
Fișa folosită la clasă și prezentată de Ciprian Ittu la lansarea platformei life-lab.ro poate fi descărcată și de aici:
Diana Corfu, profesor învățământ primar la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza, județul Prahova, a transformat ora de educație financiară într-o experiență autentică de business. Elevii din clasa a II-a au realizat produse de Paște, au stabilit un plan de afaceri și le-au vândut la un târg în piațeta orașului. „Ne-am întrebat de unde vin banii și cum putem câștiga. Copiii au creat o afacere reală, cu manageri de proiect și acționari, analizând la final costurile, investiția și profitul”, explică profesoara.
Fișa folosită la clasă și prezentată de Diana Corfu la lansarea platformei life-lab.ro poate fi descărcată și de aici:
Daniel Burlacu, profesor de matematică și director al Liceului Tehnologic „Ilie Gavrilă” din Ciorani, a introdus un sistem inovator pentru a-i învăța pe elevi despre riscurile financiare. Aceștia au primit bani de jucărie și au fost provocați să „cumpere” întrebări. Dacă răspundeau corect, își dublau câștigurile, iar dacă greșeau, pierdeau tot. „A fost o lecție care i-a motivat să fie atenți și să înțeleagă conceptele de risc, nevoie și dorință”, explică profesorul.
Fișa folosită la clasă și prezentată de Daniel Burlacu la lansarea platformei life-lab.ro poate fi descărcată și de aici:
Pentru elevii mai mari, Andreea Ilie, profesor la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, a folosit metoda „explozia stelară” pentru a învăța despre produsele financiare, riscurile bancare și protecția consumatorului. Pe flipchart a fost desenată o stea, iar fiecare echipă a primit o întrebare legată de sistemul financiar. „A fost o activitate interactivă, în care fiecare elev a fost implicat activ, spre deosebire de lecțiile tradiționale care ar fi putut părea plictisitoare”, explică profesoara.
Fișa folosită la clasă și prezentată de Andreea Ilie la lansarea platformei life-lab.ro poate fi descărcată și de aici:
LifeLab a demonstrat astfel că educația financiară poate fi integrată cu succes în orice materie, de la matematică și TIC la economie și educație civică. Prin metode interactive, profesorii au reușit să transforme noțiuni abstracte în experiențe concrete, captivante pentru elevi.
Platforma pune la dispoziția cadrelor didactice peste 400 de resurse educaționale gratuite, care includ:
- Lecții interactive și materiale multimedia.
- Studii de caz și exemple practice pentru integrarea educației financiare în diverse discipline.
- Acces la sesiuni de formare și consultanță cu experți în educație financiară.
Pentru a accesa resursele, profesorii trebuie doar să își creeze un cont pe life-lab.ro.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
1 comment
Da ,concurs.Uite asa IA face rost de toate cunoștințele noastre.Gratis.