Premierul Viorica Dăncilă s-a întors de la Bruxelles cu un dezacord de articol genitival posesiv: a, al, ai, ale. Regula se învaţă în clasa a VI-a

4.315 vizualizări
SURSA: gov.ro
Încă din prima frază pe care a rostit-o, la începutul şedinţei de Guvern din 25 ianuarie, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a făcut un dezacord gramatical. Este vorba despre nefolosirea corectă a articolului posesiv (genitival), regulă pe care programa şcolară o prevede pentru clasa a VI-a.

Potrivit înregistrării oficiale de pe site-ul Guvernului României, începutul discursului premierului Viorica Dăncilă în şedinţa de Guvern din data de 25 ianuarie 2019 a fost următorul:

“Bună ziua! Încheiem o săptămână în care România a dovedit că este un partener de încredere a Uniunii Europene și că își îndeplinește cu succes rolul în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.”


În transcrierea realizată de către aparatul guvernamental apare forma corectă:

“Bună ziua. Încheiem o săptămână în care România a dovedit că este un partener de încredere al Uniunii Europene și că își îndeplinește cu succes rolul în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.”

Acest tip de dezacord este provocat de neacordarea în gen și număr cu substantivul determinat (un partener). În cazul de faţă, articolul posesiv este acordat cu substantivul în genitiv pe care îl însoțește (Uniunii Europene).

Articolul posesiv genitival se aşază înaintea unui substantiv sau pronume în genitiv şi întră în alcătuirea pronumelui posesiv şi a numeralului ordinal. Acesta leaga numele obiectului posedat de numele posesorului, avand formele : al, a, ai, ale.

partener al Uniunii Europene partenere ale Uniunii Europene
parteneră a Uniunii Europene parteneri ai Uniunii Europene

Elevii învaţă aceste reguli gramaticale de bază în clasa a VI-a. Iată ce scrie în manualul de Limba Română despre articolul genitival.

SURSA: manuale.edu.ro

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Coșul minim pentru un trai decent al unei familii cu doi copii de școală este de aproape 10.000 de lei pe lună, cu peste 15% mai mult ca anul trecut – raport / Educația – a patra cea mai mare presiune pe buget, după alimente, întreținerea casei și îmbrăcăminte

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportată la luna septembrie, a fost de 9.978 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii…
Vezi articolul

La granița dintre realitate și filtre / Psiholog: Lucrurile ar putea fi îmbunătățite prin educație, prin dezvoltarea gândirii critice, utilizarea unor surse științifice, verificarea informațiilor și, foarte important, prin relaționare reală

Mulți copii care folosesc rețelele de socializare sunt la curent cu unele pericole: știu să ignore necunoscuții, să nu dea click pe link-urile care pot ascunde un virus și să…
Vezi articolul