Premiul Goncourt 2023, câștigat de scriitorul Jean-Baptiste Andrea pentru romanul „Veiller sur elle” / Cartea este în curs de traducere în limba română

254 de vizualizări
Foto: Academia Goncourt – Facebook.com
Premiul Goncourt pe anul 2023 a fost atribuit scriitorului Jean-Baptiste Andrea pentru romanul “Veiller sur elle” (editura L’Iconoclaste), care descrie o poveste de dragoste din perioada fascistă a Italiei, informează AFP, scrie Agerpres.

Jean-Baptiste Andrea, în vârstă de 52 de ani, a fost desemnat câştigător în cel de-al 14-lea tur de scrutin organizat de juriul Academiei Goncourt, instituţia care decernează cel mai prestigios trofeu din universul literaturii franceze. Juriul a fost prezidat de Didier Decoin, al cărui vot are o valoare dublă.

Ceilalţi trei scriitori finalişti au fost Eric Reinhardt, Gaspard Koenig şi Neige Sinno, cea din urmă fiind recompensată luni cu premiul Femina, potrivit sursei citate.

“Este un mare moment de emoţie, tocmai ne-am şters lacrimile de bucurie în taxi”, a declarat scriitorul francez, vizibil emoţionat, în momentul sosirii sale la restaurantul Drouant, unde premiul Goncourt este decernat în fiecare an, conform tradiţiei, de peste un secol.

Cu doar patru romane la activ, Jean-Baptiste Andrea a câştigat cel mai prestigios premiu literar francofon graţie unei lungi fresce despre sculptură şi despre Italia.

Romanul său “Veiller sur elle” spune povestea lui Mimo, născut în sărăcie şi încredinţat ca ucenic unui sculptor în piatră. Mimo se îndrăgosteşte nebuneşte de moştenitoarea unei mari averi, Viola Orsini, şi traversează alături de ea timpul şi anii, până în momentul în care Italia cade pradă fascismului, conform Agerpres.

  • Romanul este în curs de traducere în limba română la Editura Trei. Potrivit unui comunicat al editurii, cartea apare în tălmăcirea Mihaelei Stan, în colecţia Fiction Connection, coordonată de Magdalena Mărculescu şi va fi publicată în 2024.

“Îmi pregătesc întreaga poveste. Cea de acum a însemnat 10 luni de pregătire, în capul meu şi pe un carnet. Nu scriu nici măcar un rând din roman. Şi într-o zi, îmi spun: povestea mea e deja acolo, pot deci să nu mai reflectez şi să mă întreb unde va duce ea”, dezvăluia scriitorul Jean-Baptiste Andrea într-un interviu pentru France Inter. “Primele mele trei romane au fost scrise cu uşile închise. Acum, am vrut să sparg toate graniţele”, a adăugat el.

Anunţul prin care este comunicat numele câştigătorului premiului Goncourt reprezintă în mod tradiţional pentru industria de carte din Franţa un eveniment marcat de o mare frenezie, la care participă de fiecare dată numeroşi scriitori, pasionaţi de literatură şi jurnalişti.

Premiul Goncourt, decernat de un juriu alcătuit din şapte bărbaţi şi trei femei, aduce câştigătorului un cec de 10 euro, dar garantează vânzări de sute de mii de exemplare în ultimele două luni ale anului, cele mai importante pentru librăriile din Franţa, mai transmite sursa citată.

Aceste vânzări ajung în medie la 400.000 de exemplare. Însă romanul desemnat câştigător în 2022, “Vivre vite”, al scriitoarei Brigitte Giraud, a dezamăgit din acest punct de vedere, întrucât a rămas sub pragul de 300.000 de exemplare vândute. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 2600 de candidați prezenți la concursul de Titularizare 2023 s-au retras după ce au văzut subiectele, iar 26 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Rata de participare a fost de peste 83%, anunță Ministerul Educației

Peste 2600 de candidați prezenți în sala de concurs la Titularizare 2023 s-au retras de la proba scrisă desfășurată miercuri, 12 iulie, anunță ministerul Educației într-o informare trimisă jurnaliștilor. Rata…
Vezi articolul

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR. În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor în învățământul superior. România viza la început doar 3% pentru toată educația

“În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități…
Vezi articolul