Președintele Federației Părinților: Dacă Ministerul dorește obligativitatea uniformei, nu mai vorbim despre învățământ gratuit sau susține financiar cumpărarea uniformelor. Atenție la acei directori care au firme de casă!

1.349 de vizualizări
Foto: Pexels.com
“Este din nou o discuție fără fond adusă în atenția opiniei publice, atâta timp cât avem reglementată prin regulamente și statutul elevului posibilitatea de a se purta o uniformă școlară într-o unitate de învățământ”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației de Părinți din Preuniversitar, Iulian Cristache. Reacția acestuia vine la recomandarea făcută de Ecaterina Andronescu, referitor la uniformele școlare: paza nu este singura soluție pentru asigurarea securității profesorilor, o uniformă aleasă de părinți împreună cu școala ar putea fi o ”măsură care nu este exagerată” – a declarat în weekend ministrul Educației.
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache

Președintele Federației de Părinți din Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat pentru Edupedu.ro că introducerea uniformelor școlare este deja reglementată “în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP)“. Și în acest moment, orice școală poate să aplice uniformele, dacă părinții, elevii și profesorii doresc acest lucru.

Dacă Ministerul Educației dorește să impună obligativitatea uniformei, trebuie să schimbe legislația și să nu mai vorbim despre un învățământ gratuit sau să susțină financiar procurarea acestor uniforme. Atenție, totuși, la acei directori care au firme de casă prin care procură aceste uniforme școlare“, a avertizat Cristache.

Ce a declarat ministrul Educației, cu privire la uniformele școlare:

Declarația integrală făcută de Ecaterina Andronescu în emisiunea Imperativ:

Ecaterina Andronescu / Foto: Ministerul Educației

”Ecaterina Andronescu: Nu cred ca paza este singura soluție pentru că aș vrea să dau exemplul școlii din Ploiești. Erau doi paznici, profesorul de serviciu, elevii toți aveau card de intrare, prin fața școlii patrulau doi sau trei jandarmi care l-au și prins pe rău-făcătorul respectiv. Cu toate acestea… deci practic ne-am fi încadrat în standardele unei asigurări corecte a pazei școlii, iată ce s-a întâmplat. Deci eu cred ca mai trebuie sa găsim și măsuri suplimentare. De exemplu, eu văd că acel… acea uniformă școlara – poate că nu este cea mai potrivită sintagma și de aceea lumea o refuză, dar școala gasește o formulă pentru ca toți copiii să se îmbrace la fel și în felul acesta să fie ușor de distins un copil al școlii de cineva care e un intrus, din afara școlii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri, care nu sunt exagerate.

– Laviniu Lăcustă (USLIP Iași): Doamna ministru, nu credem că uniformizarea va asigura și protecția elevilor și a cadrelor didactice. Ar fi foarte simplu dacă ar fi așa…

– Ecaterina Andronescu: Nu uniformizarea, n-am vorbit de uniformizare. Eu am vorbit de… Vedeți că toate școlile celebre din lume au uniforma lor pe care o poartă cu mândrie, pentru ca sunt elevii acelei școli. Și noi suntem… am putea să încercăm să generăm această bucurie a copilului că aparține școlii x sau y.

– Genoveva Farcaș, Inspector general Iași: Este un pachet de identitate instituțională dacă vreți…

– Ecaterina Andronescu: Exact!

– Genoveva Farcaș, Inspector general Iași:…care se practică în mai toate țările europene cu școli de tradiție. Elevii nu cred că aici ar dezaproba. E adevărat că dacă punem problema de uniformizare, inducem ideea de respingere, însa nu e obligatoriu să fie o uniforma întreagă, e suficient să fie un element distinctiv pentru școala respectivă.

FOTO: Colegiul Național Costache Negruzzi, Iași

– Ecaterina Andronescu: Nu, poate sa fie o eșarfă, de exemplu, sau altceva.

– Cristian Ungureanu, moderator: Sau, de ce nu, chiar o ținută completă pe care o adoptă școala. Și aș veni cu două exemple concrete care văd că persistă de ani buni, cel puțin în Iași. Colegiul Național Costache Negruzzi (foto dreapta) și Colegiul Național Mihai Eminescu care au acele uniforme absolut distincte și când vezi un elev sau o elevă pe stradă cu acea ținută știi clar de unde aparține, de unde provine.

– Ecaterina Andronescu: Absolut! Orice elev poartă cu mândrie acea ținută pentru că el aparține comunității de la Negruzzi sau de la Colegiul Național, de la Eminescu. E o mândrie să fii elev în școlile acestea extraordinare ale Iașiului. N-avem cum să nu spunem lucrurile acestea și să susținem aceste idei.

– Laviniu Lăcustă (USLIP Ia?i): Sigur că da, în măsura în care elevii și cadrele didactice achiesează la un astfel de sistem nu este niciun fel de problemă, eu mă refeream la un lucru impus, doamna ministru.

– Ecaterina Andronescu: Pai nu este, știți ce se întâmplă, nu vreau să o luați ca pe o chestiune impusă. Școala împreună cu parinții, ei aleg ce ținuta poartă elevii. Nu vreau să fie aceeași ținută peste tot în școlile din România. Să dea identitate și prin ținuta școlii respective.”

Declarația ministrului Andronescu a fost făcută în contextul în care Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, condusă de Simion Hăncescu, a cerut public conducerii Senatului “să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic”, care prevede că profesorii beneficiază de “de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică”.

Citește și:

 


4 comments
 1. Subiectul e simplu.
  Profesorii și unii părinți vor uniforme.
  Toate școlile din Vestul Europei au.
  Elevii (mai ales cei de liceu) și unii părinți ,, progresiști,, nu vor.
  Uniforma se vede ușor în baruri și cafenele. Nu mai poți chiuli când vrei. Nu mai poți da o tură prin alte școli.

  Copilul nu știe ce e necesar . Adulții ar trebui să știe. Din păcate tocmai ei au logica fracturată…

 2. Hai sa fim seriosi, copiii oricum au nevoie de haine pentru a merge la scoala. Daca nu e obligatorie uniforma, tii copilul intr-un singur rand de haine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, despre transferul la primării al palatelor și cluburilor copiilor, pe care tot ministerul spunea acum 3 luni că refuză să îl facă: Prin noua lege nu se face descentralizarea, ci abia după doi ani de la intrarea în vigoare încep procedurile

„Prin noua lege nu se face descentralizarea. Prin noua lege se prevede că, la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, vor fi inițiate aceste procese de descentralizare…
Vezi articolul

Părinții elevilor olimpici îi cer președintelui Iohannis să intervină pentru revizuirea ordinului ce anulează olimpiadele școlare de anul acesta / Olimpiadele să aibă loc în două etape, în primăvara 2021

O asociație ce reunește părinți ai elevilor olimpici i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care îi cer acestuia să intervină pentru revizuirea ordinului ce a anulat olimpiadele…
Vezi articolul