Primele 7 teme de cercetare pentru combaterea pandemiei aprobate de Ministerul Sănătății și la care cercetătorii pot intra în competiție, pe un buget total de 25 milioane de lei, au fost anunțate de Ministerul Educației

1.269 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Educației și Cercetării anunță că astăzi au fost aprobate de Ministerul Sănătății primele teme de cercetare propuse de cercetători, cu scopul combaterii epidemiei de SARS-COV-2, pentru care instituția pune la dispoziție 25 milioane de lei.

Printre cele 7 teme de cercetare aprobate de Guvern se numără “dinamica transmiterii virusului SARS-COV-2 pe teritoriul României”, “dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri” pentru prevenirea coronavirusului și “secvențierea genomului SARS-COV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”.

Cele 7 teme de cercetare aprobate astăzi, 27 martie 2020, și pentru care Ministerul lansează competiție între cercetători:
  1. Dinamica transmiterii virusului SARS-COV-2 pe teritoriului României;
  2. Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri pentru prevenirea SARS-COV-2;
  3. Secvențierea genomului SARS-COV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România;
  4. Tehnici avansate și creșterea performanței în detecția precoce a virusului SARS-COV-2;
  5. Evaluarea eficacității și siguranței utilizării unor protocoale de tratament inovative;
  6. Abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2;
  7. Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate.

În prezent, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății elaborează termenii de referință care stabilesc obiectivele generale, obiectivele specifice și rezultatele estimate, precum și termenele de realizare a acestora. Ulterior, UEFISCDI va declanșa procedura de selecție competitivă și contractare, în regim accelerat, a consorțiilor care vor executa aceste studii de cercetare.

Din consorțiile executante vor face parte, în mod obligatoriu, cel puțin o instituție de cercetare-dezvoltare și o unitate din sistemul public de sănătate., anunță Ministerul Educației, în comunicatul remis Edupedu.ro. “Participarea unor companii private în aceste consorții este, de asemenea, posibilă, în conformitate cu schemele de ajutor de stat privind finanțarea”, precizează instituția.

Ministerul educației estimează că proiectele de cercetare contractate vor putea demara studiile în cel mult o lună.

Comunicatul integral al Ministerului Educației și Cercetării:

Cercetarea răspunde apelului la mobilizare în lupta cu noul coronavirus, alocând 25 milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de cercetare

Ministerul Educației și Cercetării a alocat, în acest moment, suma de 25 milioane lei pentru finanțarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii și combaterea epidemiei de SARS-COV-2.

Astăzi, 27 martie 2020, au fost aprobate primele teme de cercetare în acest scop, considerate prioritare de Ministerul Sănătății, în domeniul prevenției diagnosticului, tratamentului și controlului epidemiei:

– Dinamica transmiterii virusului SARS-COV-2 pe teritoriului României;
– Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri pentru prevenirea SARS-COV-2;
– Secvențierea genomului SARS-COV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România;
– Tehnici avansate și creșterea performanței în detecția precoce a virusului SARS-COV-2;
– Evaluarea eficacității și siguranței utilizării unor protocoale de tratament inovative;
– Abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2;
– Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate.

În prezent, Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătății, elaborează termenii de referință care stabilesc obiectivele generale, obiectivele specifice și rezultatele estimate, precum și termenele de realizare a acestora.

De îndată ce termenii de referință vor fi agreați, Ministerul Educației și Cercetării prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) va declanșa procedura de selecție competitivă și contractare, în regim accelerat, a consorțiilor care vor executa aceste studii de cercetare.

Din consorțiile executante vor face parte, în mod obligatoriu, cel puțin o instituție de cercetare-dezvoltare și o unitate din sistemul public de sănătate. Participarea unor companii private în aceste consorții este, de asemenea, posibilă, în conformitate cu schemele de ajutor de stat privind finanțarea.

Estimăm că proiectele de cercetare contractate vor putea demara studiile în cel mult o lună.

Cele peste o sută de propuneri de teme de cercetare legate de limitarea efectelor epidemiei, primite la Ministerul Educației și Cercetării, sunt în continuare în analiză la Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale, în vederea prioritizării și selectării acelor teme de cercetare care au capacitatea de a da rezultate rapide și eficiente în prevenția și reducerea efectelor epidemiei.

Imagine de Belova59 de la Pixabay

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației fără “consimțământul” autorilor – anunță Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care se “delimitează” de afirmațiile Monicăi Anisie

Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației, fără “consimțământul” autorilor, anunță Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care se “delimitează” de afirmațiile Monicăi…
Vezi articolul
salarizare pe baza de performanță pentru profesori

Regulile după care se verifică și recunoaște valoarea științifică a unei cărți scrise în penitenciar de condamnații definitiv, aprobate după 5 ani: Verificarea de plagiat se face prin softuri recunoscute CNADTCU, lucrările pot fi pe 6 domenii

Un ordin semnat de fostul ministru al Cercetării, Ciprian Teleman, pe final de mandat, prin care e aprobată Metodologia de evaluare a caracterului științific al lucrărilor elaborate de persoane din…
Vezi articolul