„Procedura de sancţionare a profesorilor ar trebui eficientizată, pentru a putea fi aplicate în mod real sancţiunile atunci când acest lucru se impune” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre cazul de hărțuire sexuală din Neamț, prezentat de RISE Project

17.105 vizualizări
Sursă foto: Facebook.com / Rareș Voicu
Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate comportamentul cadrului didactic din județul Neamț care i-a făcut avansuri sexuale unei eleve şi solicită intervenţia Ministerului Educaţiei şi sesizarea organelor competente, pentru a sancţiona atât disciplinar, prin desfacerea contractului de muncă, cât şi penal faptele profesorului Cristian Pipirigeanu, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanților elevilor.

Considerăm că procedura de sancţionare a profesorilor ar trebui eficientizată, pentru a putea fi aplicate în mod real sancţiunile prevăzute în legislaţia în vigoare, atunci când acest lucru se impune”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

În cursul zilei de astăzi, RISE Project a făcut publică o conversaţie purtată de către un profesor din judeţul Neamţ cu o elevă încadrată la una dintre clasele la care predă. În acea conversaţie, cadrul didactic îi face avansuri de natură sexuală elevei, spunându-i ‘Credeam că îmi trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul!!…’. Eleva a luat atitudine şi a contactat-o pe directoarea unităţii de învăţământ, pentru a-i reclama cele întâmplate. În replică, directoarea i-a spus că incidentul nu este problema şcolii, întrucât a avut loc în afara orelor de curs.

În urma acestei plângeri, cadrul didactic a devenit recalcitrant faţă de elevă, numind-o ‘căţea în călduri’ şi ‘jigodie ordinară’ şi spunându-i ca nu va putea fi sancţionat, întrucât are diferite relaţii cu persoane din justiţie şi din instituţiile statului.

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate comportamentul cadrului didactic şi solicită intervenţia Ministerului Educaţiei şi sesizarea organelor competente, pentru a sancţiona atât disciplinar, prin desfacerea contractului de muncă, cât şi penal faptele profesorului Cristian Pipirigeanu. Conform articolului 5, alin. V din Codul-cadru de etică pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar, aprobat prin OMEN 4831/2018, este interzisă hărţuirea sexuală şi întreţinerea relaţiilor sexuale cu beneficiarii primari ai educaţiei.

Acest caz este un exemplu elocvent privind procesul greoi şi aproape imposibil care trebuie parcurs pentru a putea elimina din sistem un cadru didactic ce încalcă în mod repetat şi grosier legislaţia în vigoare. Solicităm, aşadar, Ministerului Educaţiei, începerea procedurii de revizuire a Statutului Cadrului Didactic, prevăzut în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în sensul creşterii eficienţei procedurii de sancţionare a profesorilor, în baza sesizărilor depuse la adresa acestora.

Atitudinea profesorului Pipirigeanu reprezintă unul dintre multele cazuri de abuz care au loc în unităţile de învăţământ din România, însă multe dintre ele fie trec neobservate, fie se opresc la ridicatul din umeri al directorului şcolii, care nu vrea să îşi asume sancţionarea disciplinară a cadrului didactic. Considerăm că procedura de sancţionare a profesorilor ar trebui eficientizată, pentru a putea fi aplicate în mod real sancţiunile prevăzute în legislaţia în vigoare, atunci când acest lucru se impune”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Sursă foto: Facebook/Rareș Voicu

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii
  1. Eu propun sa se infiinteze tribunale ale elevilor, care sa judece degraba orice abatere a profesorilor si sa le aplice acestora pedepse exemplare. Elevii stiu cel mai bine si trebuie incurajati sa-si condamne si sa conteste profesorii inca de la cea mai mica greseala a acestora, pentru ca altfel, vedeti pot scapa unii!

    1. Dar un tribunal al profesorilor, care să condamne comportamentul agresiv al elevilor împotriva profesorilor, nu ar fi bine să se înființeze?? Ce crezi?

  2. În astfel de cazuri(eleva majora, căsătorită, cu copil, corespondenta pe Facebook în timpul liber dinafara scolii) fără supărare, adevărul este undeva la mijloc.
    O eleva minora sau majora, taie din start orice relație cu un bărbat, cu atât mai mult profesorul ei. Iar dacă este abordata din nou, se apelează în primul rand la Politie, în caz ca “minunata” relație se petrecea în afara scolii și a orelor de curs.

  3. De acord. Și propun o completare: “Procedura de sancţionare a elevilor ar trebui eficientizată, pentru a putea fi aplicate în mod real sancţiunile atunci când acest lucru se impune.”

  4. Profesorii trebuie pedepsiti in piata publica, sub privirile minunatilor elevi, fara vicii, fara cusur si dornici de a fi cat mai educati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis despre moartea copilului de 3 ani căzut în fosa septică a școlii: ”Dureroasă și revoltătoare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019”

Preşedintele Klaus Iohannis consideră “dureroasă şi revoltătoare” tragedia din judeţul Iaşi, unde un copil de 3 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei…
Vezi articolul

BREAKING Ghidul sanitar pentru redeschiderea școlilor, aprobat de miniștii Educației și Sănătății: intrarea în școli, eșalonată pe mai multe uși de acces, purtarea măștii este obligatorie pentru toți elevii și profesorii. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19

Intrarea în școală se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri, elevii vor urma trasee prestabilite în…
Vezi articolul