Profesorii pensionari, obligaţi să opteze între pensie şi salariu dacă vor să predea şi au pensii peste salariul minim brut, explică ministrul Muncii

96.685 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Profesorii pensionari ar putea fi obligaţi să opteze între pensie sau salariu, dacă vor să mai predea în şcolile de stat şi au pensii care depăşesc salariul minim brut, potrivit unei variante de lucru pentru un proiect de lege pregătit de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta a explicat pentru Edupedu.ro că este vorba despre un proiect şi că nu a luat încă o decizie. Cele mai recente date despre numărul profesorilor pensionari sunt din anul școlar 2017-2018, când 5.428 de norme (dintr-un total de 217.862 la nivel național) au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat încadrat în regim de plata cu ora.

UPDATE Ludovic Orban: Dacă un profesor vrea să lucreze până la 70 de ani, trebuie să decidă el, nu un director, pe ochi frumoși. Nu modificăm vârsta de pensionare, dar în Educaţie sunt persoane care pot să lucreze şi după 65 de ani

“Ne-am gândit la aceste situaţii (n.r în care nu există cadre didactice calificate) şi am prevăzut un articol special prin care profesorii pot opta să rămână în învăţământ şi după pensionare şi să poată cumula pensia cu salariul, dacă pensia lor nu depăşeşte cuantumul salariului minim brut pe economie. Dacă pensia depăşeşte acest prag, atunci cadrele didactice vor trebui să opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru pentru Edupedu.ro.

Ministrul a menţionat că aceasta este una dintre variantele de lucru şi că nu a luat o decizie finală până la acest moment. Săptămâna aceasta proiectul de act normativ va fi pus în dezbatere publică şi vor fi consultări cu toţi partenerii sociali, a mai spus oficialul pentru Edupedu.ro.

Salariul mediu brut pe economie este în prezent de 2.080 de lei, iar Guvernul a propus recent ca acesta să crească la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020.

Nu există date publice despre pensia medie din sectorul Învăţământ, dar pensia medie de asigurări sociale pentru limită de vârstă era de 1.389 de lei în trimestrul II 2019, potrivit INS.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţase sâmbătă 7 decembrie că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat, potrivit G4Media.ro.

Ea a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.

Numărul profesorilor și personalului din gimnaziu cu vârsta peste 65 de ani, aflați conform legii la pensie, s-a dublat din 2013 până în 2016, potrivit Eurostat, care publică aceste date ca fiind cele mai recente referitpare la angajaţii din sistemul de învăţământ românesc.

Tot o dublare a numărului profesorilor și a celor din staff-ul școlii, cu vârste de peste 65 de ani apare și la liceu.

În învățământul primar, nu numai că vorbim despre foarte mulți învățători care depășesc 60 de ani, 3.707 în 2016, fața de 2.122 în 2013, dar apare un fenomen îngrijorător pentru generațiile viitoare. Este vorba despre intrarea în sistem a din ce în ce mai puține cadre didactice tinere.

Concret, dacă în 2013, 2014 și 2015 erau peste 2 mii de învățători, în 2016 numărul acestora s-a redus brusc la 1.772.

FOTO: gov.ro

18 comments
  1. se pare ca nici macar doamnele ministru -al muncii si al educatiei nu inteleg diferenta intre:
    mentinerea in activitate peste varsta de pensionare 65+max 3, cand nu se renunta la pensie , ci nu se iese la pensie;
    activitate contractuala la plata cu ora dupa pensionare, perfect legala pentru ca nici o lege nu interzice a cumula pensia cu salariul din activitati contractuale.
    ordonanta doamnei Andronescu cu renuntarea la pensie a fost invalidata post festum de CCR, pe motiv ca pensia este un drept castigat, la care nu se poate renunta, iar caliattea de titular obtinuta prin concurs se pierde o data cu pensionarea.
    prevederile chiar ale legii educatiei , modificate sunt clare.
    Daca se simte lipsa de cadre calificate, este de preferat un profesor calificat, pensionar, decat un suplinitor care a luat de n ori sub 5 la titularizare.

  2. Daca ne ia cineva in seama,spun ca in invatamant esti expirat dupa 60ani!!ca prof.care ai muncit…!!spun ca cei care trebuie sa plece la pensie sa o faca…!mentionez ca nu am loc de munca ca prof.din cauza pensionarilor carora li s au acordat continuitati…doar este legal,nu!
    Jalnic…fara cuvinte!pensionarii pot ajuta acolo unde chiar nu vin s au nu sunt prof.inv.dar in acest caz sunt putine situatii.Nu ar trebui sa tina posturile blocate!

    1. Tocmai m-am pensionat, deși nu mă simt deloc expirată! Dar postul meu nu a fost scos la repartiție, a fost ascuns, așa încât nu din cauza pensionarilor nu găsești ore!!! Păcat că este atâta ură manifestată între generații, nimeni nu este nemuritor, iar tinerețe fără bătrânețe există doar în basme!!!

      1. Sunteți o persoană inteligenta și educată care a dat o replică de bun simț doamnei tinere care nu încape la catedră din cauza dumneavoastră.
        Sunt de acord cu dvs.

      2. Nu e ura intre generatii, exista un curent de a “asmuti” oamenii din diverse categorii sociale impotriva celorlalti si trebsoara asta nu e de azi, de ieri, dar acum sare in ochi…

    2. @ Carmen Besliu,
      Modul în care scrii ilustrează cât de pregătită ești pentru activitatea didactică.

  3. Principiile constituționale se încalcă prin legi special întocmite ! Și când avem în vedere sancționarea bănească a celui care este bun și mai și muncește în plus (la pensie) și când se creează portițe pentru intruziunea nonvalorilor (Să mănânce și omul o bucată de pâine!/Urât și degradant dicton la locul de aplicare!)
    Dar, să nu disperăm!
    Întotdeauna este loc pentru mai rău!

  4. “Profesorii pensionari ar putea fi obligaţi să opteze între pensie sau salariu, dacă vor să mai predea în şcolile de stat”
    Pai, asa este si ACUM! Cine a dorit sa mai ramana in invatamant peste varsta de pensionare a optat pentru SALARIU. Ministrul si prim-ministrul NU STIU? Sau am fost eu incadrata gresit?

  5. Este corect sa menții profesorii pensionari in activitate, dacă doresc, acolo unde nu sunt cadre didactice calificate. Nu este corect ca un profesor care locuiește într-o localitate oarecare, oraș sau sat, municipiu sau capitala, să fie nevoit să facă naveta, pentru că zeci de norme didactice sunt date pensionarilor sau chiar colegilor din catedra respectiva fara concurs.
    Dacă în România, conform legii, aceste catedre se alocă in urma unor concursuri de ce pe orele rămase să nu se dea concurs????
    Și pensionari și cadre didactice titulare și suplinitori.
    Dacă nu ai nici o persoana prezenta la concurs le dai la plata cu ora cu prioritate celor calificați.

  6. Nu faptul că un profesor ieșit la pensie merge in ședința publică din august și mai prinde câteva ore la plata cu ora reprezintă o problemă. Doamnele profesoare care trebuie pensionate la 1 septembrie 2020 pot opta între pensie și păstrarea calității de titular până la 65 ani și, mai apoi, până la 68 ani dacă au gradul I și cu acordul CA al școlii. Domnii profesori au vârsta de pensionare la 65 ani. Dânșii pot rămâne ca titulari până la 68 ani cu acordul CA.Vă puteți imagina câte mii de catedre sunt ocupate la nivel național? De ce se permite ca, în prima etapă a mobilității cadrelor didactice, să fie rezolvate catedrele posibililor pensionari în loc ca aceștia să fie solicitați doar dacă rămân catedre disponibile? Doamna Andronescu s-a grăbit să aplice și decizia nedreaptă a CCR din decembrie 2018 care permite profesoarelor să opteze pentru menținerea ca titulare până la 65 ani. Aproape toate posibilele pensionare vor …cum să nu? Pe orele lor ar fi rezolvate completări de catedre, restrângeri de activitate ale oamenilor care mai au mult până la pensie, titularizarea din iulie… Elevii sunt tot mai puțini iar decidenții din educație ignoră această situație… Profesorii trebuie obligați să iasă la pensie când împlinesc vârsta de pensionare, fără opțiune…. Corect ar fi daca, toamna, nu sunt cadre didactice calificate, atunci să se apeleze la pensionari…

  7. Va urma un dezastru si mai mare decat cel actual. Preferati sa lasati niste necalificati sa predea (pe care oricum ii veti plati, deci de unde economia) decat niste pensionari, dar cu grad 1, master si doctorat (unii le au, si luate pe bune, nu la universitati private aparute ca ciupercile dupa ploaie). Probil ca la urmatoarele teste PISA vom iesi dupa Angola! Bravo, felicitari! Si mai ales votantilor!

  8. Desigur nu aveți bani pentru măririle de pensie din septembrie. Încercați să luați banii de la profesorii pensionari care să renunțe la pensie. BRAVO BINE GÂNDIT!!! Problema este că nu vă pasă de calitate. Dați afară în mijlocul anului școlar cadre didactice care au început cu o strategie didactică(dacă nu știți ce însemnă căutați în tratatele de pedagogie) și aduceți alții, dacă găsiți. Elevul nu contează, calitatea actului educațional este neinteresant. Pensia este totuși o asigurare plătită în timpul activității la care au dreptul cei care au împlinit vărsta de pensionare. Nu are nimeni dreptul să ne ceară să renunțăm la pensie. Rog sindicatele a căror membrii suntem în continuare să acționeze pe calea instanțelor de judecată pentru că cele propuse sunt ilegale..

  9. In loc sa aplicati aceasta masura celor care sunt angajati pe salarii exorbitante in magistratura, ii atacati pe profesori, cu o pensie oricum mizerabila pe care o carpesc cu 6-7 ore, si ala platite la plata cu ora. Nemernicilor! Dati exact in categoriile cele mai defavorizate! Sa va fie rusine obrazului!

  10. Dar, medicii de la Spitalul din Poroschia Teleorman, care au salarii de 30.000 lei și pensii de 6000 lei, pot rămâne în continuare la serviciu. Da???

  11. In inv. preuniv. stresul este maxim ! Cel mai serios examen din INV. este cel din preuniversitar , adica dupa cum stiti BACA LAUREATUL ! Uzura fizica si psihica dupa 35-40ani de activitate sunt imense ! De aceea ,sa nu indrazniti cretini din PNL (in frunte ,culmea cu un PROF Iohannis ) sa aduceti in activitate BATRANI cu varsta de pana 70 de ani ! Nu va este rusine cretini care ati luat diploma de BAC la varste inaintate ,de prosti ce sunteti si ati absolvit facultati particulare de doi bani , dupa REVOLUTIE ! Batranii profesori sa lupte pentru pensii decente dupa 35-40 de ani activitate, nu pentru pensie + salariu umilitor de mici. Batranii prof din preuniv sa stea acasa , sa creasca nepotii , nu sa ajunga in fata copiilor din preuniv , care sunt oripilati de chipurile ridate si de lipsa de energie specifice batranetii ! Cretini din PNL in frunte cu Iohannis nu va bateti joc de batranii profesori , desfiintati cumularea pensiei cu salariu ,intoate domeniile !Sa vina tinerii, sa fie platiti corespunzator in preuniv ! Grila de salarizare in acest domeniu sa aiba o pozitie pentru salarii decente . Terminati cu “expertii in educatie “gen R. Turcan , fara grade didactice. Terminati cu introducerea masteratelor in educatie, gradele didactice si studiile liceale in licee de elita si universitare de 4,5-5 ani,complete ,facute inainte de Revolutie sunt suficiente pentru a fi prof de calitate, cu o buna pregatire pedagogica . O titularizare corecta , deasemenea reprezinta o selectie eficienta ..Grade + titularizare reprezinta medii de 7-10 de intrare in sistem . Oricine cu aceste performante poate sa aplice orice se cere rational in sistem . Terminati cu SCALAMBAIELI in activitatea didactica si mai ales FINANTATI corect , atat la oras cat si in sate . In preuniv . trebuie facuta o grila de salarii corespunzatoare ,nu generalizati ca pana acum ,aceleasi salarii pentru CRESE+GRADINITE +INV .PRIMAR +INV GIMNAZIAL ++ INV. LICEAL.

  12. Fereasca Dumnezeu de prostii ajunsi SEFI! Nu am nici maxar 1700 pensie, profesor grad I si peste 30 ani vechime! De ce sa nu pot cumula cele doua venituri cand oricum sunt plafonata la 1/2 din norma didactica? Parca o decizie asemanatoare luata de inaintasii PNL=PD (oricum sunt majoritari)a fost contestata la CCR si admisa contestatia!? Sunteti multumiti vechi liberali de modul in care v-au calarit pd-istii?Aveti acum barbatia sa recunoasteti porcaria facuta cu ani in urma?

  13. Daca sunt angajat plata cu ora pe CM unui titular si am pensie care depaseste acel mizerabil salariu minim pentru necalificati, cum rezolvam situatia? Cum comparati salariul unui incepator necalificat cu pregatirea si munca unui profesor, fie el si pensionar? Aveti atata ura in suflete si nimic in cap. Daca ati fi pus ca reper salariul mediu pe economie, mai avea o gandire la baza, dar asa denota rea vointa si habarnism.

  14. Nu are situatia reala a pensiilor din invatamant, inclusiv a celo din invatamantul superior. Habar nu are de varsta profesorilor care lucreaza part-time, plata cu ora. Cum sa aleaga un profesor de 70 de ani, intre pensie si salariu , cand el nu are titularizare pe post, nu poate participa la titularizare, drept pierdut odata cu iesirea la pensie. Pe ce lume traieste aceasta doamna ministru, care nu stie ni.ic de dreptul muncii etc. Aici nu trebuie sa se joace cu vorbele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de NextLab.tech

Profesoara Petruța Oprișoiu: Chiar dacă suntem o școală din mediul rural, elevii sunt fascinați de lumea roboților. Le-am dat curaj, încredere. Niciodată nu le-am spus „Nu o să puteți!”. Și am reușit

„Ținând cont de faptul că suntem o școală din mediul rural, elevii chiar sunt fascinați de lumea roboților. Aș încuraja orice profesor să încerce, pentru că se vor descurca și…
Vezi articolul