Profesorul de urbanism Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, pus sub supraveghere de Comisia de Etică, după acuzațiile de remarci sexuale la cursuri: Nu mai este titular pe disciplină, nu mai are voie să intre singur la atelierele cu studenții

6.751 de vizualizări
Andrei Mitrea, UAUIM / Foto: captură UrbanizeHub – Youtube.com
Profesorul Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București a fost plasat sub supravegherea Comisiei de Etică a universității după acuzațiile aduse privind remarcile cu tentă sexuală de la cursuri. Decizia Comisiei prevede ca, pe parcursul acestui an universitar, Mitrea să nu mai fie titular pe disciplină și să nu intre singur la atelierele cu studenții, potrivit unui răspuns al biroului de comunicare al instituției de învățământ superior.

Comisia de Etică a UAUIM a analizat dosarul în cazul profesorului Andrei Mitrea și a emis un Raport de caz în data de 2 octombrie 2024, în urma declarațiilor scrise și verbale ale martorilor și a fișelor de evaluare completate de studenți. „Menționăm că până la emiterea deciziei, Comisia de Etică nu a primit sesizări asumate sau anonime, referitoare la cadrul didactic în cauză”, se arată în răspunsul oficial transmis Edupedu.ro de UAUIM.

Decizia Comisiei de Etică include supravegherea activității didactice a profesorului de către conducerea Facultății de Urbanism. Concret, măsurile adoptate presupun ca profesorul Mitrea să nu ocupe poziția de conducător de atelier și să nu fie titular al unei discipline practice pe durata anului universitar 2024-2025. „Comisia de Etică a recomandat […] cu propunerea de a nu intra singur în atelier, și de a nu ocupa poziția de conducător de atelier, precum și pe cea de titular de disciplină practică”, se mai arată în răspuns, redat integral mai jos în articol.

UAUIM desfășoară, de asemenea, consultări periodice cu studenții, proces demarat la finalul lunii august 2024, pentru a le înțelege perspectivele asupra activităților educaționale. Potrivit universității, asociațiile studențești au prezentat 68 de puncte de discuție, însă „niciunul dintre aceste puncte nu vizează situații de comportament inadecvat statutului de cadru didactic”.

Universitatea subliniază în răspunsul său că există în desfășurare activități de informare și prevenție pentru studenți și cadre didactice. „UAUIM realizează activități periodice de informare și prevenție, cea mai recentă având loc în data de 18 octombrie”, precizează instituția, menționând că oferă detalii pe platformele sale publice.

În ceea ce privește modificările de reglementare, instituția arată că măsurile actuale respectă Codul-cadru de etică și deontologie universitară aprobat de Guvernul României în aprilie 2024, care stipulează că sesizările trebuie să fie semnate și să includă datele de identificare ale persoanelor care le formulează. UAUIM adaugă că noul regulament al Comisiei de Etică este în lucru, în contextul în care mandatul acesteia a început la 1 octombrie 2024.

Redăm integral răspunsul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, la solicitarea Edupedu.ro:

Bună ziua,

În legătură cu solicitarea Dvs., suntem în măsură să vă răspundem punctual la întrebările adresate, după cum urmează:

1.⁠ ⁠În ce stadiu este cercetarea profesorului Andrei Mitrea în Comisia de Etică a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București?

A fost sesizată Comisia de Etică a UAUIM, care, în urma analizării dosarului, a emis un Raport de caz care conține Decizie Comisiei de Etică, în data de 2 octombrie 2024.

2.⁠ ⁠⁠Ce sancțiuni a decis UAUIM în cazul profesorului Andrei Mitrea? Dacă rezultatele cercetării nu sunt gata, atunci ce sancțiuni riscă profesorul și când estimați că ar fi finalizate verificările?

Decizia Comisiei de Etică a UAUIM s-a bazat pe declarațiile scrise și verbale ale martorilor convocați și pe observațiile scrise ale studenților din fișele de evaluare. Menționăm că până la emiterea deciziei, Comisia de Etică nu a primit sesizări asumate sau anonime, referitoare la cadrul didactic în cauză. Având în vedere cele de mai sus, Comisia de Etică a recomandat supravegherea activității didactice a domnului lector dr. arh. Andrei Mitrea de către conducerea Facultății de Urbanism, pe parcursul anului universitar 2024-2025, cu propunerea de a nu intra singur în atelier, și de a nu ocupa poziția de conducător de atelier, precum și pe cea de titular de disciplină practică, pe durata anului universitar 2024-2025.

3.⁠ ⁠⁠Au discutat reprezentanții Universității cu studenții? Câte sesizări au fost analizate, cum a decurs procesul mai exact?

Pe durata anului universitar 2024-2025, UAUIM desfășoară consultări cu studenții. Acestea au început în data de 30 august, și au un caracter constant și periodic. În cadrul acestora au fost dezbătute și analizate propunerile studenților privitoare la activitățile educaționale desfășurate de UAUIM, așa cum acestea au fost organizate și prezentate de către reprezentanții asociațiilor studențești din UAUIM, în 68 de puncte. Niciunul dintre aceste puncte nu vizează situații de comportament inadecvat statutului de cadru didactic.

4.⁠ ⁠⁠Mai sunt și alte cazuri de profesori analizați în Comisia de Etică? Dacă da, pentru ce acuzații, care sunt aceștia?

În prezent, Comisia de Etică analizează un caz de comportament inadecvat al unui cadru didactic, în urma sesizărilor studenților.

5.⁠ ⁠⁠În contextul acuzațiilor de hărțuire sexuală din această vară și după modificarea legislației privind sesizările, recomandările ministerului Educației și ale premierului Marcel Ciolacu, ce a făcut UAUIM ca să se asigure că astfel de cazuri nu se mai petrec în această instituție? Ați modificat regulamentul, în sensul acceptării de sesizări anonime de la studenții care sesizează cazuri de abuz sau hărțuire sexuală?

Conform Codului-cadru de etică și deontologie universitară, din 4 aprilie 2024,emis de Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial nr. 327 din 9 aprilie 2024, la articolul 10(1) se menționează că: „pentru a fi admisibile, sesizările prevăzute la art. 9 trebuie să conțină în mod cumulativ următoarele :a) semnătura persoanei care formulează sesizarea; b) datele de identificare a persoanei care formulează sesizarea: numele și prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice, adresa acesteia, precum și, după caz, adresa de corespondență, care poate fi și o adresă de poștă electronică; c) o motivare argumentată privind nerespectarea normelor de etică și deontologie profesională, cu exemple concrete și cu indicarea considerentelor justificative și a surselor de documentare.(2) sesizările care nu îndeplinesc criteriile de admisibilitate prevăzute la alin. (1) sunt respinse ca inadmisibile de către comisiile de etică universitară. (3) autorului sesizării i se păstrează confidențialitatea identității.”

6.⁠ ⁠Ați realizat instruiri și instrumente pentru studenți pentru a ști cum să își dea seama de astfel de comportamente și cum să le semnaleze, așa cum se întâmplă la universități din alte state? Au existat ateliere în acest sens?

UAUIM realizează activități periodice de informare și prevenție, cea mai recentă având loc în data de 18 octombrie. Pentru detalii puteți accesa https://www.facebook.com/profile.php?id=61566437529298. Puteți consulta și [această adresă].

7.⁠ ⁠Ați identificat vreun responsabil referitor la sesizările de hărțuire sexuală în universitate, care să gestioneze aceste aspecte? Dacă da, ce funcție are în universitate, cine este acesta, cu ce este însărcinat, prin ce decizie a dvs.? Vă rugăm să ne puneți la dispoziție documentele.

Comisia de etică este singurul organism responsabil să gestioneze acest tip de situații.

8. Vă rugăm să ne puneți la dispoziție regulamentul de funcționare al Comisiei de Etică a UAUIM din anul universitar 2023-2024 și pe cel din prezent, precum și codul de etică al UAUIM din anul universitar 2023-2024 și cel din prezent.

Comisia de Etică funcționează în baza regulamentului pe care îl puteți consulta la https://www.uauim.ro/universitatea/etica/.

Codul de etică academică a UAUIM poate fi consultat în Carta Universitară a UAUIM, pag. 64 https://www.uauim.ro/universitatea/organizare/Carta_universitara_UAUIM_2024.pdf

Menționăm că noul regulament al Comisiei de Etică este în lucru întrucât mandatul noii Comisii de Etică a început la 1 octombrie 2024, iar Codul de Etică și deontologie universitară al UAUIM se află, actualmente, în dezbaterea Senatului Universitar, la comisia abilitată.

Pentru orice alte informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați oricând.

Compartimentul de comunicare și relații publice UAUIM”.

Context. Comisia de Etică a universității a analizat situația profesorului Andrei Mitrea, acuzat de mai multe studente că folosește un limbaj indecent la cursuri și face referiri sexuale. După cercetări, va fi emis un raport cu concluzii, a spus rectorul Marian Moiceanu pentru Edupedu.ro în urmă cu o lună, pe 24 septembrie.

Mai exact, acuzațiile au apărut pe 16 august, iar despre ele a scris inițial publicația redactiaropaganism.eu. Aceasta a prezentat mai multe mărturii ale unor studente care s-au plâns de comportamentul nepotrivit de la cursuri sau ateliere și de limbajul indecent și fără legătură cu obiectul cursurilor, potrivit acestora.

Edupedu.ro a solicitat de pe 22 august un punct de vedere de la lectorul Andrei Mitrea de la Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM). L-am contactat atât telefonic, cât și prin mesaj sau e-mail la numărul și adresa din CV-ul public (sursa), dar nu am primit un răspuns. Nici marți, 24 septembrie, nu am primit răspuns. Vom reveni cu acestea când vor exista.

Întrebările Edupedu.ro pentru profesor au fost:

  • Cum comentați acuzațiile din spațiul public?
  • Este limbajul redat în materialul redactiaropaganism.eu unul pe care îl considerați potrivit pentru mediul universitar și interacțiunea cu studenții?
  • Ați făcut vreodată referire la acte sexuale referitor la casele ale căror proiecte le-ați avut de evaluat?
  • De asemenea, aceste cuvinte fac parte din limbajul dumneavoastră uzual la cursuri?

Câteva dintre remarcile lectorului de la cursuri, conform mărturiilor publicate de redactiaropaganism.eu, erau legate de utilitatea sexuală a spațiilor pe al căror design l-au făcut studentele, dar și despre viața sexuală a acestora.

Limbajul ar fi fost și unul jignitor, potrivit sursei citate: „În acea perioadă aveam o colegă gravidă în 7 luni, iar în timpul atelierului de Arhitectură i-a spus că proiectul casei pe care l-a făcut arată ca un avorton eșuat”.

Rectorul UAUIM, Marian Moiceanu, a confirmat pentru Edupedu.ro luna trecută că după 1 septembrie cazul profesorului Andrei Mitrea a ajuns la Comisia de Etică, după propunerea Consiliului de Administrație al Facultății de Urbanism. Instituția s-a autosesizat, neexistând plângeri scrise în acest sens.

„Comisia de etică a convocat cadrul didactic și alte persoane. S-au dat declarații, au avut loc discuții. Când comisia va finaliza și va decide, vom da un comunicat. Comisia a analizat și cazul Dorin Ștefan Adam, chiar dacă acesta nu mai este angajatul universității”, a precizat Marian Moiceanu.

Citește și:
Acuzații de hărțuire sexuală la Universitatea de Arhitectură din București. Cazul profesorului Andrei Mitrea, ajuns la Comisia de Etică, după reclamații ale studenților că ar fi făcut referiri sexuale la cursuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cum s-a modificat comportamentul copiilor pe internet în perioada pandemiei – 78% dintre copii folosesc internetul zilnic mai mult de 3 ore / Conferință online gratuită pentru părinți și profesori, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Familiei, Gabriela Firea

Părinții și profesorii au putut participa gratuit la o dezbatere publică cu prilejul Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Evenimentul a fost organizat de Salvați Copiii. S-a discutat despre riscurile…
Vezi articolul

Studenţii solicită vouchere de 445 de euro pentru programul “calculatoare pentru elevi şi studenţi”, în loc de 200 cât valorează acum. ANOSR: Criteriile de eligibilitate şi birocraţia excesivă îi descurajează pe aplicanţi

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită actualizarea criteriilor de acordare a ajutorului financiar al programului național „Euro 200”, care presupune un sprijin pentru ca elevii şi studenţii…
Vezi articolul