Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prins de procurorii DNA în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi ca să îi treacă examenele / Acesta este lider sindical și preda cursul de „etică și integritate academică”

10.618 vizualizări
Foto: resita.ro
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara anunță că l-au reținut pentru 24 de ore pe profesorul Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

Mai exact, cadrul didactic a fost prins în flagrant de procurorii DNA, în timp ce primea o șpagă de 50.000 de lei de la studenții la master ca să îi treacă la examene. Procurorii spun despre 25 de acte materiale, asta înseamnă că au dovezi pentru 25 de asemenea acte de luare de mită.

Profesorul Cristian Rudolf, suștin procurorii DNA, ar fi pretins bani în funcție de nota pe care o doreau cursanții.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:

– 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,
– 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,
– 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale”.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, potrivit comunicatului DNA.

Lectorul Rudolf Cristian preda și la nivelul licență, și la master. La ambele avea cursuri de Etică.

Conform site-ului Federației Sindicale Alma Mater, acesta era și lider sindical, fiind președintele Sindicatului FIRES din Centrul Universitar Reșița, membru în Consiliul Național de Conducere al Federației Alma Mater – structura reprezentativă sindicală din învățământul superior.

CV-ul acestuia, de pe site-ul Alma Mater:


11 comments
 1. Tot învățământul la toate nivelurile este un dezastru,totul este o ,,furaciune”,așa cu metodele astea de plata și blat ,,te faci”doctor,inginer,profesor,economist,
  avocat,judecător,chimist,……….la noi totul este de vânzare și vânzarea are un preț distrugerea României.Am uitat cu ,furaciune” așa cu vânzare cu multi bani milioane de euro însă, ajungi ,președinte de țară, politician,ministru,secretar de stat,șef de deconcentrate,de consiliu judetean……….etc.Asta au vrut securiștii care conduc tara de 33 de ani și asta vor și acum că nu se mai satura de furat.

 2. Multa vrăjeală! Un examen de rahat fara nici o influență asupra studiilor de masterat. Puteau să-l dea de zeci de ori că are puncte de credit puține. Sau cereau Comisie și gata cu berbecul. Un amarat de lector nu avea cum să aibă asemenea mercurial. Cu 10000 de euro ai doctorat cu Magnat cum laudae in domenii grele (fizica, chimie, inginerie) cu lucrări publicate Q1 nu in administrație.

 3. La cursurile de logică milițienii învățau: dacă ai acvariu,ai apă;dacă ai apă în acvariu ai și pești 🤔
  Prin extrapolare,dacă ai dat licența ori doctoratul cu Rudolf,ai bani; dacă ai bani ai..tot ce vrei
  Vedeți cine sunt absolvenții lui Rudolf și veți afla cine conduce țara
  Vorba din bătrâni..a ajuns viceversa: Ai parte, ai carte😁

 4. Deci lectorasu’ lu’ peste preda la licenta si master si lua banu’ pentru doctorat? In avans? Sau scria lucrari de doctorat? Cam mic pretu, dar e provicie, na.

 5. Iata ca un lider de sindicat din invatamant este un incasator de spagi grase. Sa ne mai miram ca sindicatele au avut proiectele de legi ale educatiei dar nu le-au dat mai departe membrilor lor? Pe cine reprezinta respectivele sindicate, cu ce drept primesc documente care ii privesc pe membrii lor si le tin ascunse?
  Consider ca respectivele sindicate trebuie desfiintate, ele incalcandu-si scopul pentru care au fost infiintate!
  Mai avem macar o urma de justitie? Procurorii se pot autosesiza pe baza informatiilor din presa!
  In rest, e valabila chestia cu Halatul… Dincolo era mai ieftin!

 6. Mercurialul asta ma uimeste. 600 E pentru un examen la un master de doi bani ??? Ce se intampla la Resita, ce primesti daca faci masterul asta stupid ???

  1. Fără master nu te poți angaja pe funcții de conducere.
   Poate are cineva timp să verifice și doctoratele de la Reșița!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT De ce a eliminat Ministerul Educației, în anul 2000, examenul de admitere la liceu, testare pe care astăzi o vrea înapoi: este „o repetare inutilă a examenului de Capacitate și o supunere a elevului la eforturi suplimentare, nejustificate din punct de vedere pedagogic”

Ministerul Educației, care se pregătește acum să implementeze „reforma” admiterii la liceu prin introducerea unui examen suplimentar pentru elevii de clasa a VIII-a, a justificat renunțarea la admiterea la liceu…
Vezi articolul

Profesor filmat de elevi cum stă întins pe catedră: “Domnul, vreți să vă facem un masaj?” / Inspectorul școlar general: “Voi trimite o echipă de inspectori în verificare. N-am cuvinte. E halucinant!”

Un profesor de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea apare într-un clip video întins pe catedră, iar elevii se oferă să-i facă masaj, informează Ziarul de Vâlcea, citat…
Vezi articolul

Andronescu anunță că în școli predau 85 de mii de profesori cu facultăți făcute „la distanță” și trebuie din nou aduși la formare: „Când înveți la distanță, înveți ușor departe de carte”

Cu prioritate, profesorii care au făcut cursuri la distanță, în universități, „trebuie să îi aducem într-un program de formare” a declarat Ecaterina Andronescu la o întâlnire cu inspectorii școlari din…
Vezi articolul