„Profesorul transmite emoții, adaptează materia predată la nivelul fiecărui elev din clasă. El știe cum să discute și cu elevul de 5, și cu elevul de 9”, a declarat Vasile Gridan, profesor de fizică și robotică la Palatul Copiilor din Târgu Jiu, într-un interviu pentru Edupedu.ro. Acesta a povestit despre motivația elevilor, a profesorilor și cum îi poate ajuta robotica pe copiii cu cerințe educaționale speciale.
„România creativă este la concursul Nextlab.tech. Sunt ingineri care nu pot să facă proiectele copiilor, deci există individualități, singularități sau cum vreți să le numiți, care sunt chiar vârfuri. Marile universități din România selectează studenți din rândul elevilor de clasa a XI-a cu premii la concursul Nextlab.tech”, a spus Vasile Gridan.
- Elevii Ștefan Alexandru Staicu, David Bogdan Negoiță și Robert Diaconescu ( Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu ), membri ai echipei Bit Dragons, au obținut titlul de Robo Campion și mențiune ME (proba de labirint) în cadrul Concursului Național de Robotică NextLab.Tech, desfășurat la București, pe data de 7 decembrie 2024. Mentor, prof. Vasile Gridan
- Torcea David Mihai, clasa 11 D ( Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu), a obținut locul I – proba Robotică sustenabilă si verde, la NextLab.tech, cel mai mare concurs de robotică din România. Face parte din echipa BitDragons a Palatului Copiilor, pregătită de profesorul Gridan Vasile.
Interviul cu profesorul de fizică Vasile Gridan
Rep.: Cum motivați elevii?
Vasile Gridan: Noi nu putem să-i motivăm la adevărata lor capacitate. Trebuie să vină și din interior, din experiența lor, și interacțiunea cu ceilalți.
Dacă eu mă duc și scriu pe tablă 10 lecții din 10 săptămâni, se instalează o monotonie și dispare farmecul.
Am specializare fizică și vreau să vă spun că lecțiile de fizică sunt și pot fi din ce în ce mai atractive, cu condiția să fie profesorul motivat și să nu fie stresat de o programă din care 30% este cel puțin este inutil.
Rep.: De ce este importantă motivația profesorului?
Vasile Gridan: Profesorul transmite emoții. Profesorul adaptează toată materia predată la nivelul fiecărui elev din clasă. El știe cum să discute și cu elevul de 5, și cu elevul de 9. Sunt particularități legate nu numai de vârstă, ci și morfo-fiziologice. Copilul, dacă nu are suport, dacă nu are susținere și copiii nu înțeleg, se creează frustrări, asta am întâlnit în practică. Să vă spun, de exemplu, la copiii cu cerințe educaționale speciale: foarte rar sunt integrați 8 ore.
Rep.: Ați avut și la robotică copii cu CES? Cum se descurcă?
Vasile Gridan: Sunt segmente în care avansează peste ceilalți, segmente în care merg mai încet. N-am avut multe cazuri, dar discutând cu părinții, ei spun că se creează un echilibru. Îi echilibrează activitatea și interacțiunea cu ceilalți copii.
Ce m-a bucurat pe mine? În momentul în care este un copil… acum vorbim de robotică, dar dacă el vede că are colegi care sunt la alte activități, tot nonformale – de exemplu, pictură sau protecția mediului – se duce, testează și vede unde se simte mai bine, cu ce rezonează mai mult. Nu e un copil pierdut.
Adică, dacă cineva care are autism desfășoară 4-5 activități, nici nu mai contează nivelul, contează faptul că el încearcă să se adapteze. Este un limbaj pe care îl caută. Un profesor motivat, dacă are și timp, și resurse, poate să îl ajute.
Rep.: Cu cați copii ați venit la concursul Nextlab.tech și cu ce impresii ați rămas?
Vasile Gridan: La Palatul Copiilor din Târgu Jiu este un cerc de robotică. Am 40 de ani activitate în învățământ, dar cercul de robotică funcționează de șase ani. Este al șaptelea. Am plecat de la zero și, încet-încet, rezultatele au îndreptățit obținerea unui laborator de robotică pentru Palatul Copiilor, cu fonduri PNRR, începând cu 1 septembrie, de care sperăm să ne bucurăm cât mai mult timp. Este funcțional.
În prima fază s-au înscris vreo 20 de copii și s-au calificat acum pentru faza asta 10, la diferite secțiuni. Copiii sunt între clasa a IV-a, 11 ani, și clasa a XI-a, 16-17 ani.”

În momentul în care există pasiune și motivație, munca în echipă și exemplu personal, veștile se răspândesc și vin elevi cărora le place ce văd și vor și ei și încearcă.
Unii au mai multă motivație, mai multă determinare, fonduri mai multe, pentru că, cu tot regretul vă spun, după 40 de ani de învățământ, sistemul produce generații de sacrificiu peste generații de sacrificiu.
Însă, România creativă este la acest concurs. Sunt ingineri care nu pot să facă proiectele copiilor, deci există individualități, singularități sau cum vreți să le numiți, care sunt chiar vârfuri. Menirea concursului este să le descopere. Mă bucură fantastic că o face.
Îi felicit pe toți participanții pentru simplul motiv că s-au calificat și au văzut ce fac ceilalți. Este un reper pentru fiecare dintre ei. Știu cam unde ar putea să fie anul viitor.
Bucuria este că acest concurs va fi internațional. Marile universități sunt conștiente că trebuie să îi atragem pe copii să rămână în țară, să ne rămână valorile și copiii cu abilități. Se naște o concurență productivă între centrele universitare. Am avut elevi care au fost acceptați la universități din Timișoara, București, Cluj, din clasa a XI-a, pentru că au câștigat premii la concursuri de robotică și au avut asigurate bursă, cămin, ca să performeze. Asta e mai de curând, de vreo doi ani, pentru că până acum nu li se dădea nimic.
Concursul este organizat de Asociația “Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică si Informatică Economică, ASE București în parteneriat cu Colegiul Național “Sf. Sava” din București. Banca Comercială Română este sponsor principal la nivel național al acestui program alături de care contribuie și compania SAP România. Sprijinul logistic este oferit de start-up-ul Nextlab.tech.
Pentru detalii suplimentare va rugam sa vizitati site-ul https://nextlab.tech/.
Despre NEXTLAB.TECH
Nextlab.tech este lider regional în tehnologii educaționale bazate pe inteligență artificială și semiconductori. Compania revoluționează educația prin soluții inovatoare care integrează inteligența artificială și tehnologii avansate, oferind elevilor și profesorilor instrumente de învățare de ultimă generație. Nextlab.tech are aproximativ un milion de utilizatori în România, Serbia, Republica Moldova și Bulgaria, continuând să transforme modul în care tehnologia este predată și învățată în întreaga regiune a Europei de Sud-Est.
6 comments
Profesorul nu e stresat de nimic din programa materiei lui. Profesorul e stresat de zeci de machete, raportari, situatii, chestionare. De dosare de bursa, de comisii, de facut pe detectivul, politistul, paznicul, medicul, protectia copilului, secretara, contabila, detectivul, avocatul, notarul, procurorul, caine de urma, agent antidrog, psiholog, psihiatru, profesor de invatamant special,mama, tata. Dumneavoastra stiti ca in ziua de azi un profesor este intrerupt de astfel de situatii in timpul orei si de 2-3 ori pe ora de curs? Stiti ca sunt profesori care nu apuca sa faca si cate 3-4 ore pe saptamana pentru ca se cer lucruri de pe o zi pe alta sau de la o ora la alta?
Asa e !
Fizica explica fenomenele din viața de zi cu zi ! Spre ce ne îndreptam dacă reducem aceasta materie ?! Sta la baza medicinei ,ingineriei .. etc
Nimic nu este inutil in fizică boule!!!voi cei ce va dați cu părerea despre știința științelor sunteți inutili;!! bateți câmpii și scoateți analfabeți secături cu facultăți!!
Ce este inutil in programa de fizica?
https://www.edupedu.ro/scrisoare-deschisa-a-academiei-romane-mai-putine-ore-de-fizica-inseamna-scaderea-capacitatii-creative-a-tinerilor-pentru-domeniile-de-varf-romania-urmand-sa-ajunga-o-tara-outsourcing/amp/