Programul PSD pentru educaţie, prezentat de rectorul Politehnica București, Mihnea Costoiu: Propunem un ‘Netflix educaţional’ realizat cu Televiziunea naţională

1.346 de vizualizări
Programul PSD pentru educaţie
Mihnea Costoiu / Foto: Facebook.com/Mihnea Costoiu
Programul de guvernare pe educaţie al PSD a fost prezentat joi de senatorul social-democrat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti. Acesta a anunțat că Partidul Social Democrat vrea să implementeze “în primele 100 de zile de guvernare”, un “Netflix educaţional” – o platformă propusă elevilor şi părinţilor, dar realizată cu Televiziunea naţională, relatează Agerpres.

La capitolul învăţământ preuniversitar, PSD a prezentat câteva soluţii grupate în patru direcţii: accesul echitabil la educaţie, susţinerea capitalului uman în educaţie, modernizarea arhitecturii curriculare şi responsabilitatea publică şi participarea cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor la guvernanţa unităţilor de învăţământ şi a sistemului de învăţământ în general, a declarat Costoiu, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Vorbim de câteva programe – programul şcolii inteligente pentru copiii inteligenţi, şcoala cu program prelungit în sprijinul familiei, programul naţional pentru educaţie timpurie şi, foarte important în perioada acesta, accesul la proiecte finanţate din fonduri europene pentru unităţile private care sunt şi în această perioadă extrem de văduvite şi angajamentul pentru educaţie incluzivă“, a precizat Costoiu.

Programul PSD pentru educaţie

Şi un nou program pe care îl propunem societăţii şi anume TVR educaţional – o platformă, dacă îmi este permis să spun – un Netflix educaţional propus elevilor şi părinţilor, pentru că în acest moment tinerii nu reuşesc să aibă acces prin platformele existente în puţine locuri la lecţiile oferite de profesori, o parte din profesori nu au calificarea necesară. (…) Şi atunci acest program pune la dispoziţia elevului şi studentului un program realizat cu Televiziunea naţională, discutat cu Televiziunea publică, pune la dispoziţia elevului şi a studentului o platformă digitală cu lecţiile predate de cei mai buni profesori din România, care poate fi preluat de fiecare dată de câte ori este nevoie de către profesori, de către elevi, de către părinţi, cu lecţii explicate foarte bine. (…) Este un program pe care l-am gândit cu Televiziunea publică şi care poate fi realizat în perioada imediat următoare, în primele 100 de zile de guvernare“, a anunțat rectorul Universității Politehnica București (UPB).

Programul PSD pe educație vizează și relaxarea condiţiilor de acordare a burselor sociale, care să ducă la “dublarea numărului de beneficiari ai bursei sociale, bursă care ar trebui să fie asigurată lunar la 40% din salariul minim net pe economie, susține acesta.

Rectorul Politehnica București a mai spus că doreşte ca bursa de studiu să ajungă la 32% din salariul minim pe economie, bursa de merit la 35%, iar cea de performanţă la 37,5%, transmite Agerpres.

Şi ne dorim înfiinţarea unei burse de asistenţă socială de 1.000 de lei pentru copiii care provin din sistemul de protecţie instituţionalizat, cu condiţia ca aceştia să fie înscrişi într-o unitate de învăţământ preuniversitar. (…) N-am renunţat la mesajul de 6% din PIB pentru educaţie“, a continuat Costoiu.

 • Nota Redacției: Amintim că PSD a deținut guvernarea și conducerea Ministerului Educației în perioada 2012-2019, cu o pauză de puțin peste un an în 2016 când executivul a fost condus de Dacian Cioloș.
 • Înaintea Guvernului PNL condus de Ludovic Orban, puterea executivă a fost deținută până în noiembrie 2019 de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, cu Ministerul Educației aflat sub conducerea interimară a lui Daniel Breaz, ca urmare a demiterii Ecaterinei Andronescu din al patrulea mandat de ministru

Programul PSD pentru educaţie prevede și un proiect intitulat “Toţi pentru şcoală, şcoala pentru toţi”, care pune laolaltă universităţile cu învăţământul preuniversitar, studenţii de la licenţă şi masterat să vină să predea, urmând să aibă “avantaje multiple”, printre care recunoaşterea activităţii de practică şi de experienţă şi să aibă un program de tichete speciale, tip social, între 400 şi 1.000 de lei, în funcţie de tipul de şcoală la care predă, susține Mihnea Costoiu, el însuși fost ministru delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare, în perioada 2012-2014, în Guvernul Ponta.

Pentru învăţământul superior, PSD propune în programul de guvernare lansat înaintea alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 implicarea activă a studenţilor în procesul decizional, precum şi dublarea alocaţiei pentru cămine, cantine, creşterea fondului de bursă, stabilirea bursei minime astfel încât să acopere cheltuielile de cazare şi masă, continuarea programului privind sprjinul studenţilor în ceea ce priveşte transportul pe calea ferată şi cel local.

Un alt capitol este legat de cercetare. Este foarte important să susţinem în continuare deducerile fiscale acordate zonei de cercetare, în condiţiile în care Guvernul doreşte să taie – şi au fost mai multe declaraţii ale premierului Orban cu privire la faptul că această scutire de impozit trebuie eliminată. Noi credem că trebuie susţinută tocmai pentru a dezvolta cercetarea în România. (…) De asemenea, vom susţine în continuare cele mai mari proiecte de cercetare româneşti – este vorba de laserul de la Măgurele şi proiectul Danubius care leagă Dunărea de Europa. (…) Un alt program este sprijinirea cercetătorilor români la întoarcerea în ţară“, a declarat rectorul UPB. 


3 comments
 1. Folositi dom’le khanacademy.org! E gratuit, continutul e extraordinar, conceptele sunt explicate foarte bine si acopera cam toata curicula de matematica, fizica, chimie, etc. Trebuie doar sa adaugati subtitrarea in limba romana. Bulgarii au facut-o deja!

 2. In cazul acesta este ca in “Petrica si lupul”.
  Chiar si cand exista idei bune, credibilitatea lor este pusa la indoiala, iar speranta ca ar putea fi vreodata implementate este aproape inexistenta.
  Ni s-au promis autostrăzi care sa traverseze Carpatii, dar si biblioteci virtuale inca de acum 20-30 de ani la inceputul fiecarui mandat.
  Dl. Costoiu avea biroul vis a vis de dna Andronescu ani de-a randul si cred ca ar fi avut puterea de convingere necesara pentru a implementa astfel de idei
  Cum sa il mai crezi acum?
  De fapt ideea nu e noua si nici nu impune mare efort financiar.
  Pot sa va asigur ca asa ceva nu se va implementa nici acum si nici in anii următori.
  Cum s-ar mai sustine atunci imensa retea de meditatori care au cotropit invatamantul din Ro?
  Cum sa faci publice lectii pe intelesul elevilor cand tocmai in asta consta controlul asupra celor multi si prosti? In lipsa de intelegere si in confuzie.
  De aici si multele manuale alternative care bulversau de-a valma parinti, copii si chiar profesori. Prostirea este totala, iar filonul central trebuia si trebuie sa ramana: meditatia. Evident platita.
  Si asa va ramane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2023. Proba scrisă are loc pe 19 iulie. Instrucțiunile Ministerului Educației pentru profesori: Intrarea în săli se face de la ora 7:30 și până la 8:00. Nu este permisă schimbarea disciplinei pentru care candidatul a optat la înscriere

Proba scrisă de la Definitivat 2023 este organizată miercuri, 19 iulie, potrivit calendarului oficial. Profesorii au acces în sala de examen în intervalul orar 7.30-8.00, conform procedurii Ministerului Educației. Examenul…
Vezi articolul

Corpul de control al Ministerului Educației este la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, pentru a ancheta anularea a zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat – surse

Corpul de control al Ministerului Educației anchetează situația de la comisia de Bacalaureat de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Luni, pe 26 iunie, președintele comisiei…
Vezi articolul

EXCLUSIV Elevii de la clasele de bilingv/intensiv, care au nevoie de atestat la finalul clasei a XII-a, lăsați fără calendar de înscrieri pentru ultimii doi ani școlari, de Ministerul Educației / Legislația actuală permite înscrierea doar pentru anul 2021

Metodologia ce vizează organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea atestatului de competență lingvistică pentru absolvenții claselor cu studiu intensiv și bilingv al unei limbi moderne și pentru liceenii claselor cu…
Vezi articolul