Proiect de cercetare la UMF Iași, în valoare de peste 13 milioane de euro / Rectorul Viorel Scripcariu: Vom cerceta metode care să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților

175 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iaşi va dezvolta un centru multidisciplinar de cercetare medicală, proiect în valoare de peste 13 milioane de euro, cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, potrivit news.ro.

Este vorba de CENEMED – „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E”, în cadrul căruia se va dezvolta un centru de cercetare în următoarele domenii, după cum a informat instituția de învățământ:

  • urgențe cardiovasculare și toxicologice
  • oncologie pelvină
  • imunologie și genetică
  • nefropatologie și gastroenterohepatologie.

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a declarat că „Este un proiect de cercetare extraordinar, unic în România, axat pe diverse patologii din diverse domenii, de la urgențe cardiovasculare, până la abord oncologic și nefropatologie, cu scopul de  a cerceta metodele diagnostice și mijloacele terapeutice personalizate capabile să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din regiunea de Nord-Est”.

Contractul a fost astăzi semnat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, iar valoarea CENEMED este de peste 13 milioane de euro (valoarea totală este de 66.8 milioane lei, din care finanțare nerambursabilă 66.6 milioane lei).

UMF Iași va primi finanțare pentru implementarea proiectului, pe parcursul a 28 de luni, potrivit instiuției de învățământ.

Rectorul UMF Iași a mai spus că vor „Vor fi create și dotate trei laboratoare de cercetare noi și modernizate alte trei laboratoare de cercetare existente. În plus, vor fi achiziționate 110 echipamente și instrumente medicale ce vor fi utilizate în dezvoltarea a 16 teme de cercetare”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria sectorului 1 a anunțat că va cumpăra sediul Liceului Nicolae Tonitza, vechi de 120 de ani / Din 2016, elevii nu au putut folosi o clădire complet renovată a liceului, din cauza unor probleme tehnice semnalate de experți ISU

Administrația locală a Sectorului 1 anunță că dorește să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, (clădire veche de 120 de ani)…
Vezi articolul

Conferință internațională, în București, pe teme despre dezvoltarea culturală a creștinilor arabofoni în sec. XVI-XIX, despre tradițiile artistice și viața intelectuală în Orientul otoman. Eveniment în cadrul proiectului TYPARABIC, intrarea este liberă

În zilele de 19 și 20 martie a.c. se va desfășura la Biblioteca Sfântului Sinod (Mănăstirea Antim), Str. Mitropolit Antim Ivireanul nr. 29, Sector 4, București, a treia conferință internațională…
Vezi articolul

Ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transportul elevilor a fost pusă în dezbatere publică / Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația se plătește din bugetul ministerului, spune Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență, după ce ieri l-a prezentat în Guvern fără să îl pună în transparență instituțională și să poată fi…
Vezi articolul

BREAKING Ghidul sanitar pentru redeschiderea școlilor, aprobat de miniștii Educației și Sănătății: intrarea în școli, eșalonată pe mai multe uși de acces, purtarea măștii este obligatorie pentru toți elevii și profesorii. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19

Intrarea în școală se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri, elevii vor urma trasee prestabilite în…
Vezi articolul