Propunerea unui laureat Nobel: Premiu de 1 miliard de lire pentru cercetarea Covid-19 / Miza financiară ar funcționa mult mai bine pentru dezvoltarea de metode de testare în masă

224 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Calin
Universitățile ar trebui să fie încurajate să colaboreze mai mult în cercetarea referitoare la noul coronavirus printr-o miză financiară majoră, cum ar fi un premiu de 1 miliard de lire sterline pentru oricine va produce și livra un test capabil să fie folosit pe 10 milioane de persoane pe zi, potrivit laureatului Nobel Paul Romer, citat de Times Higher Education. Acesta face trimitere la exemplul Proiectului Manhattan, prin care au fost produse primele bombe nucleare, în cel de-al doilea război mondial, pentru a exemplifica ce poate face o susținere financiară majoră pentru accelerarea cercetării.

În 2018, Paul Romer, fost economist șef în cadrul Băncii Mondiale, a primit împreună cu William Nodhaus premiul Nobel pentru integrarea inovațiilor tehnologice în analiza macroeconomică pe termen lung.

El a declarat pentru sursa citată că lipsa unor testări suficiente pentru Covid-19, în SUA și în alte țări, este cauzată în parte de lipsa unor mize financiare substanțiale pentru a produce acele teste și pentru a investi în metode de testare mai eficiente. El a afirmat că un premiu de un miliard de lire sterline ar determina universitățile să caute noi soluții pentru acest eșec al pieții.

Așa cum s-a întâmplat în Proiectul Manhattan, cand unor oameni de știință care au obținut o reacție în lanț în laboratorul unei universități li s-a cerut să construiască o bombă nucleară, a arătat Romer, „acum e nevoie să luăm munca laboratoarelor universitare și să îi dăm proporțiile unui sistem de producție capabil să producă milioane de teste pe zi”.

Un astfel de premiu financiar ar fi mult mai eficient, a spus el, decât este coordonarea cercetării internaționale. Iar costul este nesemnificativ, comparativ cu pagubele economice colosale produse de pandemie.

„Când Netflix a oferit un premiu de 1 milion pentru a rezolva o anumită problemă, acest lucru a determinat tot felul de oameni și grupuri să colaboreze, decât să concureze unul cu altul”, este citat Romer, care arată că premiul de 1 miliard va atrage, pe lângă cercetarea universitară, implicarea industriei – firme farmaceutice, experți în logistică etc.

Profesorul Romer lucrează în prezent la un plan al Fundației Rockefeller pentru redeschiderea economiei SUA, în vederea căreia e recomandată verificarea a 30 de milioane de oameni pe săptămână (față de nivelul actual de 1 milion).


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 1,2 milioane de copii de grădiniță și clasele primare, excluși de la tichetele de 400 de lei pentru after school, prevăzute de Legea Educației, potrivit unui proiect de OUG / Valoarea unui voucher pentru „școala după școală”, tăiată la jumătate. Programul devine unul pilot, pentru 49 de mii de elevi vulnerabili

Copiii de grădiniță nu mai pot cere tichete de after school, ci doar elevii din clasele primare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul

Maia Sandu, apel în fața a peste 3.000 de absolvenți de licee pedagogice din Republica Moldova: Ați alege să fiți profesori aici, acasă, dacă vă spun că investim 500 de milioane de lei în universități, bursele la pedagogie s-au dublat, primiți o indemnizație de 200.000 lei și compensarea cheltuielilor de chirie și utilități ca să predați în localitățile noastre?

Îndemn puternic al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru tinerii absolvenți de licee pedagogice să aleagă cariera didactică. Apelul a fost lansat duminciă, 25 mai, în cadrul evenimentului „Fii Pro.…
Vezi articolul

Daniel David, despre creșterea normei didactice: Nu se pune problema în acest moment. Să vedem dacă va fi cazul, prin raportare la practicile europene, dar în același timp cu onorarea unor angajamente pe care le-am făcut față de profesori, inclusiv în legătură cu salariul pentru debutant

Creșterea normei didactice discutată în cadrul unui grup de lucru la Cotroceni este catalogată de ministrul Educației și Cercetării ca idee veche, care trebuie analizată însă numai prin raportare la…
Vezi articolul