Școli pilot din septembrie pentru testarea unor noi metode de predare, discipline, altfel de salarizare și pregătire pentru profesori – proiect de HG pentru aplicarea articolului 26 din Legea Educației, în dezbatere

19.751 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Înființarea de școli pilot din septembrie 2020 pentru testarea unor noi metode de predare și noi arhitecturi curriculare, precum și pentru alt tip de salarizare și de carieră didactică apare într-un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere de Ministerul Educației. Actul normativ ar constitui punerea în aplicare a articolului 26 din Legea Educației.

Aceste școli pilot, care pot fi și clase pilot din mai multe școli, incluse în proiect ar trebui să se înscrie foarte repede în program, potrivit textului documentului, data limită pentru anunțarea acestora fiind 15 august 2020.

Ce ar însemna pilotarea unei noi arhitecturi curriculare

„Pilotarea unui nou model centrat pe oferta curriculară a fiecărei școli-pilot în parte (curriculum oferit de școală, alcătuit din trunchi comun și curriculum la decizia elevilor din oferta școlii), în acord cu valorile, profilul absolventului, competențele-cheie și ariile de învățare definite de Ministerul Educației și Cercetării, precum și a unui nou model de carieră didactică, proiectat pe
opțiuni orizontale echivalente, începând cu anul școlar 2020-2021”, asta prevede nota de fundamentare a proiectului.

Această pilotare „va reprezenta piatra de temelie pentru ca viziunea proiectului România Educată, la orizontul anului 2030, să devină realitate”, potrivit autorilor proiectului.

După ce vor fi testate în școlile pilot, modelele ar urma să fie răspândite în întreg sistemul de învățământ, se arată în proiect.

„Unitățile de învățământ cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație vor aplica la clasă arhitecturile curriculare diferite de actualele planuri-cadru în vigoare, având rolul specific de a testa direct în școli impactul unor modificări sistemice, cu scopul de a le ajusta, corecta și adapta în funcție de nevoi, înainte de scalarea acestora”.

Salarii diferite, avansare în cariera didactică diferită

Unitățile-pilot vor funcționa după noi modele de normare, salarizare și parcurs al carierei didactice, se arată în nota de fundamentare.

„Derogările de la curriculumul național și de la normele în vigoare privind organizarea și funcționarea unității de învățământ vor fi realizate printr-un regulament, aprobat prin ordin al ministrului educației și cercetării”.

Metodologia de înființare și funcționare a unităților–pilot, experimentale și de aplicație trebuie să cuprindă:

 • modalitatea prin care unitățile de învățământ preuniversitar pot solicita dobândirea statutului de unitate prevăzută la alin.(1) din art. 2;
 • criteriile de selecție;
 • modelele curriculare și de carieră didactică;
 • structura de personal și modalitățile de organizare a normei de muncă pentru personalul didactic și nedidactic;
 • mecanismele de finanțare;
 • mecanismul de monitorizare și evaluare;
 • alte reglementări necesare înființării și funcționării.
Școlile vor participa voluntar, dar vor trebui să prezinte la înscriere aprobări de la părinți, profesori, elevi

„Nicio școală nu va fi obligată să participe la pilotare, o condiție esențială pentru a face parte din program fiind anunțarea intenției unității de învățământ, în urma hotărârii Consiliului de Administrație și doar după avizul consiliului profesoral, al consiliului școlar al elevilor și al consiliului reprezentativ al părinților”, potrivit documentului citat.

Lista unităților-pilot va fi aprobată până la data de 15 august 2020, în așa fel încât părinții elevilor care ar urma să studieze pe un model curricular pilot vor putea lua decizia în cunoștință de cauză, fiind astfel respectată nevoia de predictibilitate a beneficiarilor.

Ce prevede Articolul 26 din Legea 1/2011

„Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului poate stabili, prin hotărâre a Guvernului, funcţionarea în sistemul de învăţământ preuniversitar a unor unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie”.

Reamintim că pe 11 iunie inițiatorul acestui proiect al școlilor pilot, fostul consilier al ministrului Educației, Marian Staș, a declarat pentru Edupedu.ro că dacă Hotărârea de Guvern cu școlile pilot este publicată rapid, lansarea unei clase sau a două clase chiar începând cu anul școlar 2020-2021 este posibilă.

Staș promovează un model de creare de arii de competențe, în locul disciplinelor și materiilor de acum, prin care școlile capătă autonomie, iar modulele pe care elevii le-ar putea alege ar trebui să fie tot mai numeroase pe măsură ce aceștia înaintează în școală. A vorbit despre desființarea titularizării în forma actuală și a inspectoratelor școlare, dar vrea menținerea inspecțiilor școlare.

Punerea proiectului în dezbatere abia acum, cu două luni înainte de începutul anului școlar, ar însemna aprobarea rapidă în Guvern și apoi școlile ar trebui să aplice instantaneu, lăsându-le foarte puțin timp pentru pregătirea documentației și a planurilor de învățământ, a structurii pe care vor să o aplice. Asta pentru că termenul limită pentru anunțarea listei de școli este 15 august. Nu este clar dacă se va aplica pentru clase aflate la început de ciclu, sau pentru clase de orice nivel.

Staș a demisionat după 4 luni de mandat. Venirea lui Marian Staș la minister, în februarie 2020, a fost marcată de ministrul Anisie cu un haștag. Anisie a comentat la anunțul lui Staș cu replica: #rupempisica

Foto: Freepik.com


5 comments
 1. Rusul nu se lasă.
  Ce școli pilot când noi vom avea in cel mai bun caz predare hibrid.
  Trimiteți omul la pensie.
  E tara plină de consilieri capabili.
  Actuala conducere de la MEC are un talent sa isi lege pietre de moară de gât.

 2. Dacă citiți articolele lui Stas din adevărul, veți ajunge la o concluzie simpla: omul e într-o realitate paralelă unde crează 20 de ani lideri – care probabil exista dar au consemn sa stea ascunși. Ce n-am înțeles niciodată este de ce toate experimentele astea trebuie făcute pe bani publici. Din toți liderii aia nu și permite nici unul sa “experimenteze”.
  In plus toate pilotările, toate studiile din educație ies exact cum s-au presupus (verifica ipoteza). N-au nici un rost, rezultatele sunt deja gata.
  https://m.adevarul.ro/blogs/marian.stas
  2030 este noul termen în care în Ro va curge lapte și miere. E bine că în 2050 ne așteptă depopularea deci vom avea 20 de ani de fericire. Deși e cineva care e nefericit in tara asta? Eu nu am observat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Echipa de robotică sySTEMatic a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București a obținut două premii I și un premiu III la un concurs desfășurat în Grecia

Echipa de robotică sySTEMatic a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București a obținut trei premii la concursul Minoan Robotsports Competition,…
Vezi articolul

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale să contribuie cu resurse educaționale pentru prevenirea și reducerea violenței școlare / Materialele vor fi publicate pe pagina ministerului

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale, companiile și alte entități să pună la dispoziția cadrelor didactice, părinților și elevilor resurse educaționale cu caracter deschis pentru prevenirea și reducerea violenței în mediul…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Titularizare 2021. Au început înscrierile, iar lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației noaptea trecută. Sunt aproape 4.700 de locuri pe perioadă nedeterminată în învățământ

Lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației pe site-ul dedicat titularizare.edu.ro luni seara, la ora 22:00, cu doar câteva ore înainte de startul înscrierilor, dat în această dimineață.…
Vezi articolul