Proteste ale profesorilor în Ungaria față de un proiect de lege care le mărește volumul de muncă și evaluează performanțele, considerat o răzbunare a Guvernului pentru criticii din școli

1.756 de vizualizări
Foto: PDSZ/ Facebook.com
Profesori unguri au manifestat vineri împotriva unui proiect de lege care le măreşte volumul de muncă şi introduce evaluarea performanţelor, văzut drept o “răzbunare” după luni de conflict cu guvernul lui Viktor Orban, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului, unde deputaţii erau prezenţi pentru a analiza amendamentele propuse de partidul la putere al premierului naţionalist.

“An şcolar prelungit, până la douăsprezece ore de muncă pe zi: pe scurt, este ‘munceşti mai mult ca să câştigi mai puţin’!”, a criticat Valentina Kiss, o informaticiană de 29 de ani.

Corpul didactic protestează de peste un an pentru condiţii de muncă mai bune şi creşteri salariale, denunţând o profesie în derivă, afectată de penuria şi îmbătrânirea personalului, conform sursei citate.

După ani de revendicări salariale fără succes şi în pofida inflaţiei record, profesorii sunt plătiţi în continuare între 170.000 de forinţi (455 de euro) şi 396.000 de forinţi (circa 1.000 de euro) pe lună, sau cât o casieră de supermarket.

Guvernul, care a redus de-a lungul anilor ajutorul acordat sectorului educaţiei, recunoaşte că remuneraţia acestora este prea mică şi susţine că această nouă lege va face posibilă recompensarea celor mai motivaţi profesori.

Dar el a legat marea creştere promisă de obţinerea fondurilor de la UE, blocate din cauza preocupărilor legate de corupţie şi statul de drept.

Furia profesorilor a izbucnit după adoptarea în februarie 2022 a unui decret care restrânge drastic dreptul la grevă. Mai mulţi profesori au fost concediaţi de atunci pentru că au încetat lucrul câteva zile pentru a-şi apăra revendicările.

Naţionalizarea şcolilor municipale sub egida lui Viktor Orban reprezintă, de asemenea, o problemă, mai notează Agerpres.

Directorii au o autonomie redusă, iar profesorii sunt nevoiţi să urmeze o programă la literă, adesea influenţată ideologic pentru a susţine linia ultraconservatoare a guvernului, au denunţat protestatarii. 


14 comments
  1. Așa ar trebui făcut și în învățământul de la noi, pentru că mulți profesori habar nu au să predea și vin la școală doar ca să aibă de unde să plece de acasă. Mulți dintre ei îi pun pe copii să copieze sau să conspecteze din manual, pentru ca ei să stea pe rețelele de socializare. Mulți dintre ei îi tratează pe copii cu indiferență, dacă nu merg la ei acasă la meditații, îi jignesc și nu știu să se poarte frumos cu ei, să îi trateze pe toți în mod egal și apoi se întreabă de ce sunt jigniți de copii și de părinții lor. Cu ce mâna dai, cu aia primești. Pentru 4 ore cât vin la școală și pentru 62 de zile de concediu pe an, merită salariile de acum. Ar trebui să muncească ca la privat 8 ore pe zi/40 de ore pe săptămână și să aibă 21 de zile de concediu pe an și să fie verificați la sânge pentru munca prestată și să se țină cont de feedbackul elevilor și al părinților acestora și cine nu își face treaba cum trebuie să primească 3 avertismente, tăierea salariului și după al treilea avertisment să fie dați afară din învățământ și să nu mai aibă dreptul de a preda vreodată.

    1. Sa faca la fel si nu vor mai fi profesori.
      Cred ca ai o problema cu meseria ta, profesorii buni muncesc mai mult de 40 de ore pe saptamana.

      1. cum sa nu …vedeți să nu vă spetiți cu munca aia de 45 ore pe săptămână….
        măcar de ați avea habar cum se muncește 20 ore pe săptămână, nu 18, dar la mâncat mkt și propagandă sunteți primii.

      2. Profesorii care vânează gradații de merit și pomană prin proiecte Erasmus, poate ăia ajung pe la 40 de ore, poate nici ăia.

    2. Daca tot ai mult timp poate te ocupi de alte probleme cum ar fi: “Bugetarul român care a încasat aproape 1.000.000 de lei în 2022. Avere fabuloasă din leafa de la stat”.

    3. Câtă ură! E clar ca învățătura se lipește de tine ca apa de gâscă. Mai bine te duci tu la particulară sau la un doctor bun sa te trateze ca tare chinuită mai ești.

    4. Ai nevoie de recuperare din cauza asta sunt 62 de zile, mai intai stai un an scolar cu 30 de elevi si dupa sa te dai cu parerea.
      Iar in al doilea rand, profesorii nu isi pot lua concediu cand vor. Profesorii au concediu in sezonul de vacanta cand sunt cele mai mari preturi. Daca sunt bolnav trebuie sa vin la scoala, etc.

      1. Ar trebui sa se bage impozitul pe datul cu parerea neintrebat. Si mancarea sa se dea ls cei cu studii.Ai probleme grave.

  2. Am fost acum o luna in vizita la o scoala din Ungaria si pot sa spun ca e foarte rau, din toate punctele de vedere: conditii, autonomie, coruptie la nivel inalt care impiedica buna functionare a scolilor, salarii minuscule, corp profesoral extrem de aproape de pensie … foarte, foarte rau! Din scoala pe care am vizitat-o cea mai tanara doamna profesor avea 43 de ani! Le tin pumnii colegilor de acolo si sper sa obtina o schimbare majora!

    1. Intră unii habarniști p-aci și își dau ei cu părerea despre sistemul educație,în loc să-și vadă de meseria lor.
      Măi @Oana, dacă tu ai impresia că profesorii huzuresc, păi cine te oprește să intri în sistem și să exerciți profesia de dascăl? Tarea aș vrea să aflu dacă vei rezista o lună la catedră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghidul siguranței pe internet ce poate fi folosit de profesorii de la gimnaziu și liceu la orele de dirigenție sau în activități extrașcolare, lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii România / Conține idei de activități la clasă și pentru ședințele cu părinții

Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul Siguranței pe internet ce poate fi accesat de profesori, părinți și elevi. Documentul conține informații pentru profesori cum pot folosi internetul pentru a le…
Vezi articolul

VIDEO Mesajul președintelui Iohannis la început de an școlar: Dragi elevi, fiecare veți avea ocazia să fiți un supererou, spălându-vă pe mâini și purtând mască / Dragi dascăli, sunt convins că veți reuși să îi însoțiți pe copii în fascinanta călătorie a cunoașterii

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni dimineață un mesaj video cu ocazia începerii noului an școlar, el îndemnându-i pe elevi să poarte mască și să se spele pe mâini pentru…
Vezi articolul

Săptămâna viitoare va fi o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare, a anunțat Ligia Deca, întrebată când se vor plăti stimulentele pentru profesori prevăzute în legea educației

„Am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul unei discuții legate de…
Vezi articolul

Au început înscrierile pentru “Hai la Olimpiadă!”, program de pregătire pentru elevii din școlile publice interesați să se pregătească la matematică, fizică sau informatică la nivel competitiv

Elevii din sistemul public de învățământ pasionați de matematică, fizică sau informatică se pot înscrie, până pe 11 octombrie, în programul de pregătire “Hai la Olimpiadă!”, desfășurat de Fundația “Nouă…
Vezi articolul