Radu Vancu, despre proiectul de ordonanța de urgență pentru profesori: Este vorba de o escrocherie / Eu sper că profesorii nu vor renunța. Ar fi și culmea să renunțe acum, când sunt mințiți și sfidați cu atâta nerușinare, greva sper să continue

Radu Vancu / Foto: INQUAM Photos-George Calin

Scriitorul Radu Vancu a declarat la B1TV că, după analiza proiectului de ordonanță de urgență publicat în dezbatere, cu oferta pentru profesori a Executivului, acesta nu conține explicit solicitările sindicatelor și în opinia sa este vorba despre o escrocherie, chiar „o escrocherie în formă continuată”. Radu Vancu spune că „nu există nicio prevedere explicită care să spună acest lucru, că se măresc toate salariile cu 25%”, iar despre cerința profesorilor ca salariile să crească de la 1 ianuarie, că „acea mărire de 50 % este prinsă nu în ordonanță, ci în nota de fundamentare, dintr-un motiv foarte simplu: poți ataca Guvernul în justiție pentru că nu respectă ordonanță de urgență, dar nu-l poți ataca pentru că nu respectă o notă de fundamentare.”

Edupedu.ro a semnalat duminică faptul că solicitarea profesorilor ca acea creștere a salariului de la 1 ianuarie 2024, să fie într-un act normativ și să producă efecte de la 1 ianuarie 2024, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare.

Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023, potrivit proiectului de ordonanță.

Redăm intervenția integrală a lui Radu Vancu:

Moderator: Cum vedeți toată această decizie a Guvernului. Ce se va întâmpla de mâine? Înțeleg că greva va continua?

Radu Vancu: „Mă feresc de cuvinte tari, dar cred că este vorba de o escrocherie. Acesta e cuvântul tehnic, când două părți se înțeleg, convin asupra unei negocieri, iar una dintre părți încearcă să o păcălească prin toate mijloacele pe cea de-a doua.

Pe de o parte, acea mărire de 50 % este prinsă nu în ordonanță, ci în nota de fundamentare, dintr-un motiv foarte simplu: poți ataca Guvernul în justiție pentru că nu respectă ordonanță de urgență, dar nu-l poți ataca pentru că nu respectă o notă de fundamentare. Cu alte cuvinte, dacă acea mărire e prinsă în nota de fundamentare și Guvernul nu se ține de promisiune, nu poate fi atacată în instanță. Adică, de fapt, a mima că dai o ordonanță de urgență când tu lași în nota de fundamentare obiectul acelei ordonanțe este o escrocherie, e o minciună și trebuie catalogat ca atare.

Apoi, în textul propriu-zis al ordonanței, această mărire de 25% despre care este vorba e foarte greu identificabilă, dacă nu deloc identificabilă de fapt. Adică nu există nicio prevedere explicită care să spună acest lucru, că se măresc toate salariile cu 25%. Sunt tot felul de sporuri fixe, greu de urmărit, în orice caz, departe de valoarea aceasta de 25% și, din nou, senzația este că se încearcă păcălirea, escrocarea profesorilor care au avut chiar și acum așteptări de bună credință de la Guvernul României.

Apoi, sporurile. Sporurile sunt plafonate la valorile de acum câțiva ani, ceea ce înseamnă o stagnare, dacă nu chiar o scădere a salariilor în raport cu inflația în orice caz.

Nu e nimic prevăzut în legătură cu procentul din PIB alocație educație, despre care a fost de asemenea, atât de multe discuții.

Apoi, acele cuantumuri, cum să le numesc, care se dau din banii europeni. A promite ceva din bani europeni înseamnă a promite pielea ursului din pădure. Pentru că eu nu cred că noi putem avea încredere în Guvernul României că va negocia la organismele europene sume pe care să le aducă spre educație. Adică, vedem ce interes au pentru educație acum, cum pot să mai cred eu sau orice alt profesor, că ei se vor duce și se vor bate să obțină de la organisme europene bani pentru profesori când ei se poartă acum atât de disprețuitor și atât de mincinos în legătură cu aceștia.

Pe scurt, că cred că limpede pentru toată lumea că e e jignitor, e mincinos, e aberant și cum am spus de la început, pentru mine acest proiect de ordonanță de urgență este o escrocherie.

Ce credeți că a urmărit până la urmă Executivul? Pentru că poate fi tradusă atitudinea Guvernului printr-un singur cuvânt sfidare, sfidare la adresa cadrelor didactice care au ieșit cu miile zecile mii în stradă în ultima perioadă. Mai departe, cum vedeți rezolvarea acestei situații? În continuare se va protesta, dar Guvernul a dictat, dacă vreți, negru pe alb, niște măsuri care vor rămâne în vigoare, vă convine, nu vă convine?

E exact același tip de reacție pe care l-au avut la ordonanța de urgență anterioară. S-au întâlnit cu liderii sindicali, au făcut o ofertă, oferta a fost refuzată, a doua zi ei au dat ordonanță de urgență, vârând pe gât profesorilor ceea ce ea ce au refuzat? După cum ați văzut, asta nu numai că nu a calmat atunci profesorii, ci dimpotrivă, i-a indignat și mai tare. Eu n-am nicio îndoială că asta se va întâmpla și acum. Adică e o sfidare în formă continuată. Asta se întâmplă. Eu sunt sigur că profesorii nu vor renunța la grevă, nu au de ce.

Profesorii au luptat până acum, de 3 săptămâni, cu atâta perseverență și demnitate, nu știu cum își închipuie Guvernul că vor renunța la toată lupta asta și la tot respectul pe care l-a obținut din partea restului societății, după ce sunt mințiți și acum, nu în al doisprezecelea ci al treisprezecelea ceas. De fapt, toarnă gaz pe foc, asta face guvernul.

Vorbeați zilele trecute aici, în platoul B1 TV, unde ați fost prezent, despre faptul că ziua de luni, ziua de mâine mai exact, este decisivă în sau că este foarte importantă în tot acest demers al cadrelor didactice. Vă mențineți părerea?

Da, da. Cred că de asta a fost graba din weekend și somația adresată de Guvern liderilor sindicali să vină ba sâmbătă la 9, ba duminică, ba mâine la ora 10 așteaptă anunțul privind încetarea grevei, pentru că vor să încheie greva. Noul guvern Ciolacu nu vrea să preia acest cartof fierbinte al grevei și să-și înceapă mandatul încercând să rezolve ceea ce nu a reușit să rezolve Nicolae Ciucă. De asta încearcă de fapt, acum, din răsputeri, să îi convingă pe profesori să înceteze greva, nu pentru că le-ar păsa de Bacalaureat, de examenele naționale sau de elevi, cum clamează atât de mincinos. Dacă Guvernului României îi păsa de elevii României, rezolva această problemă de la bun început – marea salariile. Negocia cu bună credință și se ajungea la o înțelegere acum, ceea ce-i presează nu este grija pentru elevi, ci grija de a face această rotativă „sticlă”, cum zicea președintele Iohannis. Iată că sticla s-a spart și e tăioasă când se sparge. Asta s-a întâmplat.

Cum creionați ziua de mâine?

Eu sper că profesorii nu vor renunța. Ar fi și culmea să renunțe acum, când sunt mințiți și sfidați cu atâta nerușinare, greva sper să continue. Și graba rămâne la guvernanți, în niciun caz la profesor. Profesorii nu mai au de ce să se grăbească. Ei oricum au pierdut 3 săptămâni de salarizare, o vor pierde și pe a patra, ok, asta este, dar trebuie să fie fermi pe poziție, să ceară Guvernului să rezolve într-un final această criză, pentru că, dacă nu, vom intra în vară fără examene naționale, cu bacalaureatul ratat și cu această tensiune socială enormă, pe care numai minciunile politicienilor de la guvernare și sfidarea președintelui Iohannis au făcut-o posibilă.

Marșează Executivul în momentul de față pe faptul că profesorii vor renunța puțin câte puțin la grevă tocmai din teama de a nu primi remunerațiile?

În primele 2 săptămâni eu cred că pe asta a mizat – pe faptul că profesorii vor renunța pentru că nu-și primesc salariile, pentru că vor fi descurajați și așa mai departe. Dar dacă acum cineva din Guvern, primul ministru, oricare ar fi el Ciucă, Ciolacu sau ministra educației sau altcineva, mizează pe această idee că profesorii vor renunța pentru că nu și-au încasat salariile sau nu și le vor încasa se mint singuri și nu fac decât cea de cască această criză. Profesorii au învățat să își ceară drepturile, să fie demi, să fie fermi, să nu cedeze, să fie nervoși. Au arătat că profesorii pot fi nervoși, cu demnitate, dar nervoși și sunt o forță pe care orice prim-ministru trebuie să o ia în calcul de acum înainte.”

Exit mobile version