Radu Vancu, despre proiectul de ordonanța de urgență pentru profesori: Este vorba de o escrocherie / Eu sper că profesorii nu vor renunța. Ar fi și culmea să renunțe acum, când sunt mințiți și sfidați cu atâta nerușinare, greva sper să continue

28.177 de vizualizări
Radu Vancu / Foto: INQUAM Photos-George Calin
Scriitorul Radu Vancu a declarat la B1TV că, după analiza proiectului de ordonanță de urgență publicat în dezbatere, cu oferta pentru profesori a Executivului, acesta nu conține explicit solicitările sindicatelor și în opinia sa este vorba despre o escrocherie, chiar „o escrocherie în formă continuată”. Radu Vancu spune că „nu există nicio prevedere explicită care să spună acest lucru, că se măresc toate salariile cu 25%”, iar despre cerința profesorilor ca salariile să crească de la 1 ianuarie, că „acea mărire de 50 % este prinsă nu în ordonanță, ci în nota de fundamentare, dintr-un motiv foarte simplu: poți ataca Guvernul în justiție pentru că nu respectă ordonanță de urgență, dar nu-l poți ataca pentru că nu respectă o notă de fundamentare.”

Edupedu.ro a semnalat duminică faptul că solicitarea profesorilor ca acea creștere a salariului de la 1 ianuarie 2024, să fie într-un act normativ și să producă efecte de la 1 ianuarie 2024, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare.

Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023, potrivit proiectului de ordonanță.

Redăm intervenția integrală a lui Radu Vancu:

Moderator: Cum vedeți toată această decizie a Guvernului. Ce se va întâmpla de mâine? Înțeleg că greva va continua?

Radu Vancu: „Mă feresc de cuvinte tari, dar cred că este vorba de o escrocherie. Acesta e cuvântul tehnic, când două părți se înțeleg, convin asupra unei negocieri, iar una dintre părți încearcă să o păcălească prin toate mijloacele pe cea de-a doua.

Pe de o parte, acea mărire de 50 % este prinsă nu în ordonanță, ci în nota de fundamentare, dintr-un motiv foarte simplu: poți ataca Guvernul în justiție pentru că nu respectă ordonanță de urgență, dar nu-l poți ataca pentru că nu respectă o notă de fundamentare. Cu alte cuvinte, dacă acea mărire e prinsă în nota de fundamentare și Guvernul nu se ține de promisiune, nu poate fi atacată în instanță. Adică, de fapt, a mima că dai o ordonanță de urgență când tu lași în nota de fundamentare obiectul acelei ordonanțe este o escrocherie, e o minciună și trebuie catalogat ca atare.

Apoi, în textul propriu-zis al ordonanței, această mărire de 25% despre care este vorba e foarte greu identificabilă, dacă nu deloc identificabilă de fapt. Adică nu există nicio prevedere explicită care să spună acest lucru, că se măresc toate salariile cu 25%. Sunt tot felul de sporuri fixe, greu de urmărit, în orice caz, departe de valoarea aceasta de 25% și, din nou, senzația este că se încearcă păcălirea, escrocarea profesorilor care au avut chiar și acum așteptări de bună credință de la Guvernul României.

Apoi, sporurile. Sporurile sunt plafonate la valorile de acum câțiva ani, ceea ce înseamnă o stagnare, dacă nu chiar o scădere a salariilor în raport cu inflația în orice caz.

Nu e nimic prevăzut în legătură cu procentul din PIB alocație educație, despre care a fost de asemenea, atât de multe discuții.

Apoi, acele cuantumuri, cum să le numesc, care se dau din banii europeni. A promite ceva din bani europeni înseamnă a promite pielea ursului din pădure. Pentru că eu nu cred că noi putem avea încredere în Guvernul României că va negocia la organismele europene sume pe care să le aducă spre educație. Adică, vedem ce interes au pentru educație acum, cum pot să mai cred eu sau orice alt profesor, că ei se vor duce și se vor bate să obțină de la organisme europene bani pentru profesori când ei se poartă acum atât de disprețuitor și atât de mincinos în legătură cu aceștia.

Pe scurt, că cred că limpede pentru toată lumea că e e jignitor, e mincinos, e aberant și cum am spus de la început, pentru mine acest proiect de ordonanță de urgență este o escrocherie.

Ce credeți că a urmărit până la urmă Executivul? Pentru că poate fi tradusă atitudinea Guvernului printr-un singur cuvânt sfidare, sfidare la adresa cadrelor didactice care au ieșit cu miile zecile mii în stradă în ultima perioadă. Mai departe, cum vedeți rezolvarea acestei situații? În continuare se va protesta, dar Guvernul a dictat, dacă vreți, negru pe alb, niște măsuri care vor rămâne în vigoare, vă convine, nu vă convine?

E exact același tip de reacție pe care l-au avut la ordonanța de urgență anterioară. S-au întâlnit cu liderii sindicali, au făcut o ofertă, oferta a fost refuzată, a doua zi ei au dat ordonanță de urgență, vârând pe gât profesorilor ceea ce ea ce au refuzat? După cum ați văzut, asta nu numai că nu a calmat atunci profesorii, ci dimpotrivă, i-a indignat și mai tare. Eu n-am nicio îndoială că asta se va întâmpla și acum. Adică e o sfidare în formă continuată. Asta se întâmplă. Eu sunt sigur că profesorii nu vor renunța la grevă, nu au de ce.

Profesorii au luptat până acum, de 3 săptămâni, cu atâta perseverență și demnitate, nu știu cum își închipuie Guvernul că vor renunța la toată lupta asta și la tot respectul pe care l-a obținut din partea restului societății, după ce sunt mințiți și acum, nu în al doisprezecelea ci al treisprezecelea ceas. De fapt, toarnă gaz pe foc, asta face guvernul.

Vorbeați zilele trecute aici, în platoul B1 TV, unde ați fost prezent, despre faptul că ziua de luni, ziua de mâine mai exact, este decisivă în sau că este foarte importantă în tot acest demers al cadrelor didactice. Vă mențineți părerea?

Da, da. Cred că de asta a fost graba din weekend și somația adresată de Guvern liderilor sindicali să vină ba sâmbătă la 9, ba duminică, ba mâine la ora 10 așteaptă anunțul privind încetarea grevei, pentru că vor să încheie greva. Noul guvern Ciolacu nu vrea să preia acest cartof fierbinte al grevei și să-și înceapă mandatul încercând să rezolve ceea ce nu a reușit să rezolve Nicolae Ciucă. De asta încearcă de fapt, acum, din răsputeri, să îi convingă pe profesori să înceteze greva, nu pentru că le-ar păsa de Bacalaureat, de examenele naționale sau de elevi, cum clamează atât de mincinos. Dacă Guvernului României îi păsa de elevii României, rezolva această problemă de la bun început – marea salariile. Negocia cu bună credință și se ajungea la o înțelegere acum, ceea ce-i presează nu este grija pentru elevi, ci grija de a face această rotativă „sticlă”, cum zicea președintele Iohannis. Iată că sticla s-a spart și e tăioasă când se sparge. Asta s-a întâmplat.

Cum creionați ziua de mâine?

Eu sper că profesorii nu vor renunța. Ar fi și culmea să renunțe acum, când sunt mințiți și sfidați cu atâta nerușinare, greva sper să continue. Și graba rămâne la guvernanți, în niciun caz la profesor. Profesorii nu mai au de ce să se grăbească. Ei oricum au pierdut 3 săptămâni de salarizare, o vor pierde și pe a patra, ok, asta este, dar trebuie să fie fermi pe poziție, să ceară Guvernului să rezolve într-un final această criză, pentru că, dacă nu, vom intra în vară fără examene naționale, cu bacalaureatul ratat și cu această tensiune socială enormă, pe care numai minciunile politicienilor de la guvernare și sfidarea președintelui Iohannis au făcut-o posibilă.

Marșează Executivul în momentul de față pe faptul că profesorii vor renunța puțin câte puțin la grevă tocmai din teama de a nu primi remunerațiile?

În primele 2 săptămâni eu cred că pe asta a mizat – pe faptul că profesorii vor renunța pentru că nu-și primesc salariile, pentru că vor fi descurajați și așa mai departe. Dar dacă acum cineva din Guvern, primul ministru, oricare ar fi el Ciucă, Ciolacu sau ministra educației sau altcineva, mizează pe această idee că profesorii vor renunța pentru că nu și-au încasat salariile sau nu și le vor încasa se mint singuri și nu fac decât cea de cască această criză. Profesorii au învățat să își ceară drepturile, să fie demi, să fie fermi, să nu cedeze, să fie nervoși. Au arătat că profesorii pot fi nervoși, cu demnitate, dar nervoși și sunt o forță pe care orice prim-ministru trebuie să o ia în calcul de acum înainte.”


43 comments
  1. Intreb:
    Unde este dreptul meu la grevă dacă directoul înțelege prin ,,suspendare” sa ma cheme la școală cu anunțul ,,mâine chemați elevii la școală “?
    Adică “hai, turmă ( de elevi, de profesori) înainte/înapoi!
    Copiii au un orar, ora e făcută de un profesor titular pe post etc.!
    Din lipsa de regulă să iasă ce vor ei!
    Chiar nu mai sunt legi?
    Obs.
    Si liderul sindical din școală zice tot ca directorul!
    Directorul/liderul ar fi trebuit să scrie :
    ,,In confirmitate cu….” , ptr.ca eu sa vad ca imi sunt respectate depturile!

  2. După 35 de profesorat, respectiv 33 de ani de “democrație”, constat că politicienii, mas-media nu face altceva decât să dezbine. Nu am ajuns încă, după 33 de ani la maturitatea macrosocială!?

  3. Sunt de acord cu măriri de salariu, dar nu pt capii sindicaliști…. pt cei care au rezultate… Mie mi se pare ca de câte ori vine PSD… se iese în strada, se cer drepturi… etc… dar, ce ați făcut în mandatul lui CITU??? nimeni nu a vrut nimic… parca vad ca de acum ies în strada CFR, Metroul, Sănătatea, și alții, cu toate ca medicii, pe lângă salariile de sute de mii, au acumulat venituri de sperie un om de rand… Corect este sa se dea un salariu bun la care sa se adauge sporul de vechime, fără alte sporuri.. liderii (un venit mai mic) de peste 65 de ani să-și vadă de pensie și sa se știe ca și în acest domeniu ar vrea sa între mulți tineri care își fac treaba bine, dar le trebuie o șansă… Pregătiți și la examene nu vor mai fi de 5.E adevărat ca nu se îngrașă porcul de Crăciun, asta în cazul în care va faceți treaba cu adevărat… Pe afara e vopsit gardul și… continuați…nu aud ca se iese în strada pt materia stufoasa și nici pt abandonul școlar… Facultățile private, la distanta sau cu frecventa reduse încasează doar banii… FACEȚI SONDAJE SA VEDEȚI…. PT EDUCATORII ȘI ÎNVĂȚĂTORII CARE DESCHID DRUMURILE COPIILOR NU SE SPUNE CÂT MUNCESC… ȘI AR MAI FI MULTE DE ZIS, DOMNULE JURNALIST… ASTA DACĂ VREȚI SA VA FACETI DATORIA…

  4. Sincer , ceva pare ciudat… In Romania putin probabil sa se intample asa ceva , si prin absurd daca se intampla se rezolva repede avand in vedere perioada . Vor sa faca circ pentru un motiv anume , singurii sinceri sunt profesorii , adusi in disperare de atatia ani fara sa poata face ceva ! Ceva nu se potriveste aici cu normalul , se doreste continuarea situatiei, Deca sfideaza la Tv , poate vor sa faca economie la buget cu banii nostri pe o luna ! :))

  5. Cadrele didactice merita salarii decente, dar s a fie si competenti. In cele trei saptamani de greva cei 3 ,,linderi” de sindicat (remunerati cu 21.000, 25.000, 45.000 Ron/lunar) negociază doar mariri de salarii (bani, bani din iar bani) „uitand” in mod deliberat de de situația precara din scoli. Totul seamana de fapt un SANTAJ in care sunt implicate si cadrele didactice competente din corecte.

    1. Ce mariri visezi? Salariile au fost decimate de inflatie Cu un 30-40% abia se reface puterea de cumparare din 2021. Acum se da doar 25%.Asa ca nu se pune problema cum zici tu.

  6. Felicitări pentru implicarea activă în educație! Așa se întâmplă când crezi niște oameni doar după vorbe nu după fapte.

  7. Reprezentații presei nu fac altceva decât să pună gaz pe foc,pentru că este în beneficiul lor să aibă un subiect fierbinte pe o perioadă cât mai lungă dar… dacă ar avea un copil în clasa a 8-a sau a 12 a, nu le-ar fi așa de simplu să inflameze opinia publică pt că ar avea insomnii si coșmaruri…
    Dragi reporteri sau cum sunteți voi, lăsați în pace sindicatele ,profesorii, educatorii, puericultori, îngrijitorul,portarul din școli,creșe grădinițe, lasați-i deci să ajunga la o înțelegere cu guvernul !!! empatizați macar un pic cu sufletele bieților părinți și copii si abțineți-vă să mai instigați, să atâțați,să agitati,să tulburati bunul mers al negocierilor dintre guvern și sindicatele din învățământ, pentru numele lui Dumnezeu !!!

    1. Va supara ca spun adevarul? Este pentru prima data cand reprezentantii presei fac 2 in 1: rating si scoaterea la iveala a tepelor guvernului la greva. Si nu doar atat. Documentarea lor corecta si profesionista, cu oameni care se pricep, cu documente si cu surse credibile si profi. Niciodata nu m am simtit mai sustinut ca profesor de catre media ca de aceasta data.

  8. Nu va mai agitati, cand se pomeneste de criterii de performanta sau feedback de la elevi sar toti ca ulii. Asta este nivelul, din pacate. Sa speram ca salarii mai mari vor aduce oameni mai competenti in sistem. Pana atunci, copiii nostri sunt carne de tun atat pentru dascalii rautaciosi cat si pentru idiotii de guvernanti (pe care, by rhe way, tot profesorii i-au incununat cu doctorate plagiate)

    1. Salariile mari doar pentru debutanți vor face plecarea rapidă a oamenilor formați ( formatori pentru cei tineri) din sistem!
      Așa că e o strategie perdantă cea abordată de guvern/liderii sindicali!
      Din păcate, nici societatea nu vede acest lucru!
      Ne vom îneca cu toții, în propria corabie!
      Cei in vârstă nu mai au niciun fel de resurse (nici prezente, nici viitoare) pentru a se onora pe ei și pe ceilalți!

  9. Eu intreb una, dumneavoastra raspundeti alta. Ori sunteti analfabet functional, ori nu aveti raspuns la intrebarea mea.

  10. Felicitari pentru ADEVARURILE pe care le ati enuntat !!!
    Cine vede alfel lucrurile ar putea trai…… intr un univers paralel
    Dragi profesori care ne ati creionat pe noi asa cum suntem in prezent, pe noi toti care opinam aici sau aiurea , NU RENUNTATI !!!
    Noi, ca popor, nu meritam sa fim bataia de joc a nimanui, si cu atat mai mult domniile voastre!!!
    Sunteti un exemplu pentru intreaga societate de demnitate si darzenie deontologica!!
    RESPECT

    1. …🤣 păi…cu ei vor să negocieze…
      Chiar asa… cum ii numiti “impostori” …!
      ei sunt și parteneri acum…🤣

  11. Da, este o escrocherie. Procente din ce? Se flutura niste procente de majorare care par mari, 25%, 50%, dar ce nu se spune este ca aceste cifre nu reprezinta procent din salariul actual, ci din diferenta dintre acesta si valoarea din grila, diferenta de cel mult 200-300 lei. Oferta guvernului este de 50% din cel mult 300 lei brut, acordati din ianuarie 2024! Sunt penibili cu astfel de manipulari.

  12. Dragilor guvernul ne-a abandonat. Nu ca ar fi tinut vreodat la noi!
    Am ramas ca fraierii sa ne uitam unii la altii. Profesorii cu buza umflata, dar in greva(unii dintre ei) si parintii cu stresul pe cap.
    Cat despre ” si dai si lupta si dai” cu greva… E usor pentru scriitor sa sacrifice pe altii. El are copil pe clasa a VII-a. Ia sa vedem cum ar fi cu copil pe a VIII-a sau a XII-a.
    Noi ramanem sa ne lingem ranile, dupa acest minirazboi, iar ei raman cu furaciunile lor in continuare.
    Sunt profesori care nu mai vor sa discute cu parintii si invers. Exact ca in perioada vaccinarii, cand se acuzau unii pe altii.
    Toate trec…sub o forma sau alta.
    Am copil in clasa a VIII-a cu mediile neincheiate, cu E.N. incerta si stiti ceva: NU MA MAI INTERESEAZA.
    O sa dea cand o da si cu asta basta, dar ii rog pe cei care insista cu sacrificiile sa o faca pe copii lor.
    Cel mai corect ar fi sa scrie aici PROFESORII care au copii in anii terminali. Numai ei sa aprecieze OBIECTIV / SUBIECTIV
    cu drag

  13. Abia gasesti referinte in presa nationala despre negocierile astea. Intr-o societate emancipata totul ar fi fost dezbatut transparent si intens, tocmai de grija celor prinsi in suspansul examenelor. In realitatea discutiile se poarta in nise media si prin subteranele internetului.
    Cuvantul “escrocherie” e exact ceea ce evita presa – enuntarea adevarului dur.
    Greva asta nu mai e de mult doar a profesorilor, ci a tarii intregi. “Negocierile” din ultimele saptamani arata foarte clar care sunt intentiile elitei politice pentru totate generatiile care vor avea nesansa sa umple randul prizonierilor establishmentului romanesc.

    Cine nu vede lucrurile in felul asta e mental si moral irecuperabil. Sper doar sa nu fie asta situatia majoritatii…

  14. Ma tem ca astazi riscati sa pierdeti o mare parte din sprijinul initial al societatii, stimati profesori. Ca doriti sa recunoasteti sau nu, in razboiul profesori-guvern, copiii sunt cei tinuti ostatici. Atat ei, cat si parintii lor, au acceptat cu buna stiinta acest lucru. Dar cred ca exista o limita. Nu doriti sa renuntati la greva din cauza ca nu mai aveti increderere in guvernanti? In regula, dar ce garantie aveti atunci ca ordonanta de urgenta mult dorita nu va fi abrogata sau modificata dupa ce iesiti din greva? Nu exista garantiile pe care vi le doriti. Totusi, logic, puteti sa va asteptati ca guvernantii, oricare ar fi ei, nu vor fi atat de neinspirati (ca sa ma exprim delicat) incat in an pre-electoral si apoi electoral sa riste sa va supere iar, dupa ce v-ati demonstrat forta.
    De aceea, sper ca astazi la ora 10, vorba “scopul scuza mijloacele” va inceta sa mai fie aplicata de catre dascali. Analizati obiectiv ceea ce ati obtinut si ceea ce puteti pierde (la nivel de societate). Scuzati-mi interventia, dar m-am gandit ca daca scriitorul X, site-ul Y sau televiziunea Z pot sa-si dea cu parerea atat de usor si sa fie publicati/difuzati, atunci si parerea unei mame de elev bulversat ar putea fi publicata/auzita…

    1. De ce este copilul bulversat?!
      Si eu sunt cadru didactic, am copil de clasa a XII a, e linistit, invata sustinut pentru bacalaureat si admitere.Vor da examenele cand va dori guvernul sa ne mareasca salariile.

      1. ….chiar asa?
        Nu știți că există o limită , după care anul școlar poate fi înghețat? acea limită este aproape!!! si nu vă văd bine după!

        1. Sa se inghete anul, de aia nu mai poti tu. De ce iti grabesti copilul? Va avea mai mult timp de invatat ca sigur saracul nu stie pe ce planeta este…

    2. 1.Strategie in conflict: faci niște pași necesari cunoașterii celui cu care te afli in conflict, chiar dacă știi că nu te avantajează, pentru a-ți cunoaste partenerul mai bine (adică ce-i poate pielea)!
      (Scopul fiind rezolvarea conflictului!)
      Atenție, nu i-am spus război, căci presupun că guvernul nostru nu e in opoziție de rezultate cu noi ( vrea aceleași lucruri-imbunatățirea sist.de educație)!
      Observație:
      Scopul nostru, sperăm (asta ne dă și putere), este și al societății!
      2.Când scopul tău este nobil, te ajută și râul, ramul (adică Universul creează contexte potrivite valorilor lui)!
      Încă mai cred că binele nostru, al tuturor, se va alege cumva din toată strădania noastră!

  15. Elevii din anii terminali au avut o perioada extrem de mare in care au asteptat profesorii sa se lamureasca si sa analizeze ce e cu invatamantul online, majoritatii cadrelor didactice i-a luat din 11 martie 2020 pana in toamna lui 2020! Intre timp, pandemie, adica a fost caz de forta majora, deci incertitudine si totala lipsa de predictibilitate.
    Si ca sa nu o lungesc prea mult, ca stie toata lumea exact ce s-a facut si ce nu s-a facut (cine nu stia, a aflat in perioada de invatamant online ce calitate “superioara” are majoritatea cadrelor didactice), acesti elevi (si nu numai) au fost permanent prinsi intre interesele autoritatilor si cele ale cadrelor didactice, interese care NICIODATA NU I-AU VIZAT SI NU I-AU AVUT IN CENTRU, ASA CUM PREVEDE O LEGE A EDUCATIE INCA IN VIGOARE!
    Acesti elevi au fost aproape tot ciclul gimnazial/liceal PE CONT PROPRIU, asa cum a constatat un adevarat pedagog!
    In acest moment, nu e nimic schimbat: aceiasi elevi, aceleasi autoritati si aceleasi cadre didactice si nedidactice carora nu le pasa de elevi. “De dragul elevilor” si “pentru un sistem mai bun” nu include si cei 330.000 de elevi din clasele a VIII-a si a XII-a, insa ei sunt cei care platesc pretul, SUNT INTR-O NOUA STARE DE INCERTITUDINI, NESIGURANTA SI LIPSA DE PREDICTIBILITATE deoarece ei raman moneda de schimb intre cele doua tabere indiferente in care e mult sa spun ca a mai ramas un procent de 10% oameni COMPETENTI in meseria lor…
    Si partea proasta e ca va continua sa fie mai rau, maririle de salarii nu sunt capabile sa schimbe singure mentalitatile si nici pe cei obisnuiti sa ia bani fara a face ceva, promovabilitatea este masiv sustinuta de pregatiri suplimentare ce vizeaza intai ca elevii sa asimileze baza, adica fix ce ar trebui sa se faca in scoala si din pacate, NU SE FACE!
    Doriti o educatie reala, un sistem educational realist?? Propuneti si stabilirea criteriilor de performanta pentru cadrele din invatamant, ele exista peste tot in lume!! Ar fi dovada ca va pasa! Continuati apoi masurile impotriva abandonului scolar, cu programele scolare, manualele, auxiliarele etc. Toate sunt pline de erori stiintifice si nu numai… cine nu are bani pentru a face meditatii, e blocat total!

  16. Ce făceau liderii sindicali din Educație în decembrie 2022, când Guvernul structura Bugetul? (la un procent de 5% din PIB, pentru Educație….).

  17. Guvernele si Presedintii din Ro si au batut joc de educatie cum au vrut. 33 de ministrii ai educatiei nu au facut nimic decat carpeli. Era firesc sa se ajunga aici. Nici acum nu vor sa faca nimic. Nici doar 300 de parlamentari, nici sa reduca la jumate tot sistemul bugetar, nici sa taie pensiile speciale, nici o noua organiz adm teritoriala. Acum cu rotativa vor doar sa isi pastreze privilegiile, restul poate sa crape de sapte ori. Romania educata o adunatura de vorbe goale.

  18. Domnul Vancu ar trebui sa nu insiste de zile intregi sa instige profesorii la prelungirea grevei .
    Nu este problema dumnealui sa “traduca” profesorilor relele intentii ale guvernanților .

    1. vai…atat ati inteles??? ca dl Vancu instiga????
      recititi articolele domniei sale si poate pricepeti!
      Felicitari,Radu Vancu!

  19. Domnule Vancu, ce facem cu elevii din anii terminali? Ce sfaturi ne dati ca sa le diminuam stresul la care sunt supusi? Cum sa le explicam ca dupa ce au tras din greu 4 ani de zile acum risca sa piarda locurile obtinute pe merit la universitati din afara? Pentru copiii acestia, victime nevinovate ale acestui conflict, folisiti drept moneda de schimb de ambele tabere, aveti vreun sfat?

    1. Ar trebui sa faceti protest, de 4 saptamani guvernul ii jicneste pe profesori.
      Daca cineva lua in serios protestul de advertisment cu 10 000 de angajati din Educatie nu eram aici.

    2. cred ca mai stresati sunt parintii. DUpa 4 ani de chin financiar, ca sa isi poata da copii la o universitate si nu la un centru de copiere, realizeaza ca mai trebuie sa faca un efort financiar gratuit inca 1 an. dar ce vina au profesorii? in 3 saptmani nu au primit decat minciuni si amenintari. Poate ar fi trebuit sa ceara si ceva demisii si depolitizarea invatamantului, dar….

      1. Plus ca va mai trebui sa iti mai iei inca un job, sa intretii si bugetarii. Asa ca gandeste-te din timp, ca vreau bani de vacanta la vara.

      2. Oare de unde apar tot felul de specialisti in educatie, o fi si asta vreo personalitate marcanta in randul scriitorilor numa ca nu a auzit nici dreacu de el sigur e si asta din gasca iegibitisilor neomarxisti?

    3. Facultățile din România, nu vă mai plac?
      Mergeți atunci și luați-i de urechi pe guvernanți, că ei sunt cei care tot încearcă să-i păcălească pe cei din educație.

      1. dacă nu este creșă și se poate învața individual, acasă, pe voi de ce să vă plătim? plusul pentru voi este minusul la noi! că banii nu cresc în copacii din curtea școlii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Caragiale trăiește. ”O scrisoare pierdută”, varianta 2023. Ministerul Educației susține că sentința referitoare la premierul Ciucă, pe care trebuia să o atace cu recurs la Înalta Curte în termen de 5 zile de la primire, ar fi fost luată de o anonimă “d-na VB”, care nu e angajată a instituției, plicul cu sentința ajungând oficial la cabinet fix cinci zile mai târziu

Ministerul Educației (ME) susține, printr-un punct de vedere hilar transmis G4Media.ro de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), instituție subordonată ME, că a…
Vezi articolul

Numărul dispozitivelor digitale a crescut puțin în familii, în timpul școlii la distanță din primăvară / Tot telefonul rămâne instrumentul preferat / Copiii au petrecut pe Internet aproape de două ori mai mult decât pentru școala online – raport KiDiCoTi

Trecerea de la predarea față în față la școala online, în primăvară, nu a însemnat o creștere semnificativă a dispozitivelor digitale în familiile elevilor, unde tot telefonul rămâne instrumentul preferat,…
Vezi articolul

Sociologul Dan Petre: Educația este victima alegerilor. Probabil suntem în cel mai mare experiment social din istoria omenirii / Există nuanțe când e vorba de închiderea activităților comerciale, ca și când se acordă mai mare atenție economiei imediate decât educației

Educația din România este una dintre victimele alegerilor, a declarat pentru Edupedu.ro sociologul Dan Petre. “La noi, alegerile au loc în principal în școli și nu ai vrea să ai…
Vezi articolul

Școala reîncepe în Europa, după vacanța de sărbători: Unde se redeschid clasele pentru predare față în față și în ce condiții / Ce se întâmplă în țările unde predarea se face preponderent online – UPDATE

Multe dintre țările europene care, în toamnă, s-au zbătut să țină școlile deschise reiau predarea la distanță după vacanța de sărbători, din cauza situației epidemiologice care continuă să se deterioreze.…
Vezi articolul