Raluca Turcan: după 9 ani de lupte pentru introducerea Masteratului Didactic, în această toamnă vom avea primii 400 de viitori profesori înmatriculați

3.056 de vizualizări
Foto: gov.ro
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că, “după 9 ani de lupte pentru introducerea Masteratului Didactic, în această toamnă vom avea primii 400 de viitori profesori înmatriculați la această formă de învățământ”.

Începem cu un program-pilot în patru universități și vom generaliza acest masterat în anii următori. Doar așa putem atrage studenți merituoși în rândul dascălilor și putem da mai multe șanse viitoarelor generații să facă performanță la școală“, spune Raluca Turcan, la două zile după ce ministrul Educației a anunțat că propune 400 de locuri la masteratul didactic.

Amintim că cifra de școlarizare alocată de Guvernul Orban pentru masteratul didactic a făcut obiectul unei bâlbe din partea ministrului Educației. La audierile de miercuri, din Parlament, Monica Anisie a declarat inițial că vor fi 200 de locuri. La intervenția președintelui Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpenau, ministrul Educației a revenit asupra numărului de locuri pe care îl alocă masteratului didactic și a spus că sunt 400.

Monica Anisie, la audierile din Parlament, pe 4 martie 2020:

  • “Țin să vă anunț că am publicat pe site-ul Ministerului Educației proiectul de HG care prevede cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și universitar și fac mențiunea că, pentru acest an, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și-a propus o creștere semnificativă a numărului de locuri pentru învățământul profesional și profesional dual, ca o măsură de susținere și dezvoltare a acestui tip de învățământ
  • Am alocat și cifră de școlarizare pentru masteratul didactic, sunt 200 de locuri repartizate pentru 4 universități. (…)
  • Am avut o procedură și am transmis către universități o invitație de a răspunde solicitării noastre de a organiza masteratul didactic. Această cerere a primit răspuns din partea mai multor universități, 5 sau 6, deși nu au primit scrisoarea respectivă, pentru ca MEN – în conformitate cu legea – a transmis scrisoarea de intenție numai către universitățile care au științele educației sau psihologie în cadrul universității. Au venit răspunsuri și din alte universități care au aflat că dorim să organizăm masterat didactic.
  • Nu fac acum public anunțul care sunt acele universități, pentru că în proiectul de plan de școlarizare nu le-am nominalizat. Sunt universitățile cele mai de prestigiu din România și cred că pilotarea masteratului didactic în aceste universități oferă încredere.

Sorin Cîmpeanu:

  • Am observat că au apărut în presă, în timp real, foarte multe informații în timp real, însă simt nevoia unei clarificări, dna ministru. (…) Aș vrea să vă rog să repetați numărul de locuri pentru masteratul didactic.

Monica Anisie:

  • am spus că inițial au fost 200 de locuri la care noi ne gândisem. 200 de locuri inițial, dar pentru că au revenit solicitări și de la alte universități, noi în proiectul de HG am alocat 400. Deci inițial au fost 200, după care pentru că au răspuns mai multe universități scrisorii noastre, am decis să alocăm 400 de locuri.

VIDEO Audierea ministrului propus al Educației, Monica Anisie:

Informații de background

Pilotarea masteratului didactic introdus în legea educației încă din 2011 tot de un guvern liberal vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a declarat, în ianuarie, că “în categoria chestiunilor pe care nu le mai putem amâna este introducerea unei specializări distincte privind pregătirea cadrelor didactice” (detalii aici).

Liderul de la Cotroceni a criticat atunci actuala rută de pregătire inițială a profesorilor, DPPD-urile, spunând că “urme de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor”.

De pe aceeași scenă cu președintele Klaus Iohannis și chiar la invitația acestuia, a vorbit unul dintre cei mai reputați specialiști internaționali în domeniul educației. Ce a avut de spus Andreas Schleicher, directorul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), despre pilotare?

  • Adesea apelăm la programe pilot. Încercăm unele lucruri, vedem ce funcționează și aplicăm acel lucru peste tot. Dar, dacă te uiți în lume, inițiativele pilot sunt rareori scalabile. Cultura este mereu scalabilă. Cultura este rezultatul leadership-ului. Înseamnă schimbarea de mentalități, nu doar de programe. Dacă vrei să produci schimbare, în calitatea ta de lider al școlii, nu te întreba câți profesori îți sprijină ideea, întreabă-te pe tine cât de eficient pot să colaboreze profesorii școlii. De aici vine schimbarea reală, lucru verificat iar și iar în numeroase țări” – Andreas Schleicher (detalii aici).

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se declară “universitatea din România cu cel mai mare număr de studenți internaționali” / Cea mai mare concurență – la medicină dentară în limba franceză

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca declară că are cel mai mare număr de studenţi străini dintre universităţile din România, iar la admiterea din acest an,…
Vezi articolul

Kitul educațional care i-a făcut pe 90% dintre părinții care l-au primit să se joace mai mult cu copiii lor și care le-a dezvoltat celor mici abilitățile cognitive și creative / Rezultatele unuia dintre cele mai ample studii realizate vreodată în educația timpurie din România: 45% dintre părinți invocă lipsa banilor, ca motiv pentru care nu își trimit copiii la grădiniță, iar 37% spun că discută lunar sau mai rar cu copiii lor

La începutul anului școlar trecut, în septembrie 2022, în peste 700 de comunități defavorizate din 40 de județe a început derularea proiectului „Start în educație“. Timp de un an școlar,…
Vezi articolul

Studenții cer adoptarea urgență a unui proiect de lege care interzice majorarea taxelor universitare: Este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală

Alianța studenților susține un proiect de lege care prevede interzicerea majorării taxelor universitare pe perioada stării de urgență, în actualul și în viitorul an universitar și îndeamnă decidenții din educație…
Vezi articolul