Raport Avocatul Poporului: Doar 5,66% dintre autorităţile locale respectă dreptul elevilor la burse

1.644 de vizualizări
Renate Weber / Foto: eueom.eu

Potrivit documentului, ce analizează acordarea burselor pentru elevi la nivel național, în anul școlar 2019-2020, “la nivelul întregii ţări, din totalul de 3.182 de autorităţi publice locale respectă dreptul elevilor la burse şcolare, acordându-le integral, doar un număr de 180: cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti şi 174 de unităţi administrative-teritoriale, (…) un număr de 3.002 autorităţi publice locale (94,34%) încalcă dispoziţiile legale în vigoare, prin neacordarea totală sau parţială a burselor şcolare pentru elevi”.

Potrivit sursei citate, în afară de București, cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele şcolare se înregistrează în judeţul Constanţa, unde 30% dintre unităţile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse şcolare. La polul opus se află judeţele Maramureş, Sălaj şi Vâlcea, unde în niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale nu se acordă integral bursele şcolare prevăzute de lege.

Avocatul Poporului, Renate Weber, citată de Agerpres:

  • “Eu, în principiu, sunt adepta descentralizării, dar descentralizarea aceasta cumva e un fel de a pasa responsabilitatea către ceilalţi şi a nu te mai interesa ce se întâmplă, pentru că, de fapt, bursele în România se acordă la nivel local, (…) diferenţa între cei care respectă şi cei care nu respectă aceste prevederi legale este uriaşă”.

1 comment
  1. Da nu se respecta,copiii buni care învață nu sunt promovați. Nu învață ei pentru bursa asta amarata care nu este nici măcar 200 pe luna,învață pentru ei,dar dacă marita sa o dea.Inafara de faptul ca în noua lege a învățământului s a scos bursa de performanta.De ce s a scos ,nu sunt finanțe. Nu ma mir ca pleacă în lume copiii buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de programul Școala din Valiză

Cheia succesului, explicată de directorul unei școli rurale din județul Arad, Claudiu Vlad: Să nu le cerem copiilor noștri să memoreze informații, ci să îi învățăm să lucreze cu acea informație, să fie creatori / Modele de fișe de progres pentru elevi pe clase

„Anul acesta, am implementat un sistem prin care fiecare profesor de la clasă, la materia pe care o predă, să întocmească o fișă de progres a elevului, adică la începutul…
Vezi articolul

Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației “vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în…
Vezi articolul

Demisie în bloc a directorilor Colegiului German Goethe din București, după ce ministrul Educației a trimis acolo corpul de control. Profesorii și personalul nedidactic protestează în semn de solidaritate cu conducerea școlii

Demisie în bloc a celor trei directori ai Colegiului German Goethe din București, ca reacție la atitudinea „umilitoare” la care au fost supuși de Corpul de Control al Ministerului Educației,…
Vezi articolul

Lipsa educației – comparată cu fumatul intens, consumul de alcool în cantități mari sau cu riscul de ischemie cardiacă pentru cei care nu mănâncă deloc legume / Riscurile de deces, indiferent de cauze, scad cu fiecare an de școlarizare – studiu internațional

Riscul de deces, din orice fel de cauză, pentru o persoană lipsită de educație, comparativ cu una care a parcurs 18 ani de studii, este similar cu riscul de deces…
Vezi articolul