Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a noii legi pot sta încă un deceniu la conducerea universităților, după ce un amendament PSD votat de toți deputații, cu excepția celor din USR, a eliminat forma propusă de Ministerul Educației din proiectul legii

1.678 de vizualizări
Foto: 46134443 © Denys Kuvaiev | Dreamstime.com
Actualii rectori care vor fi în funcție la intrarea în vigoare a proiectului legii învățământului universitar vor putea să rămână la conducerea universităților pentru încă două mandate de câte 5 ani fiecare, după ce aproape toți deputații din Comisia de Învățământ au aprobat un amendament PSD la proiect. Acest amendament a modificat propunerea Ministerului Educației, care prevedea că se ia în calcul și mandatul în derulare la intrarea în vigoare a legii, la numărul maxim.

Concret, amendamentul adoptat la articolul 137, prevede că:

„Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate. În calculul numărului maxim de mandate se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării“.

Amendamentul a fost construit pe loc de PSD, în varianta de text cu amendamente depuse la comisie PSD cerea eliminarea integrală a calcului mandatelor.

Practic, acest text a înlocuit varianta Ministerului Educației, care avea o completare, în sensul că „în calculul numărului maxim de mandate se luau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării, precum și mandatele în curs la momentul intrării în vigoare a prezentei legi“.

La scurt timp după aprobare, președinta de ședință a constatat că nu mai există cvorum în comisie și a suspendat ședința până săptămâna viitoare.

Camera Deputaților nu este cameră decizională pentru legile educației. Proiectele vor fi înaintate plenului pentru vot, apoi merg la Senat unde urmează o nouă dezbatere în comisii și plen.

Articol în curs de actualizare

Foto: 46134443 © Denys Kuvaiev | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Toți impostorii care conduc Romania sa fie in functii pe viață,ei și tot neamul lor pentru că așa vor securiștii din spatele lor ,securiști care conduc Romania.

  2. Trăiască comunismul de tip psd-pnl-udmr-aur! RUSINE! Ați tranformat învățământul intr-o alta cloaca guvernata de politicieni de carton/ mucava! Iar țara aceasta și oamenii competenti, tinerii studioși și o mâna de profesioniști trebuie sa plătească! RUSINE – personajelor sinistre care sunt pe cale sa distrugă definitiv și învățământul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor, despre sprijinirea studenților români în străinătate: Orice susținere pentru studenți e bună dacă e ghidată de echitate și de o “politică academică deșteaptă, ce include obligatoriu excelența”

Orice sprijin pentru studenți “este bun dacă este ghidat de două valori” – echitatea, respectiv “o politică academică deșteaptă, care include obligatoriu și excelența”, consideră Daniel David, președintele Consiliului Național…
Vezi articolul

Cîțu: Am văzut că există foarte mulți care vor să își lege și mandatul de un buget. Foarte bine, îl legăm și de execuție / Îi anunț pe membrii cabinetului că la jumătatea anului vom face o evaluare cu mandatele pe masă

Premierul Florin Cîțu a anunțat că cei care au amenințat cu demisia dacă nu primesc un buget mai mare, vor trece și prin evaluarea execuției bugetare la jumătatea anului „cu…
Vezi articolul

O hartă considerată pierdută aduce dovezi ale vieții din Cretacic în Țara Hațegului / Documentul, pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri, a fost descoperit în arhivele Institutului de Geologie de la Budapesta

O hartă veche de mai bine de 100 de ani, considerată pierdută și pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului,…
Vezi articolul