Rectorul Universității din București îi cere decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să-l demită pe Vasile Răducă din funcția de prodecan, după derapajul acestuia la Radio Trinitas: dacă un viol se soldează cu sarcină, “ți-a plăcut să se repete”

4.294 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Facebook.com
Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a cerut decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să îl demită și să îl înlocuiască pe profesorul Vasile Răducă din funcția de prodecan, anunță instituția, într-un comunicat remis Edupedu.ro. Măsura dură a rectorului vine după o serie de derapaje ale prodecanului Vasile Răducă, la postul de radio Trinitas al Patriarhiei.

Printre altele, preotul a declarat că, “în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului” și că atunci când un viol se soldează cu graviditate e posibil să fie “vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete”.

Comunicatul integral al Universității din București:

Reacția Universității din București cu privire la declarațiile profesorului Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă

Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile.

Universitatea din București își respectă misiunea de a promova și de a susține valori și principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste, precum și a rolului științei în evoluția umanității reprezintă piloni fundamentali.

Rectorul Universității din București, prof. Mircea Dumitru, i-a solicitat decanului Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan al Facultății de Teologie“.

Descarcă de aici Comunicatul Universității din București

Declarațiile făcute de prodecanul Facultății de Teologie, Vasile Răducă, la radio Trinitas

Reacția Universității din București vine după ce prodecanul Facultății de Teologie, Vasile Răducă, a declarat, la postul de radio Trinitas care aparține Patriarhiei, următoarele:

Vasile Raduca / Sursa foto: www.targoviste.info
  • Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul” – după cum a scris astăzi pe larg Paginademedia.ro.
  • Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere“.
  • În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare“.

Vasile Răducă este secretarul Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române, predă Teologie Morală și Bioetică la cursurile de licență de la Facultatea de Teologie a Universității din București, iar la masterat conduce un curs cu tema “Monahismul creștin în secolele IV-VI, în Răsărit și Apus”, scrie Paginademedia.ro.

Publicația notează că declarațiile au fost făcute într-o emisiune difuzată pe 27 mai, care l-a avut moderator pe Narcis Stupcan și invitat preotul Vasile Răducă. Emisiunea a fost reclamată de ascultători la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care a decis să sancționeze postul cu somație.

Problema mea și a noastră nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio și televiziune, invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacție“, a susținut Radu Herjeu, membru CNA, cel care a propus ca sancțiunea să fie somație, relatează Paginademedia.ro.

La ședința CNA a fost prezent și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, potrivit sursei citate. Bănescu a declarat:

  • “mă detașez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta”
  • “El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune și radio, iar după un acest context în care a făcut afirmații absolut discutabile, criticabile și autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni.
  • Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și insituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal (…)
  • Relațiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc”.

Sursa: Paginademedia.ro

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Problema existenței lui Iisus nu a fost pusă sub semnul întrebării în Antichitate / În a doua jumătate a secolului XX s-a conturat ipoteza că Iisus nu este o figură istorică, ci o sumă a valorilor transmise de niște profeți ai vremii

Există dovezi istorice sau arheologice care să ateste că Iisus Hristos a fost un personaj real sau nu? Ce aspecte descrise de Biblie din perioada răstignirii lui Iisus sunt adevărate?…
Vezi articolul