„Refuzul oricărei posibile dictaturi trebuie să fie dezideratul constant al României”, țară care a cunoscut și extremismul de dreapta, și pe cel de stânga – Organizația scriitorilor PEN Club România / Apel la un vot „pentru direcția pro-europeană firească” la al doilea tur al alegerilor prezidențiale

185 de vizualizări
Foto © roibul | Dreamstime.com
„România a cunoscut, în secolul XX, atât extremismul de dreapta, cât și extremismul de stânga, care au produs sute de mii de victime” și de aceea „refuzul oricărei posibile dictaturi trebuie să fie dezideratul constant al României”, arată Pen Club România, filiala românească a organizației internaționale a scriitorilor și traducătorilor PEN International. Într-un comunicat emis joi, aceasta face un apel ca, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, „populația să fie exact informată și nemanipulată, optând pentru direcția pro-europeană firească a țării noastre”.

În condițiile succesului înregistrat în primul tur de candidatul pro-rus Călin Georgescu, Pen România se declară „în mod statornic pentru orientarea euroatlantică a țării, pentru pluralism și pentru apărarea democrației”. Și apreciază că „modernizarea completă a României nu poate avea loc atâta timp cât există derapaje ale democrației, prin discursuri care pledează pentru antisemitism și încurajează fascismul sau printr-o reorientare geopolitică de alianță cu Rusia actuală”. 

  • Organizația notează că „România a cunoscut, în secolul XX, atât extremismul de dreapta, cât și extremismul de stânga, care au produs sute de mii de victime. Țara noastră a găsit cu dificultate un traseu democratic de urmat. Refuzul oricărei posibile dictaturi trebuie să fie dezideratul constant al României contemporane și al liderilor săi politici. Pentru aceasta este nevoie de o informare corectă a populației asupra riscurilor de viitor ale unei întoarceri la forme de autoritarism, izolaționism și alianță cu regimuri nedemocratice”.
Comunicatul integral:

„În decembrie 1989, în România au pierit 1116 persoane – în tumultul revoluției anticomuniste – și au fost rănite 4089 persoane. Tranziția către democrație a fost foarte dificilă, politic vorbind, iar reformele economice și sociale au fost extrem de lente între 1990-2000. Numeroasele scandaluri de corupție au încetinit calea pro-europeană a României. De abia în 2007, Uniunea Europeană și-a dat acordul pentru aderarea României la structurile sale, condiționând această aderare de reforme necesare în justiție și economie. Între 2010-2020, România a fost atinsă de variate crize economice și conflicte politice, cele mai grave derapaje de la democrație petrecându-se între 2017-2020.

România s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice în 2004. Calitatea de membru NATO, alături de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii și calitatea de membru al Uniunii Europene constituie în prezent baza politicii externe a României.

Primul tur al actualelor alegeri prezidențiale din România, prin rezultatul obținut de candidatul Călin Georgescu și prin declarațiile îngrijorătoare ale acestuia legate de posibila obstrucționare a traseului pro-european al României, în cazul în care respectivul candidat va câștiga alegerile, determină organizația Pen România să aibă o reacție tranșantă în acest context.

Statutul Centrului Pen România prevede promovarea valorilor democratice, susţinerea libertăţii de exprimare şi a creaţiei orientate spre valorile civice şi morale ale societăţii şi spre recuperarea memoriei colective; protecţia împotriva cenzurii şi ingerinţelor politice; educarea publicului pentru o bună cunoaştere şi un respect reciproc între naţiunile lumii. Membrii Pen susțin favorizarea bunei înțelegeri și a respectului reciproc între națiuni, angajându-se să elimine ura de rasă, de clasă și națională. Organizația Pen susţine principiul transmiterii nestingherite a ideilor în cadrul fiecărei naţiuni, precum şi între naţiuni, iar membrii săi se angajează să se opună oricărei forme de obstrucţionare a libertăţii de exprimare în cadrul ţării sau comunităţii din care fac parte. Organizația Pen consideră că evoluţia necesară a lumii către o ordine politică şi economică mai organizată şi mai armonioasă cere în mod imperativ un spirit critic liber faţă de guverne, administraţii şi instituţii.

În virtutea acestor elemente-cheie din Statutul Centrului Pen România, organizația noastră se declară în mod statornic pentru orientarea euroatlantică a țării, pentru pluralism și pentru apărarea democrației. Modernizarea completă a României nu poate avea loc atâta timp cât există derapaje ale democrației, prin discursuri care pledează pentru antisemitism și încurajează fascismul sau printr-o reorientare geopolitică de alianță cu Rusia actuală. România a cunoscut, în secolul XX, atât extremismul de dreapta, cât și extremismul de stânga, care au produs sute de mii de victime. Țara noastră a găsit cu dificultate un traseu democratic de urmat. Refuzul oricărei posibile dictaturi trebuie să fie dezideratul constant al României contemporane și al liderilor săi politici. Pentru aceasta este nevoie de o informare corectă a populației asupra riscurilor de viitor ale unei întoarceri la forme de autoritarism, izolaționism și alianță cu regimuri nedemocratice. Sperăm ca la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România populația să fie exact informată și nemanipulată, optând pentru direcția pro-europeană firească a țării noastre.

Ruxandra Cesereanu, Președintă PEN România”

Foto © roibul | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru, secretar de stat PSD la Educație: Se va reveni asupra deciziei doamnei ministru Deca de a-mi retrage atribuțiile de secretar de stat. Am fost chemat de dimineață la dumneaei în birou și informat că, urmare a postării mele publice cu poziția PSD privind legile educației, îmi retrage atribuțiile

Florian Lixandru, secretarul de stat PSD de la Educație căruia ministra Ligia Deca i-a retras în această dimineață atribuțiile de secretar de stat, a declarat în această seară, la B1…
Vezi articolul

Boicotarea examenelor de către o parte din profesori de la liceele din Suceava, mai ales cei „cu ștaif”, semnalată de inspectorul școlar adjunct într-o ședință cu directorii. Le-a cerut să „forțeze un pic nota”

Directorii de licee din Suceava au primit instrucțiuni să „forțeze un pic nota” în cazul profesorilor care refuză să participe la examenele naționale. Mesajul a fost transmis de inspectorul școlar…
Vezi articolul

GHID Răspunsurile Ministerului Educației la cele mai frecvente întrebări despre înscrierea la creșă/grădiniță sau ludotecă 2024 / În perioada înscrierilor, părinții pot suna la un tel verde pus la dispoziție de fiecare inspectorat școlar

Ministerul Educației a publicat pe site răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale părinților privind înscrierea copiilor la creșă, grădiniță, ludoteci în 2024. Care sunt actele necesare, cum se alege…
Vezi articolul