Registrul național al calificărilor profesionale din România, prevăzut de Legea învățământului preuniversitar, a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației – proiect / Tiberiu Dobrescu, președintele ANC: Toate calificările vor fi cuprinse în RNCPR, până acum erau calificări și la Ministerul Muncii

1.134 de vizualizări
Foto: ANC
Calificările profesionale gestionate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale trec în subordinea Ministerului Educației și vor fi incluse într-un registru unic, prevăzut în noua lege a Educației, se arată în proiectul de ordin pentru aprobarea calificărilor nou-introduse în Registrul Național al Calificărilor Profesionale din România. Proiectul a fost pus în consultare publică vineri, 2 august, de Ministerul Educației.

Potrivit proiectului de ordin și informațiilor oferite de Tiberiu Dobrescu, președintele Autorității Naționale pentru Calificări, la solicitarea Edupedu.ro, în acest registru vor fi incluse toate calificările care erau gestionate de Ministerul Muncii și Solidarității Naționale.

„Calificările nou-introduse sunt cele care au fost gestionate de Ministerul Muncii. Va fi creat un registru unic al calificărilor în baza noii legi a Educației. Toate calificările vor fi cuprinse în Registrul Național al Calificărilor din România, până acum erau calificări și la Ministerul Muncii”, a declarat Tiberiu Dobrescu, președintele Autorității Naționale pentru Calificări.

Noua lege a învățământului preuniversitar, legea 198/2023, în baza căreia a fost creat proiectul, prevede întocmirea unui registru unic al calificărilor, a mai declarat președintele ANC pentru Edupedu.ro.

Conform punctului 58 din anexa la noua lege, „Registrul național al calificărilor este o bază de date națională ce cuprinde descrierea tuturor calificărilor din România, formată din RNCP și RNCIS”(RNCP – Registrul Național al Calificărilor Profesionale; RNCIS – Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior).

Elaborarea, implementarea, actualizarea și gestionarea cadrului național al calificărilor, respectiv registrului național al calificărilor revine ANC, se precizează în art. 194 alin. (2) din legea menționată.

Draftul pus în dezbatere de Ministerul Educației conține 191 de calificări aprobate în baza standardelor ocupaționale revizuite în perioada 2019-2024 (vezi Anexa 1) și 236 de calificări preluate din Nomenclatorul calificărilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare (vezi Anexa 2).

Printre cele peste 400 de calificări se numără cele de tehnician în 28 de domenii. Au fost incluse și calificările de contabil, secretară, precum și din domeniul financiar-bancar: intermediar în activitatea financiar-bancară și comericală (broker), ofițer operțiuni financiar-bancare, colector (recuperator) creanțe/debite, agent vânzări directe (produse financiar-bancare).

Registrul național va conține și calificările lucrătorilor care se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor: lucrător în gospodărie agroturistică, legumicultor, ciupercar, viticultor, crescător de oi montan, baci montan, crescător de porci, piscicultor etc.

Proiectul va fi în consultare publică până pe 12 august. Propunerile și sugestiile referitoare la proiect pot fi comunicate la adresa de email: cristi.bataru@anc.edu.ro.

DOCUMENT – Proiect Ordin pentru aprobarea calificărilor nou-introduse în RNCP:

DOCUMENT – Anexa 1 – Lista calificărilor aprobate în baza SO elaborate/revizuite:

DOCUMENT – Anexa 2 – Lista calificărilor preluate din Nomenclatorul calificărilor:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani, dacă acceptă oferta Guvernului – proiect de OUG / Personalul nedidactic ar primi 500 de lei pe an pentru „nevoi didactice individuale”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică, duminică, 11 iunie, un proiect de ordonanță de urgență prin care se acordă o primă de carieră didactică în valoare…
Vezi articolul

Elevii cu note sub 5 la simularea Evaluării Naționale 2024 pot depăși această barieră „având încredere în ei” și ”obținând rezultate remarcabile” – inspectorul general adjunct din Dolj, județ unde doar 44% au primit note peste 5 la Matematică

„Cei care au luat note sub 5 pot depăși această barieră având încredere în ei, muncind și obținând rezultate remarcabile”, a apreciat profesoara Aida Ionescu, inspector general adjunct la Inspectoratul…
Vezi articolul