Regulamentul pentru încadrarea profesorilor pe posturi, publicat în Monitorul Oficial. Profesorii titulari și cei angajați pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare

35.798 de vizualizări
Foto: © Zorandim | Dreamstime.com
Regulamentul pentru încadrarea profesorilor pe posturi a fost publicat, miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 6.876 din 22 decembrie 2023, document pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea profesorilor din școli și grădinițe, precum și încadrarea în regim de plata cu ora. Noutatea este că profesorii titulari și cei angajați pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare.

Până acum, art. 6 (3) din regulamentul din 24 iulie 2018 permitea încadrarea în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână: „Cadrele didactice titulare, cadrele didactice de predare calificate angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, cadrele didactice provenite din alte sectoare de activitate și cadrele didactice pensionate pot fi încadrate pe posturi didactice/catedre rămase neocupate în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă de predare-învățare-evaluare și de instruire practică și/sau examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învățământ, stabilită potrivit prevederilor art. 262 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.”

Încadrarea în regim de plata cu ora, potrivit regulamentului publicat miercuri în Monitorul Oficial

Art. 9. — „(1) Posturile didactice de predare/Catedrele vacante și rezervate se ocupă în regim de plata cu ora cu:

a) personal didactic de predare titular;

b) personal didactic de predare angajat pe durata viabilității postului didactic/catedrei;

c) personal didactic de predare calificat angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată;

d) personal didactic de predare pensionat;

e) personal calificat, angajat cu funcția de bază în alte domenii de activitate.”

Profesorii care desfășoară activitate de mentorat pot fi remunerați în regim de plata cu ora, echivalent a cel mult 4 ore pe săptămână

Art. 9 – „(3) Personalul didactic de predare încadrat pe post, conform prevederilor art. 207 alin. (4) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, care desfășoară activitate de mentorat, poate fi remunerat în regim de plata cu ora, echivalent a cel mult 4 ore pe săptămână.”

Profesorii titulari și cei calificați angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare, potrivit ordinului.

În schimb, profesorii pensionari fi încadrați în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă didactică de predare.

Art. 10 -„(3) Personalul prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. a)—c) și e) poate fi încadrat în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare, iar personalul didactic prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. d) poate fi încadrat în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă didactică de predare.”

Inspectoratele școlare vor stabili viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, nu școala, așa cum era până acum

Consiliul de administrație al fiecărei școli propune posturile pe perioadă nedeterminată, determinată sau pentru modificarea contractului individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei. Inspectoratele școlare verifică posturile și pot solicita școlilor reanalizarea viabilității sau a modalităților de ocupare a acestora, după cum se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Art. 2 -(3) Consiliul de administrație al unității de învățământ propune pentru fiecare post didactic de predare/catedră rezervat(ă) și vacant(ă) din proiectul de încadrare, în funcție de statutul postului/catedrei, viabilitatea și modalitățile de ocupare în etapele mobilității personalului didactic de predare: pe perioadă nedeterminată, determinată sau pentru modificarea contractului individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform prevederilor legale în vigoare. Comisia județeană/a municipiului București de mobilitate verifică oferta de posturi didactice/catedre vacante/rezervate și poate solicita unităților de învățământ reanalizarea viabilității sau a modalităților de ocupare a acestora.

(4) Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor vacante se stabilește de consiliul de administrație al ISJ/ISMB, la propunerea consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, în funcție de planurile-cadru de învățământ în vigoare, de proiectele planurilor de școlarizare și de evoluția demografică la nivel local. Un post didactic/O catedră vacant(ă) este viabil(ă) în condițiile în care poate fi constituit(ă) cel puțin pe durata unui nivel de învățământ.”

În document apare că se asigură numărul de ore de predare pe săptămână pentru directorii de școli, care își desfășoară obligația de predare în unitatea de învățământ în care sunt titulari.

Art. 3 – „(4) Pe posturile didactice de predare/catedrele constituite se încadrează cadrele didactice titulare, în conformitate cu documentele de numire/transfer/repartizare și celelalte prevederi legale privind încadrarea personalului didactic titular în învățământul preuniversitar, și se asigură numărul de ore de predare pe săptămână pentru cadrele didactice numite în funcții de conducere, îndrumare și control, prin concurs, care își desfășoară obligația de predare în unitatea de învățământ în care sunt titulare.”

Cum se atribuie posturile didactice de predare după încadrarea titularilor, potrivit normelor metodologice

Art. 3 – „(8) Posturile didactice de predare/Catedrele vacante rămase după încadrarea cadrelor didactice titulare se atribuie astfel:

a) cadrelor didactice debutante care nu au dobândit definitivarea în învățământ, repartizate începând cu 1 septembrie 2012 pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, și care nu au acumulat de la data angajării o vechime efectivă la catedră mai mare de 6 ani, fără a lua în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncă și de rezervare a postului didactic/catedrei în baza prevederilor legale;

b) cadrelor didactice debutante repartizate pe posturi didactice de predare/catedre în baza prevederilor art. 253 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, sesiunea 2018, cărora li se poate asigura cel puțin jumătate de normă didactică de predare, conform deciziei de repartizare pe post/catedră.

(9) Prevederile de la alin. (8) lit. a) se aplică până în anul școlar 2027—2028 inclusiv. Prevederile de la alin. (8) lit. b) se aplică doar pentru anul școlar 2024—2025.”

Ordinul poate fi consultat mai jos:

Foto: © Zorandim | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Inspectoratele școlare vor stabili viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, nu școala, așa cum era până acum

9 comments
 1. Mihai, cred ca nu esti familiarizat cu celebra OanaM. Ce i-ai scris tu reprezinta lectura ei pentru urmatoarele 4-5 luni. Stii, ea e mai greoaie de vidă ce e.

  1. Îi răspundeam lui ”Sorinelu”, el era cu nelămurirea. Cu Oana M n-am ce discuta, femeia are clar o problemă mintală dar nu sunt psihiatru s-o consult și să-i dau tratament…

 2. cadrele didactice care sint la continuitate pe post ( fara pensie) in anul scolar 2024-2025 .pot sa ramana pe post, daca depun dosar de pesie? pot lua si pensie de drept si salar?

  1. Dacă ai citit în presă, se lucrează la un proiect de modificare a legii, ca bugetarii să aleagă între pensie și salariu. Nu mai ai voie să le cumulezi. Îți alegi, ori ori, nu amândouă, că nu se mai poate.

  2. NU. Dacă ies la pensie (fără să fi cerut prelungirea perioadei de activitate ca titular – dacă e cazul), POT (teoretic) fi reîncadrați în septembrie ca suplinitori, dacă și numai dacă postul e vacant și nu e revendicat de nimeni (din cei care au dat CNU, sau care au note de repartizare din anii anteriori, etc). Nu știu cum e cu primirea pensiei simultan cu un salariu, totuși. La un moment dat se vorbea că e interzis, la stat (dar nu pensie de stat + salariu în privat, că se deranjau foștii magistrați sau militari/polițiști).

   Dacă profesorul solicită continuitate pe post (păstrarea titulaturii), nu depune și dosar de pensie iar postul nu e publicat pentru ocupare. În prezent se pot cere prelungiri de până la 3 ani (anual) peste vârsta maximă de pensionare (65 ani bărbați, cu stagiu complet de cotizare, în jur de 63 ani femei. în creștere până în 2027 când devine egală cu a bărbaților. Asta… dacă nu se modifică iar legea pensiilor.)

   Iar deștepții din minister, care-s odihniți bine, tocmai au început o zvonistică conform căreia, cine ”e dispus, dornic și apt” să rămână în sistem și să ajute pe alții, poate rămâne la post până la 70 de ani. Cu alte cuvinte, încet-încet vârsta de pensionare o să devină vârsta de îngropăciune, vrem-nu vrem o să ieșim din școală cu picioarele înainte.

   PS Profesoarele mele ieșeau la pensie la 57 de ani, și existau reduceri pentru cele care aveau copii. Pentru cei bolnavi sau care doreau, exista pensionare anticipată cu câțiva ani reducere de termen, dacă aveau durata de cotizație completă (și erau cazuri, în special la învățători, care începeau munca la 18-19 ani, imediat după liceul pedagogic), fără penalizări uriașe la valoarea pensiei.

   Noi nu mai prindem așa ceva. Dacă avem mult noroc, DACĂ ieșim la pensie vreodată, poate mai trăim 5-6 ani mai sănătoși sau mai bolnavi înainte de a ne da sfârșitul.

   Dar lumea ”merge bine”.

    1. Da, dar nr. de PCO poate fi egal cu o 18. Sau chiar mai multe, dacă n-au doritori (un mozaic de vreo 7 discipline, pe la Cucuieții din Deal.)

     Și un pensionar cu PCO e tot suplinitor, doar că are ceva mai puține drepturi salariale. Ideea era că dacă e la pensie (și DACĂ mai rămân ore), nu e încadrat automat în toamnă doar pentru că cere orele. La 1 septembrie (în teorie) sunt încadrați titularii și suplinitorii care-au fost repartizați până la data respectivă. OP întreabă ce s-ar întâmpla dac-ar cere pensionarea, în prezent fiind în prelungirea CIM deși (probabil) are vârsta de pensionare. Dacă e pensionat, postul e vacant și poate fi luat de alții. Aia e marea diferență între prelungirea perioadei de activitate și pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educației, după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis: “Cred că există posibilitatea detensionării situației în momentul de față, dar decizia va fi strict a colegilor noștri”

Liderul FSE, Marius Nistor, a spus la ieșirea de la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis că discuția a fost constructivă: “Cred că există posibilitatea detensionării situației în momentul de față,…
Vezi articolul

Subiectele integrale de la Limba și literatura română 2019: Genul dramatic, la prima compunere, și prezentarea unei întâmplări petrecute în timpul unei activități de lectură, la ultimul subiect

Subiectele de la examenul de Limbă și literatură română susținut în această dimineață la Evaluarea Națională 2019 le cer absolvenților de clasa a VIII-a să realizeze o compunere în care…
Vezi articolul