Remus Pricopie, SNSPA, în contextul anunțului selecției a 7 universități europene din România: Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice

3.216 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Reacție a rectorului SNSPA legată de propunerile din proiectul legii educației care amnistiază plagiatorii. Remus Pricopie salută selecția universității pe care o conduce în inițiativa Universități Europene, anunțată de Comisia Europeană și critică, în context, „oficializarea unor practici repudiate peste tot în lume, pe care dorește să le ridice la rang de lege”.

„Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice,” potrivit lui Remus Pricopie.

Comisia Europeană a anunţat că CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, alianță universitară din care face parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost selectată şi va primi până la 14,4 milioane de Euro sprijin financiar, pentru continuarea activității.

“SNSPA este în elita Universităților Europene de științe sociale. Privim cu mândrie, dar și cu responsabilitate rezultatul selecției Comisiei Europene. Vom continua să construim universitatea viitorului, alături de partenerii noștri din alianță, oferind studenților și profesorilor din SNSPA oportunități inovatoare și transnaționale în educație și cercetare. Este un succes al SNSPA și al celorlalte (puține) universități din România care au trecut prin această competiție europeană.

Pe de altă parte, nu pot să nu-mi exprim îngrijorarea cu privire la modul în care se discută despre viitorul universităților la noi în țară. Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice.

În acest moment, prin promovarea unui pachet legislativ fără minime norme morale şi de calitate, Ministerul Educației din România devine primul impediment în calea excelenței academice, prin oficializarea unor practici repudiate peste tot în lume, pe care dorește să le ridice la rang de lege”, scrie rectorul SNSPA.

Rectorul Pricopie este primul rector, până la acest moment, dintre toți cei aproape 70 de rectori ai universităților de la noi, care critică instituțional introducerea în proiectul legii a amnistiei plagiatorilor. Comunicatul integral al SNSPA, aici.

Edupedu.ro a scris pe surse că niciun rector nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă, la întâlnirea de la Guvern, sau a desființării CNADTCU, ori a acordării titlurilor de doctor de către universități, propuse în proiectele legilor Educației. Lista rectorilor prezenți la întâlnirea cu premierul, acuzat de plagiat în teza de doctorat, aici.

Amintim că EduPedu.ro a scris în exclusivitate, în ultimele săptămâni, despre ceea ce prevede actualul text al propunerii de lege pentru învățământul superior, aflat în dezbatere publică până pe 24 august:


5 comentarii
  1. Pricopie e “prietenu” traktoristului, are o stima deosebita pentru el :)). Nu pierde ocazia sa-l gratuleze.

  2. Hai mai terminati cu tampenia si ipocrizia asta cu “oficializarea imposturii academice”. Cade tara pe noi, nu mai avem nimic, industrie facuta praf, productie inexistenta, importam absolut totul si cativa apucati ii tot dau inainte cu tichia de margaritar, cu marea “problema” a doctoratelor. Nu intereseaza pe nimeni prostiile astea, prioritatile reale si urgente sunt cu totul altele.

  3. Si eu ma intreb cum dialogheaza, de la egal la egal, un profesor universitar, rector, cu doar 250 de citari la toata cercetarea de o viata, cu un profesor de la o universitate europeana (din vest) care de obicei are mii de citari?

  4. Buna intrebare ! Daca avem in ministere niste slugi semianalfabete cum sa avem legi bune ? In plus in spatele ministrilor sant niste subordonati parsivi care fac mizerii pe bani buni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Decanul Facultății de Drept, despre cei 49 de studenți propuși pentru exmatriculare: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”

Propunerea pentru exmatriculare a 49 de studenți este o premieră în cadrul Facultății de Drept și a Universității din București, a declarat pentru Edupedu.ro decanul Răzvan Dincă. Situația este cu…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea universităților după ridicarea stării de alertă: Solicitarea pentru a identifica soluția pentru o scurtă perioada de tranziție este pertinenta. Ministerul intenționează să transmită o notă pentru deblocarea situației în universități

Ministrul Educației își nuanțează declarațiile cu privire la modul de funcționare al facultăților începând de mâine, când încetează starea de alertă instituită pe teritoriul României din cauza pandemiei COVID-19. “Solicitarea…
Vezi articolul