Reprezentanții elevilor, după ce Ministerul Sănătății a anulat testarea gratuită în cabinetele școlare a elevilor care vor să revină în a 8-a zi la cursuri: Lipsă de viziune și de coerență / Solicităm clarificarea de urgență a situației testelor rapide din școli

4.268 de vizualizări
Silviu Morcan / Foto: CNE
Solicităm Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să clarifice de urgență situația testelor rapide din școli să nu paseze responsabilitatea dintr-o parte în alta”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor, după ce Ministerul Sănătății a transmis o circulară în teritoriu în care scrie că testarea elevilor care vor să revină la școală în a 8-a zi, după ce au intrat în online din cauza cazurilor de coronavirus apărute în clasă, nu este „prevăzută în sarcina cabinetelor medicale școlare”.

Consiliul Național al Elevilor condamnă în mod categoric lipsa de viziune și de coerență a autorităților responsabile de situația testării în școlile din România și solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să trateze problema cu celeritate. Confuzia generalizată de la nivelul elevilor, al părinților, al profesorilor și chiar al instituțiilor publice din teritoriu în ceea ce privește aplicarea corectă a cadrului legal referitor la testarea elevilor pare să nu mai aibă sfârșit, în contextul în care din ce în ce mai multe localități din România prezintă un risc crescut de infectare cu COVID-19”, solicită reprezentanții elevilor într-o poziție oficială.

Mai jos, comunicatul integral al reprezentanților elevilor:

„La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației a emis o instrucțiune referitoare la posibilitatea testării rapide a elevilor în cabinetele școlare sau la direcțiile de sănătate publică, la solicitarea acestora, în cazul identificării contacților direcți infectați cu COVID-19 într-o clasă. În aceeași zi, Ministerul Sănătății a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care transmitea faptul că ordinul comun al celor două ministere nu reglementează posibilitatea testării elevilor în unitățile de învățământ, motiv pentru care nu se pot administra nici măcar teste rapide de tip antigen.

Consiliul Național al Elevilor condamnă în mod categoric lipsa de viziune și de coerență a autorităților responsabile de situația testării în școlile din România și solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să trateze problema cu celeritate. Confuzia generalizată de la nivelul elevilor, al părinților, al profesorilor și chiar al instituțiilor publice din teritoriu în ceea ce privește aplicarea corectă a cadrului legal referitor la testarea elevilor pare să nu mai aibă sfârșit, în contextul în care din ce în ce mai multe localități din România prezintă un risc crescut de infectare cu COVID-19.

Reamintim faptul că, în primăvara acestui an, Ministerul Sănătății afirma faptul că există 1,15 milioane de teste rapide la dispoziția unităților de învățământ, dintre care au fost utilizate sub 20.000. În același timp, după cum bine se cunoaște, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România întârzie în mod nejustificat să se pronunțe cu privire la autorizarea/omologarea testelor non-invazive în școli, ceea ce înseamnă că, în momentul de față, nu există niciun temei legal pentru ca elevii să poată fi testați pentru identificarea COVID-19.

„Nimeni, dar absolut nimeni nu pare să se facă responsabil de sănătatea elevilor din România! Ne confruntăm cu cea mai mare criză sanitară de până acum, iar autoritățile centrale bâjbâie în permanență și nu aduc niciun fel de clarificare pentru modul în care ar trebui să funcționeze școlile. Școlile deschise în format fizic implică luarea unor măsuri coerente, asumate și rapide, nu schimbări de pe o zi pe alta, în care un minister spune ceva și altul face altceva! Dacă autoritățile centrale nu ajung la un acord pe o astfel de măsură, ce așteptări să avem ca prevederile legale să fie respectate în teritoriu? Solicităm Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să clarifice de urgență situația testelor rapide din școli să nu paseze responsabilitatea dintr-o parte în alta!”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Ce prevede circulara Ministerului Sănătății:

„Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore fără ca această testare să fie prevăzută în sarcina cabinetelor medicale școlare.

Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

În ordinul 5338/1082/2021 nu este prevăzută testarea cadrelor didactice/nedidactice simptomatice.

Sunt testați doar elevii asimptomatici în cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preșcolarilor sau elevilor simptomatici, precum și consimțământul elevului care a împlinit vârsta de 18 ani, în unitățile de învățământ se vor testa gratuit exclusiv copiii și elevii simptomatici, în conformitate cu prevederile Ordinului Comun ME/MS nr. 5338/1082/2021.”

Amintim că în ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății se prevedea că elevii care vor să revină la școală după o săptămână de carantină, o pot face dacă prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care se putea face gratuit la cabinetul școlar.

Citește și:
BREAKING DOCUMENT Testarea elevilor care vor să revină în a 8-a zi la cursuri nu se mai face la cabinetele școlare, anunță Ministerul Sănătății

3 comments
 1. Testele despre care se discuta in articol si care se si fac in putinele cabinete medicale din scoli sunt cele nazofaringiene, nu teste de saliva. Pe astea din urma o sa le asteptam mult si bine….oricum nu sunt omologate, nici concludente….
  Vai de capul nostru, al tuturor!……

 2. Lucrurile sunt clare.
  A se vedea instrucțiunea MEN nr 14 876 din 04.10.2021

  Realitate
  Cabinetele medicale școlare nu mai fac față la solicitările de testare ale elevilor ce vor sa revină din on-line dupa 8 zile.

  Așa că li se transmite părinților si elevilor că este ,,neclar” si ii trimit sa se testeze la privat.

  N.B. Asistența medicală din cabinetele medicale școlare este îngrozită de sutele de teste de salivă de vor trebui efectuate săptămânal deci probabil NU se vor face generalizat ci așa aleator chiar și în localitățile cu incidența peste 6 la mie.
  Ne mințim singuri… și ascundem gunoiul sub preș.
  Situația e gravă si va fi și mai rău de atât.

  1. Situatia deja e catastrofala….
   Testele care se fac in scoli, acolo unde exista cabinete medicale, sunt nazofaringiene.
   Testele de saliva mai au de asteptat…oricum sunt neconcludente, neomologate.
   Vai de capul nostru, al tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Protest mut al elevilor, studenților și tinerilor pentru a-i susține pe magistrați împotriva OUG 7. Câteva zeci de persoane, în fața Casei de Cultură a Studenților din București

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR), organizațiile reprezentative ale elevilor, studenților și tinerilor la nivel național, își…
Vezi articolul

Asociația cercetătorilor Ad Astra propune un Pact Național pentru Cercetare: evaluări transparente, finanțare predictibilă și bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători

Evaluarea transparentă a performanței științifice, alocări bugetare care să crească anual, o schemă de finanțare bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători și o finanțare predictibilă pentru competiții – acestea sunt…
Vezi articolul

Recomandări pentru populație, după ridicarea stării de alertă: Purtarea măștii în școli, grădinițe, universități / Dacă sunt mai multe cazuri pozitive într-o clasă, direcțiile de sănătate publică pot decide suspendarea orelor pentru câteva zile

Toate restricțiile aplicate în starea de alertă vor fi ridicate din această noapte, 8 martie, de la miezul nopții, pe teritoriul României. Ministrul Sănătății recomandă totuși purtarea măștii în anumite…
Vezi articolul

Cîmpeanu nu înțelege de ce a demisionat de la Educație, în plin scandal de plagiat: Propria demisie e “nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior”

Rectorul Sorin Cîmpeanu spune că propria demisie de la șefia Ministerului Educației este “nedreaptă”. Afirmația vine la 4 zile după ce Cîmpeanu a anunțat că a demisionat “din proprie inițiativă”,…
Vezi articolul