Rezolvarea la Limba română, simulare Evaluare Națională 2025. Profesorul Cătălin Zaman: Subiecte mai grele decât anii trecuți. Am rezerve despre textul literar, poezia lui Lucian Blaga, și mă gândesc la colegii din mediul rural

85.525 de vizualizări
Foto: Cătălin Zaman /- captură tvrplus.ro
Profesorul Cătălin Zaman a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele pe care le-au primit elevii la simularea pentru Evaluarea Națională 2025. Luni, 17 martie, a avut loc proba scrisă la Limba și literatura română. Vezi mai jos, în articol, rezolvarea subiectelor.

Comparativ cu anii trecuți, profesorul este să părere că subiectele de anul acesta sunt mai grele și are rezerve în ceea ce privește alegerea textului literar:

„Cred că sunt subiecte mai grele, comparativ cu simulările din alți ani. Erau, desigur, subiecte abordabile, cu un text nonliterar generos. În ceea ce privește alegerea textului literar, am serioase rezerve. Înțeleg ideea celor care au conceput subiectele, dar, dacă tot țineau să ofere un text în care natura era tema centrală, aveau opțiuni care le puteau oferi copiilor o înțelegere mai facilă a textului (Alecsandri, Pillat de exemplu). Nu vreau să intru într-o analiză și mai detaliată, o să fac referire la elevii de 5-6, pe care un asemenea tip de text nu îi prea ajută. Sigur, vor exista voci care vor afirma că poezia nu este grea (nici nu am afirmat că ar fi), însă mă gândesc la toți colegii mei din mediul rural care efectiv „trag” de fiecare sutime pentru a face un copil să ia nota 5.”

Iată ce afirmă cadrul didactic în privința exercițiilor de la punctul B:

„La subiectele de la punctul B aș merge spre o analiză mai amănunțită. Au ales la exercițiul pentru fonetică accentul. Sigur, cuvintele alese nu erau dificile. Dar, din experiență, copiilor nu le place accentul. Nu doar celor de clasa a VIII-a, nici celor mai mari. De asemenea, la exercițiul 4, au introdus noțiuni de morfologie, elevii având de identificat substantivele articulate hotărât, aici trebuind să ocolească substantivele „lalele” sau „zambile” care nu erau articulate. La exercițiul 5, au ales pronumele ca parte de vorbire, iarăși una dintre cele mai grele părți de vorbire(vorbesc aici tot din reacția pe care elevii o au asupra acestui aspect). La exercițiul 6, pe lângă faptul că elevul trebuia să gândească din punct de vedere sintactic, ei erau nevoiți să fie atenți și la forma cuvintelor, „floarea-soarelui” fiind un cuvânt compus, iar trecerea lui la genitiv poate crea anumite probleme.”

„Despre mesajul poeziei lui Blaga, nu vreau să discut prea mult. Aș îndrăzni, însă, să vă provoc: dați poezia unui elev de liceu, cu același subiect. Aș fi tare curios să văd cum se descurcă!”, a spus Cătălin Zaman.

Redăm rezolvarea făcută de profesorul Cătălin Zaman:
  1. „Alexandru Frusina, februarie
  2. D – Prahova
  3. D – salcâm
  4. C – soare
  5. A – F – F / A – A – F
  6. Rima este împerecheată, iar măsura versurilor este de 11-9 silabe.
  7. Un element de conținut comun este prezența albinelor.
  8. Consider că, odată ce ai făcut o alegere, nu trebuie păstrată opțiunea indiferent de situație, deoarece alegerea poate fi greșită, iar conștientizarea greșelii te poate face să ai o altă perspectivă asupra lucrurilor. În textul 2, tatăl lui Alex intenționa să renunțe la apicultură, însă un roi de albine găsit într-un copac l-a făcut să aibă o altă opțiunea, astfel încât tatăl a continuat pasiunea moștenită din familie.
  9. Valoare comună: admirația/respectul pentru natură.
  1. D
  2. C
  3. C
  4. A
  5. îl, îmi, îi – pronume personale; Ce – pronume relativ; Asta – pronume demonstrativ
  6. Ai observat mărimea florii-soarelui? Am înțeles că filmul ar apărea săptămâna viitoare în cinematografe.
  7. Alex nu s-a ocupat întotdeauna de apicultură ȘI NU A FOST MEREU FERICIT. – coordonare prin joncțiune copulativă; Alex nu s-a ocupat întotdeauna de apicultură, DAR acum se simte fericit. – coordonare prin joncțiune adversativă
  8. Ții/ la/ bunăstarea / ia-ți / copiii/ ai.”

Marți, 18 martie, are loc proba scrisă la Matematică, iar miercuri se este programată proba la Limba maternă.

Rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 31 martie. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliile profesorale, urmărindu-se adoptarea unor măsuri de sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor.

Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.


13 comments
  1. S-or fi gândit să îl impresioneze pe noul ministru cu acest liric care, din ce spuneți dumneavoastră, pare cam greu pentru copii. Acum niste ani buni mă uitam să observ că la testul adevărat elevii au cu 2 puncte în minus față de cele de la școală! E enorm! Păi cei de 6 chiar sunt de 4, dacă e să mă iau după ce am observat. Dați-le note mari și nu le oferiți feedback permanent copiilor și așa îi pregătiți pentru eșec, că i-ați convins ANI să își fure căciula.

  2. @Anna

    Poate Raluca nu s- a exprimat corect, dar esenta mesajului sau este cat se poate de adevarata.
    Poate dvs. sunteti profesorul care isi face meseria asa cum trebuie, dar fiti sincera cu dvs. si raspundeti- va la intrebarea: cati dintre colegii mei din cancelarie sunt ca mine?
    Eu va dau exemplul unui profesor de limba romana care preda cu cartea deschisa si dicta rand cu rand🤔, care a cerut copiilor sa delimiteze propozitiile unei fraze (la acea vreme prin conjunctii), iar in fraza formulata cuvantul de legatura era o alta parte de vorbire. Doar asa, unul, doua exemple.
    Asa ca…..
    In clasa a VIII a, mesajul textului a fost facut rapid, o ora -doua, deci despre ce vorbim?
    Ceea ce refuzati voi, profesorii sa vedeti este tocmai lipsa de pregatire a unei majoritati covarsitoare , din pacate ( cunostinte si metode de transmitere a informatiei)
    Intotdeauna este bine sa vedem ambele imagini : copii dezinteresati si profesori la fel de neimplicati.

  3. Nu am înțeles de ce nu s-a dat un subiect la Simulare EN română după modelul dat pe 4 noiembrie 2024? Care a fost raționamentul transmiterii acelui model dacă tot nu s-a ținut seama de el? Din punctul meu de vedere, a fost un subiect destul de dificil. Elevii de nota 6-7 cu greu vor lua notă peste 5.

    1. Departe de mine a vrea să jignesc pe cineva. Și eu predau în mediul rural și știu cât de mult ne străduim să câștigăm fiecare sutime pentru copiii care sunt acolo, la limită. La acest aspect făceam referire. Îmi cer scuze dacă s-a înțeles altceva.

  4. Subiectul in care trebuia sa zici ce este ‘zmeu” din poezie este gresit conceput pentru ca avem o poezie la prima vedere in care fiecare poate sa aiba propriul punct de vedere, nu exista un conses general in care a fost adoptata o singura opinie. Nu e normal sa fie acceptata doar o varianta, accea in care arborele nu este zmeu.

    Putem argumenta foarte vine ca “zmeu” este chiar arborele, pentru ca se intalta sus spre cer, pentru ca ii flutura frunzele in vant precum decoratiile zmeului, pentru ca este legat de pamant ca si zmeul, pentru ca arborele este mandru si chipes ca un zmeu, pentru ca forma in “in vazduhuri zmeu, doarme alesul copacul meu” arata clar ca vorbim de copac. Suntem la limba romana care nu este o stiinta exacta si bine argumentata, fara greseli orice opinie ar trebui sa primeasca nota 10.

  5. Sa va fie rușine la toți profesorii care veniți si nu faceți nimic cu elevii la ore. Veniți doar sa treaca ziua si sa luați un salariu degeaba si jupuiti părinții in particular de milioane ptr meditații. Cum v. Ati gândit sa le dați mai greu când toți nu știu nimic? Ca sa le ingreunati situația sau de ce? Faceti subiecte ptr nivelul de jos ptr ca ei nu învață nimic de la voi.

    1. Ce legătură au profesorii cu subiectele date??? Nu profesorii care predau și care știu realitatea de la clase fac subiectele!

    2. Total de acord. Profesorii ia note de 3 si 4 dar au pretentii sa stie copii. De unde sa invete daca ei nu isi fac orele, daca ei nu pot sa-si depaseasca limitele? Ei doar vin si le dicteaza cate ceva si pleaca linistiti asteptand orele de pregatire sa isi umple buzunarele

    1. A specificat că aceia au copii slabi la clasa care abia reusesc un 5-6. Ati citit cu atentie tot articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce nu s-au încărcat încă toate cardurile educaționale de 500 de lei, declarate eligibile: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene verifică CNP-urile, explică șeful ISJ Dâmbovița, Valentin Stancu

Motivul pentru care multe carduri educaționale încă nu au fost încărcate de Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene (MIPE) este acela că instituția mai face o verificare suplimentară a CNP-urilor beneficiarilor.…
Vezi articolul

Elevul din Dâmbovița, mutat până acum la trei școli pe motiv că ar fi agresiv, a lovit un coleg / Elevul se integrase foarte bine în colectiv, dar și-a schimbat comportamentul când părinții l-au retras de la consilierea școlară, spune directoarea școlii

Elevul din județul Dâmbovița mutat până acum la 3 școli pe motiv că ar fi agresiv a lovit joi, 9 noiembrie, un coleg de clasă care a avut nevoie de…
Vezi articolul

Avem nevoie de o intervenție pe trei paliere, investiția în profesori, infrastructură, ajutor dat elevilor și studenților, replica Ligiei Deca la studiul Erste, potrivit căruia un copil născut astăzi în România își atinge doar 58% din potențialul productiv

Un copil născut astăzi în România este de așteptat să atingă doar 58% din potențialul său productiv ca adult, față de 100% la sută dacă ar primi o educație și…
Vezi articolul