Rezultate Definitivat 2023: Rata de promovare este de aproape 77%, în creștere cu peste 6% față de anul trecut. Pentru a promova, un profesor trebuie să aibă cel puțin media 8

2.140 de vizualizări
Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com
Rata de promovare din sesiunea 2023 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 76.97%, în creștere cu peste 6% față de anul anterior (70,80% ), potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Conform sursei citate, au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor la proba scrisă, 5.905 candidați cu medii între 8 și 10 (dintre care 117 candidați au promovat cu media 10.)

  • Contestațiile se înregistrează la centrul de examen, după afișarea rezultatelor inițiale, în zilele de 25 iulie 2023 (până la ora 20.00) și 26 iulie 2023 (până la ora 12.00), după cum se arată în procedură.
Pentru a promova, un candidat trebuie să aibă cel puțin media 8

Precizăm că pentru a fi declarat promovatun candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisăNota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

În dosarul de presă se arată că rata de promovare cea mai ridicată este în județul Gorj (83.3%). Rata de promovare cea mai scăzută este în județul Olt (61.3%).

Conform Ministerului Educației, „proba scrisă a fost susținută în 42 de centre de examen la 105 discipline, iar lucrările au fost evaluate în 7 centre organizate la nivel naţional.

Dintre cei 8.485 candidaţi cu drept de participare, au fost prezenți la proba scrisă 8.008 candidați (94,38%), care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologia de examen:

  • au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
  • dețin pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
  • au avut minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Dintre aceștia, 330 de candidați s-au retras, iar 4 candidați au fost eliminați pentru fraudă. Două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare, conform prevederilor metodologice.

Astfel, din totalul celor 7.672 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.029 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceștia, 131 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 421 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 394 de candidați.”

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Harta notelor de 10 la Definitivat 2023 / Peste 5.900 de profesori au promovat, dintre care 117 cu media 10

1 comment
  1. Au un avantaj major deoarece se ia în considerare media aritmetică: examenul scris și inspecția specială.Toată lumea știe că la inspecția specială nu pot să iei o notă mai mică decăt 10. Metodiști nu se complică și nici nu se împlică(ce metodiști avem de doamne ferește) dau calificativul din inerție(nu le verifică nimeni), ai o notă de șase la scris plus zece la inspecție și ești rezolvat. Mă simt jenat de faptul că, cănd am dat definitivatul conta nota numai la examenul scris care era nota minimă 8. Lăsăm steagul mai jos, sau așa cere misterul; sau ne adaptăm la oferta educabilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista documentelor necesare pentru înscrierea sau transferul copiilor la școală și grădiniță, potrivit Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. La revenirea din vacanțe nu se solicită copiilor avizul epidemiologic

Lista documentelor necesare pentru înscrierea sau transferul copiilor la grădiniță și școală a fost publicată de Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov. Potrivit asociației, la revenirea din vacanțe nu…
Vezi articolul

Ultimatum dat de sindicatele din Educație partidelor politice, să spună public dacă susțin un acord pentru profesori, după ce premierul și Guvernul “au mințit”: Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri

Trei sindicate din Educație solicită partidelor din coaliția de guvernare “să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc, având în vedere refuzul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a…
Vezi articolul