Riscul femeilor din Ucraina de a fi traficate a crescut semnificativ de când a început războiul – semnal de alarmă World Vision România, de Ziua Internațională a Femeii

746 de vizualizări
Foto: World Vision România
Riscul femeilor din Ucraina de a fi traficate a crescut semnificativ de când a început războiul, potrivit unui comunicat World Vision România, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, zi ce coincide cu cea de-a treisprezecea zi a războiului din Ucraina. 

În acest context, World Vision România solicită autorităților române să monitorizeze îndeaproape situația femeilor si fetelor ucrainene intrate pe teritoriul țării noastre, pentru ca ulterior, împreună cu ONG-urile și alți actori sociali sau privați, să le asigure transportul către spații de cazare sigure, în care să existe personal pregătit pentru a le oferi sprijinul necesar femeilor și copiilor, conform sursei menționate. 

  • Peste 97% dintre fetele cu vârste între 14 și 19 ani din comunitățile de la sate unde lucrează World Vision România au auzit despre fenomenul traficului de persoane. Mai mult de 53% spun că femeile și fetele sunt cele mai vulnerabile în fața traficanților, conform unui sondaj realizat recent de fundație.

România este una dintre principalele țări unde ucrainenii caută primul adăpost, în afara pericolului războiului, alături de Polonia, Ungaria și Republica Moldova, se arată în comunicat. Peste 291 de mii de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul țării noastre în primele 12 zile de război, potrivit datelor de la Poliția Frontieră.

„Dintre refugiații care au intrat în România în ultima săptămână cei mai mulți sunt din rândul femeilor. Multe sunt mame cu doi sau trei copii ori femei însărcinate care au nevoie de protecția și grija noastră. (…) Riscul de trafic uman era crescut pentru femeile din Estul Europei și înainte de război, inclusiv pentru femeile din Ucraina. Din cauza crizei din aceste zile, pericolul pentru aceste femei, mame și fete deopotrivă, este mai mare ca oricând“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. 

În două rapoarte realizate anul trecut de Ambasada SUA, li se atrage atenția atât autorităților din România, cât și celor din Ucraina, că trebuie să pregătească mai bine personalul care se ocupă de astfel de cazuri, împreună cu procurorii și judecătorii, dar și că trebuie să eficientizeze sistemul de identificare a victimelor astfel încât cât mai multe să poată primi sprijinul necesar. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă a unor mișcări și asociații, inclusiv Rezist și Corupția Ucide, împotriva posibilei nominalizări a lui Sorin Câmpeanu ca ministru al Educației: Măsurile lui “nu corespund standardelor” de reformă autentică

“Printre numele vehiculate pentru poziția de ministru al Educației sunt persoane care au dat deja măsura unei capacități de viziune și organizare limitată în funcția respectivă. Atragem în mod special…
Vezi articolul

Gratuitatea transportului pentru elevii navetiști să fie implementată, solicită Consiliul Național al Elevilor: „Sumele forfetare au reprezentat, cel puțin pe termen scurt, o soluționare temporară”

„Consiliul Național al Elevilor consideră necesară implementarea gratuității transportului public al elevilor”, se arată într-o informare a reprezentanților elevilor. Reacția vine în contextul în care elevii care învață în altă…
Vezi articolul