Romane ale unor autori nominalizați în premieră, pe lista scurtă în competiția pentru prestigiosul premiu britanic Booker

1.296 de vizualizări
Foto: thebookerprizes.com
Romanele care vor concura la premiul Booker din acest an au fost anunţate joi seară şi toţi cei şase scriitori reţinuţi pe lista scurtă au fost nominalizaţi în premieră la acest prestigios trofeu literar, informează BBC, potrivit Agerpres.

Toţi autorii de pe lista scurtă vor fi recompensaţi cu un cec în valoare de 2.500 de lire sterline (2.877 de euro).

Câştigătorul premiului Booker, care va fi anunţat pe 26 noiembrie, va primi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (57.520 de euro), conform sursei citate.

Pentru acest prestigios premiu literar sunt acceptate opere de ficţiune scrise în limba engleză de autori din lumea întreagă, dar care au fost publicate în Regatul Unit şi Irlanda.

Unul dintre nominalizaţii din 2023 este din Regatul Unit, doi sunt din Irlanda, doi din Statele Unite şi unul din Canada.

Cărţile nominalizate “demonstrează amploarea a ceea ce poate face literatura mondială”, a declarat Esi Edugyan, preşedinta juriului.

Scriitoarea canadiană Esi Edugyan, de două ori nominalizată pe lista scurtă a premiului Booker, prezidează juriul din acest an, din care mai fac parte actriţa şi scriitoarea Adjoa Andho, poeta şi profesoara de literatură Mary Jean Chan – care este totodată editor şi critic literar -, scriitorul şi profesorul universitar James Shapiro şi actorul şi scriitorul Robert Webb.

Cele şase romane de pe lista scurtă din acest an a premiului Booker au fost selectate din 163 de cărţi publicate în Regatul Unit şi Irlanda între octombrie 2022 şi septembrie 2023, mai scrie Agerpres.

Lista scurtă de la Booker Prize 2023 este alcătuită din următoarele romane: “Western Lane” – de Chetna Maroo (Regatul Unit), “Prophet Song” – de Paul Lynch (Irlanda), “The Bee Sting” – de Paul Murray (Irlanda), “Study for Obedience” – de Sarah Bernstein (Canada), “If I Survive You” – de Jonathan Escoffery (SUA) şi “This Other Eden” – de Paul Harding (SUA).

“The Bee Sting” prezintă povestea unei familii irlandeze într-o situaţie de criză, în timp ce “Prophet Song”, cu o acţiune plasată tot în Irlanda, descrie frământările unei femei, mamă a patru copii, care se confruntă cu o decizie îngrozitoare.

“Study for Obedience” prezintă o femeie care renunţă la tot pentru a fi alături de fratele ei după destrămarea căsniciei acestuia, iar “This Other Eden” este o poveste despre rasism pe o insulă izolată în largul coastelor statului american Maine.

“Western Lane” explorează încercările unui tată imigrant de a-şi creşte familia în calitate de părinte unic. “If I Survive You” este o colecţie de povestiri interconectate despre călătoriile întreprinse de o familie pe o mare furtunoasă spre Jamaica şi Florida.

Premiul Booker din 2022 a fost câştigat de scriitorul srilankez Shehan Karunatilaka cu romanul “The Seven Moons of Maali Almeida”, potrivit sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO 38 de inspectori școlari generali sunt membri ai PNL și UDMR / Klaus Iohannis, în decembrie 2018, la lansarea România educată: PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional – o eroare fundamentală. Toate trebuie făcute în realitate cu bun-simț și cam toți își dau seama care este bunul simț în depolitizare

Din cele 42 de funcții de inspector școlar general din România, 38 sunt deținute acum de membri ai partidelor PNL și UDMR, iar 4 persoane susținute de PNL în funcțiile…
Vezi articolul

Elevii și copiii de grădiniță refugiați din Ucraina au pregătite 360 de locuri în școli din Timiș unde se studiază ucraineana ca limbă maternă, anunță Inspectoratul Şcolar Judeţean. Inspectorul Marin Popescu: Sunt foarte mulţi copii de grădiniţă

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că au fost identificate şi pregătite 360 de locuri în unităţi de învăţământ din opt localităţi din judeţ, unde…
Vezi articolul

Elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025, propune ministra Educației / Deca anunță că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai

Elevii și profesorii ar putea să meargă sâmbătă la școală să recupereze în avans orele pierdute pentru când va fi Bacalaureatul în iunie 2025, propune ministra Educației, Ligia Deca. Soluția…
Vezi articolul

Orele elevilor care nu dau simulările naționale pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 trebuie să se desfășoare corespunzător, le transmite Ministerul Educației școlilor

Școlile trebuie să ia toate măsurile ca orele elevilor care nu sunt implicați în simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) să se desfășoare în mod corespunzător, potrivit procedurii…
Vezi articolul