Romane ale unor autori nominalizați în premieră, pe lista scurtă în competiția pentru prestigiosul premiu britanic Booker

1.333 de vizualizări
Foto: thebookerprizes.com
Romanele care vor concura la premiul Booker din acest an au fost anunţate joi seară şi toţi cei şase scriitori reţinuţi pe lista scurtă au fost nominalizaţi în premieră la acest prestigios trofeu literar, informează BBC, potrivit Agerpres.

Toţi autorii de pe lista scurtă vor fi recompensaţi cu un cec în valoare de 2.500 de lire sterline (2.877 de euro).

Câştigătorul premiului Booker, care va fi anunţat pe 26 noiembrie, va primi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (57.520 de euro), conform sursei citate.

Pentru acest prestigios premiu literar sunt acceptate opere de ficţiune scrise în limba engleză de autori din lumea întreagă, dar care au fost publicate în Regatul Unit şi Irlanda.

Unul dintre nominalizaţii din 2023 este din Regatul Unit, doi sunt din Irlanda, doi din Statele Unite şi unul din Canada.

Cărţile nominalizate „demonstrează amploarea a ceea ce poate face literatura mondială”, a declarat Esi Edugyan, preşedinta juriului.

Scriitoarea canadiană Esi Edugyan, de două ori nominalizată pe lista scurtă a premiului Booker, prezidează juriul din acest an, din care mai fac parte actriţa şi scriitoarea Adjoa Andho, poeta şi profesoara de literatură Mary Jean Chan – care este totodată editor şi critic literar -, scriitorul şi profesorul universitar James Shapiro şi actorul şi scriitorul Robert Webb.

Cele şase romane de pe lista scurtă din acest an a premiului Booker au fost selectate din 163 de cărţi publicate în Regatul Unit şi Irlanda între octombrie 2022 şi septembrie 2023, mai scrie Agerpres.

Lista scurtă de la Booker Prize 2023 este alcătuită din următoarele romane: „Western Lane” – de Chetna Maroo (Regatul Unit), „Prophet Song” – de Paul Lynch (Irlanda), „The Bee Sting” – de Paul Murray (Irlanda), „Study for Obedience” – de Sarah Bernstein (Canada), „If I Survive You” – de Jonathan Escoffery (SUA) şi „This Other Eden” – de Paul Harding (SUA).

„The Bee Sting” prezintă povestea unei familii irlandeze într-o situaţie de criză, în timp ce „Prophet Song”, cu o acţiune plasată tot în Irlanda, descrie frământările unei femei, mamă a patru copii, care se confruntă cu o decizie îngrozitoare.

„Study for Obedience” prezintă o femeie care renunţă la tot pentru a fi alături de fratele ei după destrămarea căsniciei acestuia, iar „This Other Eden” este o poveste despre rasism pe o insulă izolată în largul coastelor statului american Maine.

„Western Lane” explorează încercările unui tată imigrant de a-şi creşte familia în calitate de părinte unic. „If I Survive You” este o colecţie de povestiri interconectate despre călătoriile întreprinse de o familie pe o mare furtunoasă spre Jamaica şi Florida.

Premiul Booker din 2022 a fost câştigat de scriitorul srilankez Shehan Karunatilaka cu romanul „The Seven Moons of Maali Almeida”, potrivit sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demisie la Ministerul Educației. Subsecretarul de stat Jean Badea, responsabil cu digitalizarea educației și autorul de facto al Strategiei SmartEdu: Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj

„Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe…
Vezi articolul

Decanul Facultății de Litere din București, apel la vot către studenți: Suntem în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. România va rămâne un stat ce recunoaște valorile UE sau nu există decât o singură altă direcţie: Rusia

„Încetaţi să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. (…) Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot!”, este îndemnul decanului Facultății de Litere, Emil Ionescu, de la Universitatea din București. Profesorul a…
Vezi articolul

Mircea Cărtărescu: Din punctul de vedere al învățământului, eu cred că lucrurile nu sunt atât de grave cum ni le imaginăm / Profesorii de vocație sunt cei care fac învățământul, ei sunt cei care decid

Școala o fac oamenii, nu politicienii, spune scriitorul Mircea Cărtărescu într-un interviu acordat lui Cristian Leonte pentru ȘtirileProTV.ro. „Timp de 10 ani am fost profesor la o școală din Colentina”,…
Vezi articolul

GHID Înscrierea la grădiniță 2025. Răspunsurile Ministerului Educației la cele mai frecvente întrebări despre înscrierea sau reînscrierea copiilor la creșă, grădiniță sau ludotecă

Ministerul Educației a publicat, vineri, răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale părinților privind înscrierea copiilor la creșă, grădiniță, ludoteci pentru anul 2025-2026: care sunt actele necesare, cum se alege…
Vezi articolul