Romane ale unor autori nominalizați în premieră, pe lista scurtă în competiția pentru prestigiosul premiu britanic Booker

1.288 de vizualizări
Foto: thebookerprizes.com
Romanele care vor concura la premiul Booker din acest an au fost anunţate joi seară şi toţi cei şase scriitori reţinuţi pe lista scurtă au fost nominalizaţi în premieră la acest prestigios trofeu literar, informează BBC, potrivit Agerpres.

Toţi autorii de pe lista scurtă vor fi recompensaţi cu un cec în valoare de 2.500 de lire sterline (2.877 de euro).

Câştigătorul premiului Booker, care va fi anunţat pe 26 noiembrie, va primi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (57.520 de euro), conform sursei citate.

Pentru acest prestigios premiu literar sunt acceptate opere de ficţiune scrise în limba engleză de autori din lumea întreagă, dar care au fost publicate în Regatul Unit şi Irlanda.

Unul dintre nominalizaţii din 2023 este din Regatul Unit, doi sunt din Irlanda, doi din Statele Unite şi unul din Canada.

Cărţile nominalizate “demonstrează amploarea a ceea ce poate face literatura mondială”, a declarat Esi Edugyan, preşedinta juriului.

Scriitoarea canadiană Esi Edugyan, de două ori nominalizată pe lista scurtă a premiului Booker, prezidează juriul din acest an, din care mai fac parte actriţa şi scriitoarea Adjoa Andho, poeta şi profesoara de literatură Mary Jean Chan – care este totodată editor şi critic literar -, scriitorul şi profesorul universitar James Shapiro şi actorul şi scriitorul Robert Webb.

Cele şase romane de pe lista scurtă din acest an a premiului Booker au fost selectate din 163 de cărţi publicate în Regatul Unit şi Irlanda între octombrie 2022 şi septembrie 2023, mai scrie Agerpres.

Lista scurtă de la Booker Prize 2023 este alcătuită din următoarele romane: “Western Lane” – de Chetna Maroo (Regatul Unit), “Prophet Song” – de Paul Lynch (Irlanda), “The Bee Sting” – de Paul Murray (Irlanda), “Study for Obedience” – de Sarah Bernstein (Canada), “If I Survive You” – de Jonathan Escoffery (SUA) şi “This Other Eden” – de Paul Harding (SUA).

“The Bee Sting” prezintă povestea unei familii irlandeze într-o situaţie de criză, în timp ce “Prophet Song”, cu o acţiune plasată tot în Irlanda, descrie frământările unei femei, mamă a patru copii, care se confruntă cu o decizie îngrozitoare.

“Study for Obedience” prezintă o femeie care renunţă la tot pentru a fi alături de fratele ei după destrămarea căsniciei acestuia, iar “This Other Eden” este o poveste despre rasism pe o insulă izolată în largul coastelor statului american Maine.

“Western Lane” explorează încercările unui tată imigrant de a-şi creşte familia în calitate de părinte unic. “If I Survive You” este o colecţie de povestiri interconectate despre călătoriile întreprinse de o familie pe o mare furtunoasă spre Jamaica şi Florida.

Premiul Booker din 2022 a fost câştigat de scriitorul srilankez Shehan Karunatilaka cu romanul “The Seven Moons of Maali Almeida”, potrivit sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ecaterina Andronescu este contrazisă de reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor: Am discutat despre eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică, nu înţelegem de ce spune că sunt minciuni

Reprezentanții organizațiilor care au fost la discuții la minister în februarie, pe tema unei reforme educaționale, spun că s-a discutat eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică…
Vezi articolul

De ce a modificat Sorin Cîmpeanu structura anului școlar și data Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, plus Admiterea la liceu: Dacă nu ar fi fost această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor. În București, încă de mâine

Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după bacalaureat, cu tot cu Admiterea…
Vezi articolul
adolescenti telefon tehnologie

Studiu Oxford: Folosirea tehnologiei de către tineri a devenit mai puțin asociată cu depresia în ultimul deceniu, dar utilizarea rețelelor sociale a devenit semnificativ legată de problemele emoționale ale adolescenților

Este o “legătură infimă” între folosirea tehnologiei de către adolescenți și eventualele lor probleme de sănătate mintală, conform unui nou studiu al Universității Oxford din Marea Britanie publicat recent în…
Vezi articolul