România, a treia din coada clasamentului european la rata de vaccinare anti-COVID 19 în rândul minorilor. Valeriu Gheorghiță: Acoperirea vaccinală înregistrează o creștere în ultimele 2 săptămâni

1.833 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
România este a treia țară din coada clasamentului statelor din Europa în ceea ce privește rata de vaccinare a copiilor împotriva coronavirusului, arată datele European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Însă, în ultimele două săptămâni, țara noastră a înregistrat o creștere a numărului de minori care s-au vaccinat, a precizat pentru Edupedu.ro medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Mai exact, datele ECDC arată că România are o rată de vaccinare a minorilor împotriva Covid-19 de 4,1%, iar mai puțin decât noi au Croația (2,1%) și Bulgaria (1%), la grupa de vârstă sub de 18 ani.

La polul opus, cea mai mare rată de vaccinare împotriva Covid-19 în rândul copiilor o are Portugalia (32,4%), fiind urmată de Spania (29,9%), Belgia (27,7%) și Finlanda (27,5%).

  • Datele prezentate în Vaccine Tracker sunt colectate prin intermediul Sistemului European de Supraveghere (TESSy). Țările UE/SEE raportează date săptămânale agregate privind numărul de doze de vaccin distribuite de producători în țară, numărul de doze primite și numărul de doze administrate copiilor sub 18 ani, populației adulte, datele fiind structurate pe grupe de vârstă și în anumite categorii de grupuri țintă, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății (HCW) și rezidenții din instituțiile de îngrijire pe termen lung (LTCF).

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat pentru Edupedu.ro, în conferința săptămânală de la Guvern, că „se înregistrează o creștere chiar importantă” în ceea ce privește vaccinarea minorilor eligibili din România. „La grupa de vârstă 12-15 ani, acoperirea vaccinală se apropie de 10%, iar la 16-19 ani se apropie de 28%, asta în condițiile în care acum 2 săptămâni eram undeva la 6% la 12-15 ani și 22% la 16-19 ani. Din ce în ce mai mulți tineri sunt prezenți în centrele de vaccinare”, a precizat Gheorghiță.

De menționat aici că ECDC-ul calculează procentele din grupa de vârstă 0-18 ani, în timp ce România calculează defalcat din grupele de vârstă 12-15 ani și 16-19 ani, deci în numărătoare intră și adulți.

  • Gheorghiță a mai precizat că, în Europa, rata de vaccinare a copiilor a depășit 50% la grupa de vârstă 12-15 ani și peste 65%-70% la grupa de vârstă 16-19 ani.

„Într-o pandemie în care varianta virală dominantă este cu o contagiozitate atât de ridicată, practic similară cu a bolilor virale ale copilăriei (varicela, vărsatul de vânt și celelalte afecțiuni), va fi foarte greu să limităm răspândirea virusului fără să avem o acoperire vaccinală crescută și la grupa de vârstă tânără pentru că doar prin vaccinarea unui număr suficient de mare de persoane vom avea aceste beneficii legate de limitarea transmiterii și de numărul nou de cazuri”, a avertizat medicul.

Declarațiile, la minutul 47:38 în video-ul de mai jos:

Foto: 77189269 © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
SRI / Foto: Facebook SRI

Iohannis a promulgat legea prin care studenții și personalul SRI înscriși la Academia Națională de Informații vor fi exceptați de la înregistrarea în Registrul matricol unic al universităților

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea potrivit căreia studenţii şi personalul Serviciului Român de Informaţii şi al celorlalte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, înmatriculaţi la programe…
Vezi articolul

Asociația lui Cumpănașu și Academia de Poliție îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei / Ministrul Cîmpeanu: Este semnat în 2018. Am solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul

Asociația pentru Implementarea Democrației, a lui Alexandru Cumpănașu și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” predau lecții de „etică, integritate și anticorupție” la mese rotunde, ateliere și seminarii funcționarilor din…
Vezi articolul