Salvați Copiii: 61% dintre profesori spun că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor

219 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Trei din cinci profesori mărturisesc că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor, arată datele unui studiu amintit de Salvați Copiii, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. 2 din 3 dintre părinții elevilor din România consideră că elevii de etnie romă sunt discriminați de obicei la școală.

La nivelul comunităților vulnerabile, discriminarea este resimțită încă din primii ani de viață, iar mulți dintre ei au fost marginalizați și privați de educație din considerente de rasă, după cum se arată în comunicat.

  • 1 din 10 elevi de etnie romă se confruntă cu segregarea școlară, ceea ce înseamnă că învață în clase unde toți sau majoritatea colegilor sunt romi, conform Fundamental Rights Report 2018.

61% dintre părinți sunt de părere că profesorii sunt mai toleranți decât părinții față de acești elevi, iar peste jumătate (56%) mărturisesc că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor. În privința profesorilor, datele sunt următoarele:

  • 27% consideră că elevii de etnie romă sunt discriminați în școală
  • 88% cred că, în școală, profesorii sunt mai toleranți decât părinții față de elevii de etnie romă

În cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii, Loredana Căprioară, directoare la Școala Gimnazială Bahna, județul Neamț, a povestit că părinții spuneau că nu îți pot trimite copiii la școală, deoarece nu au cu ce să îi îmbrace: ”Copiii au participat cu mare drag la activitățile estivale și îi încântă inclusiv masa caldă, pentru ei e mare lucru! Și ne doare sufletul să vedem că există astfel de situații – să vină la școală pentru a primi ceva de mâncare. La începutul anului mereu părinții ne spun că nu pot trimite copiii la școală, pentru că nu au cu ce să îi îmbrace, să îi încalțe”.

”Numărul copiilor care provin din medii defavorizate care ajung să abandoneze școala pentru că nu își permit costurile educației ‘gratuite’ este cu adevărat îngrijorător, iar pandemia nu a făcut decât să adâncească astfel de probleme. Tocmai acești copii, care provin din medii vulnerabile sunt acum expuși unor riscuri suplimentare, astfel că intervenția noastră este esențială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Amintim că Edupedu.ro a scris despre copiii cu probleme de greutate corporală, care sunt cei mai discriminați în școală, potrivit aceluiași studiu amintit anterior.

În perioada martie 2021 – decembrie 2023, Salvați Copiii desfășoară programe de suport educațional pentru copiii din zonele vulnerabile în cadrul proiectului “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, finanțat prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare Locală.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare BAC 2024. Proba de Limba și literatura română începe luni la ora 9. Candidații intră în săli până la 8.30 pe baza unui act de identitate și pot tăia pe lucrare cu o linie simplă dacă greșesc – procedura de desfășurare

Elevii din ultimul an de liceu susțin luni, 4 martie, prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat (BAC) 2024, cea de Limba și literatura română, potrivit calendarului simulării. Accesul…
Vezi articolul

VIDEO „Mă! Ține minte! Drumul României spre NATO trece prin Afganistan” – Premierul Ciucă, despre sfatul dat de Mircea Pașcu în 2001 când a ajuns din comandant de batalion la Craiova, în Afganistan / Plus: Discursul lui Ciucă despre evoluția tehnologică ce evoluează

Premierul Nicolae Ciucă și-a început discursul susținut astăzi, la Bucharest Security Conference, cu sfatul dat de fostul ministru PSD al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, după ce România a trimis primele…
Vezi articolul