Schimbare istorică la Rezidențiat. Pragul de admitere urcă la 65%, potrivit unui proiect de metodologie publicat de Ministerul Sănătății / Asta înseamnă răspunsuri corecte la cel puțin 130 de întrebări, în loc de 120 cum era până acum

10.046 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Ministerul Sănătății vrea să schimbe pragul de admitere la rezidențiat, la examenul din acest an, programat pentru 20 noiembrie. Concret, în proiectul de metodologie pus în dezbatere pe 6 octombrie, pragul crește la 65% răspunsuri corecte din cele 200 de întrebări, față de 60% cât era până acum. Documentul care este acum în consultare publică ar trebui publicat în Monitorul Oficial până cel târziu 10 octombrie.

Ordinul privind aprobarea metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 20 noiembrie 2022, este un ordin comun și va fi semnat de miniștrii Sănătății și Educației, adică Alexandru Rafila și Ligia Deca.

Articolul 4, alineatul 2 prevede că „alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”.

În regulamentul de anul trecut și din toți anii de până acum, pragul fusese de 60%.

Concret, asta înseamnă răspunsuri corecte la cel puțin 130 de întrebări din cele 200, din partea candidaților, pentru a promova examenul. Până acum limita era de cel puțin 120 de răspunsuri corecte.

Modificarea pragului înseamnă înăsprirea condițiilor de admitere la Rezidențiat din anul 2022. Metodologia de anul trecut poate fi consultată aici.

Până acum nu a fost anunțată public de niciun oficial al Ministerului Sănătății o astfel de modificare pentru examenul de Rezidențiat.

În referatul de aprobare al ordinului de ministru este menționat motivul creșterii pragului peste care un candidat este considerat admis: prea mulți absolvenți pentru câte locuri sunt la Rezidențiat.

„Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenților promoției anului în curs”, justifică Ministerul Sănătății.

Instituția publică situația absolvenților promoție 2022, în total fiind 5.889 de persoane:

 • medicină – 3.627
 • medicină dentară – 1.241
 • farmacie – 1.021

În Hotărârea de Guvern nr. 632/2022 este prevăzută o cifră de școlarizare de 5.000 de locuri pentru Rezidențiat.

HG 632/2022 – captură Monitorul Oficial

Practic, 889 de persoane dintre absolvenții din această promoție, fără a mai fi luați în calcul și cei din promoțiile anterioare care pot și au dreptul să candideze pe locurile de la Rezidențiat, sunt peste această cifră de școlarizare.

Anul trecut, Ministerul Sănătății avea obligația să asigure, pentru toate cele trei domenii de concurs, o cifră de școlarizare care să fie egală cu numărul de absolvenți 2021, potrivit unei prevederi din Ordonanța Guvernului nr 18/2009 în vigoare la acel moment. Pe 23 iunie anul acesta, acea prevedere s-a modificat.

Este vorba despre articolul 2, alineatul 3, care prevede acum obligația doar pentru domeniul medicină: „cifra de școlarizare pentru rezidențiat este stabilită anual prin ordin al ministrului sănătății. La stabilirea cifrei de școlarizare se are în vedere capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituțiile de învățământ superior cu profil medical acreditate, până cel târziu la data de 1 august a fiecărui an. Pentru domeniul medicină, cifra de școlarizare este cel puțin egală cu numărul absolvenților cu diplomă de licență din promoția anului în curs”.

Ce prevedea anul trecut această ordonanță: „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătății. În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate”.

Ridicarea pragului de admitere la Rezidențiat s-ar fi discutat în luna septembrie, reiese din motivarea MS:

„În ziua de 12 sept. 2022 și în ziua de 26 sept. 2022 au fost organizate videoconferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Tg. Mureș și Timișoara. Această întâlnire a avut ca scop stabilirea unor probleme organizatorice, precum și finalizarea proiectului Metodologiei de concurs.

În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”, se arată în referatul de adoptare a ordinului de ministru. 

Metodologia nouă mai prevede, diferit de cea de până acum, că în ziua examenului toate universitățile de medicină suspendă activitatea siteurilor lor. Anul trecut era mențiunea că „pot să își suspende”.

Articolul 16, alin 9: „Din motive de securitate cibernetică, în ziua concursului, în intervalul orar 10,00 – 14,00, site-urile oficiale ale universităţilor de medicină şi farmacie îşi suspendă activitatea”.

„Acest Ordin urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I până cel târziu la data de 10 octombrie 2022, ținând cont de faptul că potrivit Proiectului prima zi de înscriere a candidaților este 12 oct. 2022”, scriu reprezentanții Ministerului Sănătății în referatul de aprobare. Acest lucru face perioada de consultare practic, inutilă.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România au lansat sâmbătă seara o consultare publică în rândul studenților și al tinerilor rezidenți pentru a afla părerea lor despre creșterea pragului de promovare a Examenului de Rezidențiat, precum și de efectele pe care această creștere le-ar putea avea asupra evoluției lor profesionale.

Consultarea studenților este deschisă până duminică, 9 octombrie, ora 22:00, anunță aceștia pe pagina organizației.

Proiectul în dezbatere:

6 comments
 1. Stiu ca nu conteaza parerea nimanui si autoritatile vor face „ce stiu ele mai bine”, dar de ce 60% sau 65% sau 62,5%, cand cel mai simplu ar fi: ia rezidentiatul cei care au obtinut cel putin nota 6,00 !!!

 2. Aveți în vedere cum își schimbă numele că sa fie repartizați cei cu recomandări la comisii mai blânde.Exemplu Radulescu schimbat din eroare, Bradulescu,fix la alta comisie .

 3. >>Modificarea pragului înseamnă înăsprirea condițiilor de admitere la Rezidențiat
  Aparent asta inseamna. Dar daca faci un test cu intrebari simple poti sa pui un prag la 99,99% si o sa treaca toti candidatii. Numai inasprire nu e asta.

  Depinde ce interese mafiote, de partid, personale etc. stau la baza. Un scor de trecere ar trebui sa arate destul de clar cine e calificat si cine nu. In mod sigur interesul lor nu este competenta si profesionalismul lol.

 4. Daca s-ar calcula pentru test un scor de trecere nu ar fi nici o minune. Ai un scor mai mare pentru un test mai usor si un scor mai mic pentru unul mai greu. Cand se calculeaza un scor de trecere acesta este corelat cu jobul pe care il va face candidatul.

  Altfel este un scor scos din burta. Nu conteaza daca e 120, 130, 150 sau 200, 50%, 60% sau 100%. Nu are legatura decat cu interesele politicienilor care se dau specialisti.

  Indivizii astia, Rafila si Deca, habar nu au ce e ala un scor de trecere si cum se calculeaza el. Ei au probabil alte interese.

  1. Si tu crezi ca e usor sa iei amarata aia de nota… Fa intai medicina, da rezidentiatul, si apoi pune-te sa comentezi. Pana atunci taci dracu din gura aia, ca atatia va dati cu parerea, dar habar nu aveti cu ce se mananca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Vest din Timișoara: Interzicerea informațiilor privind identitatea de gen în învățământ contravine principiilor de funcționare ale statului democratic și ale mediului academic

“Eroii revoluției și-au sacrificat libertatea, unii chiar viața sau sănătatea, pentru ca libertatea de exprimare și de gândire să nu ne fie îngrădite. Modificarea recentă a Legii Educației Naționale (…)…
Vezi articolul
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Titlul de doctor al procurorului Codruț Olaru, retras de CNATDCU pentru „plagiat grosier” – PressOne / Olaru: Ar fi descalificant pentru Consiliu ca, după o verificare de 28 luni în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat, să emită un verdict contrar

Procurorul Codruț Olaru, unul dintre membrii cei mai influenți ai CSM, rămâne fără titlul de doctor în drept, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare…
Vezi articolul

Universitatea din București acuză Parlamentul de subminarea autonomiei universitare. Interzicerea informațiilor depre identitate de gen în învățământ încalcă libertatea de gândire și de conștiință și libertatea opiniilor

„Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai…
Vezi articolul

Normele de etică și deontologie universitară să nu poată fi completate prin Carta Universitară, printre propunerile sindicatului Alma Mater pentru proiectul legii Educației. Hadăr mai cere să nu fie taxată universitatea pentru greșelile rectorului și să primească două salarii la ieșirea la pensie și cei din universități

Normele de etică și de dentologie universitară să nu fie completate prin Carta Universitară, să existe doar în lege, modificarea prevederii legate de reducerea accesului la finanțare publică, în cazul…
Vezi articolul

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, propune organizarea examenelor de Evaluare Națională și BAC în sistem digitalizat, pe tipul TOEFL, SAT, GRE: Este nerealistă redeschiderea școlilor și universităților pe 16 mai

“Cred că redeschiderea școlilor și universităților, pe 16 mai, și organizarea examenelor de final de an, în sistem clasic, este un scenariu nerealist. Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să…
Vezi articolul