Scrisoare deschisă anti-plagiat: Fenomenul este periculos, pentru că afectează întregul sistem educațional / Profesori și cercetători din America și Europa solicită universităților românești și Ministerului Educației să pună capăt acestui flagel

582 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
O scrisoare deschisă a profesorilor și cercetătorilor din America și Europa Occidentală, în privința plagiatului, este adresată universităților românești și Ministerului Educației, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Fenomenul este periculos, pentru că afectează întregul sistem educațional și, implicit, întreaga societate românească”, conform sursei citate.

„O abordare preventivă ușor de implementat pe termen scurt ar putea presupune ca toate universitățile românești să-și încurajeze și, evident, ajute studenții doctoranzi să își ia în co-tutelă îndrumători de doctorat de la universități din străinătate, cum unele universități au început deja să facă, deși mai degrabă sporadic”, se arată în comunicat.

Iată ce soluții sunt oferite pentru univeristăți:

  • „În ceea ce privește abordarea reparativă, ce presupune penalizarea, într-un fel sau altul, a cazurilor de plagiat deja dovedite, o soluție pe termen scurt ar putea-o reprezenta pur și simplu reacția publică a universităților românești în toate cazurile de abdicare flagrantă de la standardele eticii universitare. Chiar dacă momentan universitățile românești nu pot anula doctoratele plagiate, protejate prin lege (!), ele pot în continuare penaliza toate cazurile de plagiat din revistele științifice, cărți, sau capitole de carte, refuzând sau anulând publicarea lucrărilor plagiate, mergând pana la desfacerea contractului de muncă. a celor prinși în flagrant delict.”
  • Soluția structurală, pe termen lung, nu poate fi obținută decât prin modificarea legislației, dar acest lucru nu e posibil decât în condițiile în care universitățile, revistele științifice și editurile românești vor reuși să creeze un val de indignare în opinia publică împotriva legilor și practicilor din ziua de azi.”

“Scrisoarea a fost trimisă vineri, 15 iulie, atât rectorilor marilor universități din România cât și Ministerului Educatiei, dar, până la această oră, singurul rector care a răspuns și și-a exprimat susținerea este Daniel David (Universitatea Babes-Boylai). Și tăcerea e un răspuns”, conform comunicatului.

Textul scrisorii poate fi consultat mai jos:

Amintim că Edupedu.ro a scris că propunerea de lege pentru învățământul superior va conține și definirea plagiatului, precum și a altor termeni care încalcă etica universitară.

Concret, plagiatul va fi definit în textul propunerii de lege ca „prezentarea drept creație sau contribuție științifică pretins personale într-o operă scrisă, inclusiv în format electronic, a unor texte, idei, demonstrații, date, teorii, rezultate sau metode științifice preluate din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale”.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Acel moment cand esti subtire in citari (ai cateva zeci, maxim cateva sute – clar nicio revista serioasa nu te baga in seama) dar te dai cercetator si dai lectii la altii cum ar trebui sa scrie o lucrare!
    :)))))))))))))))))))))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenele de admitere la colegiile naționale și chestiunea limbii române la Bacalaureat sunt “subiecte deschise”, reafirmă ministrul Cîmpeanu, după valul de critici și amendamente legate de aceste teme. El invocă și o a treia posibilă probă în cadrul examenelor de la Colegii

Colegiile Naționale ar putea să organizeze și o a treia probă de admitere la liceu, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul Forumului Educației la Iași 2022. El…
Vezi articolul