Scrisoare fără precedent de susținere a directorului celui mai mare proiect de cercetare din România: peste 100 de cercetători, ingineri, doctoranzi de la Laserul de la Măgurele anunță că îl sprijină pe Nicolae Zamfir, ținta unor “tentative de discreditare”

Nicolae Zamfir / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

O bună parte din cercetătorii de la Măgurele fac front comun în sprijinul directorului celui mai mare proiect de cercetare din România, Nicolae Zamfir. “Subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir”, se arată într-o scrisoare fără precedent, semnată de peste 100 de cercetători, ingineri, studenți doctoranzi din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics.

“Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară”, explică cercetătorii.

Reacția vine după ce Zamfir a fost atacat într-un articol de presă publicat de HotNews.ro, care vorbea despre “minciunele de marketing”, “zăhărel” și un scandal “monstru care fierbe în Institutul de Fizică Nucleară”. Amintim că, în urmă cu o lună, 95 de cercetători din Institutul de Fizică Nucleară au cerut tot printr-o scrisoare deschisă înlocuirea directorului Institutului, după ce partenerii din Cehia și Ungaria au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare fără România.

Citește mai jos scrisoarea deschisă integrală de la ELI-NP:

Scrisoare deschisă a cercetătorilor de la ELI-NP

Ca urmare a mesajelor denigratoare la adresa Centrului de Cercetare ELI-NP și a Conducerii sale, apărute de curând într-o parte a mass-media din România, subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir.

Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară.

Centrul a fost construit cu fonduri europene și din Romania, în urma consensului comunității științifice internaționale că acest nou domeniu de cercetare va conduce la descoperiri revoluționare în cercetarea fundamentală și aplicată. România a fost selectată ca gazdă a acestui proiect datorită, în principal, expertizei în fizica nucleară la institutul IFIN-HH, instituția care a implementat ELI-NP. Centrul ELI-NP aduce României șansa unică de a ajunge în topul cercetării științifice cele mai avansate în lume și de a genera descoperiri fundamentale și aplicative cu impact major pentru societate.

Proiectarea și construcția unui centru de cercetare de vârf, într-un domeniu științific complet nou, este o sarcină imensă și extrem de dificilă pentru orice țară din lume. În România, această sarcină a fost dificilă și din cauza infrastructurii tehnologice limitate, a numărului limitat de cercetători și ingineri cu experiență în toate domeniile necesare, și nu în ultimul rând, din cauza complexității mecanismelor de achiziție publică. Cu toate acestea, proiectul ELI-NP este deja un succes major. Clădirile experimentale și administrative sunt finalizate de câțiva ani, laserii au demonstrat putere record în lume și peste specificațiile inițiale, cel mai complex sistem de transport al fasciculelor laser din lume este în curs de punere în funcțiune, iar primele zone experimentale au început operarea și experimente exploratorii. Sistemul de fascicul gama a fost recent recontractat, urmând ca noul centru de cercetare să devină în întregime operațional până la sfârșitul anului 2022. În vizite la ELI-NP, oameni de știință de vârf din lume și conducători de programe științifice internaționale și-au exprimat admirația pentru această reușită, precum și entuziasmul de a participa în cercetarea care demarează la ELI-NP.

În plus, unul dintre succesele cele mai mari ale proiectului ELI-NP a fost atragerea tinerilor talentați. Unul dintre fenomenele negative care afectează cercetarea românească de prea mult timp este plecarea tinerilor de valoare din România. ELI-NP a reușit să contribuie la reducerea acestui fenomen oferind condiții de lucru și perspective la nivelul oricărui mare laborator de cercetare din lume. Mai mult, s-a reusit atragerea unui mare număr de cercetători străini care contribuie cu expertiza lor la construirea centrului de cercetare.

Noi, cercetătorii subsemnați de la ELI-NP, considerăm că acest proiect unic în România este o reușită a muncii noastre. Considerăm că a fost și este esențială conducerea vizionară și fermă a proiectului de către Directorul de proiect, N.V. Zamfir, care de-a lungul timpului a făcut posibilă rezolvarea multitudinii de dificultăți tehnice, științifice, programatice, și chiar și politice, care apar inevitabil într-un proiect de asemenea anvergură. Criticile care au început să circule în media din

România sunt, în opinia noastră, nefondate în realitate și injuste. Reiterăm că implementarea unui proiect de asemenea anvergură, la timp și în buget, ar fi fost o realizare imensă pentru orice țară din lume.

În concluzie, apreciem că în timp s-a format o echipa unită intre cercetători și conducerea proiectului, echipă care acționează cu diligență și responsabilitate pentru realizarea obiectivelor proiectului. Este vital ca această echipă să continue activitatea pentru a duce cu success la final acest proiect de complexitate și dificultate unice, dar și de unică valoare pentru România și pentru comunitatea științifică mondială.

De asemenea, dorim să ne exprimăm în această scrisoare regretul și neînțelegerea pentru decizia Consorțiului de Implementare a ELI (ELI-DC) de a nu include ELI-NP în propunerea de Infrastructură de Cercetare Europeană (ELI-ERIC). În acord cu poziția conducerii ELI-NP (vezi www.eli-np.ro/documents/ELI_ERIC_may_2020.pdf), considerăm că ELI-NP este la un nivel similar de implementare cu celelalte centre ELI și că fără ELI-NP infrastructura ELI-ERIC este incompletă și nu va putea deservi utilizatorii așa cum a fost plănuit inițial. Așteptăm prin urmare ca ELI-DC să își reconsidere poziția și să includă de asemenea centrul nostru în ELI-ERIC. Suntem convinși că în final, Comisia Europeană va lua în considerare argumentele României și va lua o decizie justă privind ELI-ERIC.

Semnat:

I. Dăncuș, Cercetător, Șef Departament Sistem Laser ELI-NP

C. Matei, Cercetător, Șef Departament Sistem Gama ELI-NP

C. Ticoș, Cercetător, Șef Departament Experimente Laser ELI-NP

D. Balabanski, Cercetător, Șef Departament Experimente Gama ELI-NP

O. Teșileanu, Cercetător, Șef Departament Experimente Laser Gama ELI-NP

D. Ursescu, Cercetător, Adjunct Șef Departament Laser ELI-NP

P. Constantin, Cercetător, Adjunct Șef Departament Experimente Gama ELI-NP

D. Stutman, Cercetător, Departament Experimente Laser ELI-NP și Universitatea Johns Hopkins, Departamentul de Fizică, USA

V. Iancu, Cercetător
A. Dhal, Cercetător Post-Doctoral D. Nichita, Student doctoral
A. Spataru, Student doctoral

București-Măgurele, 26 Mai 2020

T. Roman, Inginer
L. Capponi, Fizician
A. Gherghe, Student doctoral
Yi Xu, Cercetător
S. Aogaki, Inginer
N. Tsoneva, Cercetător
T. Petruse, Student doctoral
G. Ciocan, Inginer
D. Dinescu, Student doctoral
D. Choudhury, Cercetător
O. Sima, Fizician
B. de Boisdeffre, Inginer, Lider grup Infrastructură laser M. Kiss, Fizician, Lider grup operare laser
D. G. Matei, Cercetător
C. E. Ene, Inginer
C. Jalba, Student doctoral
I. Zai, Inginer
D. Ghita, Inginer
D. Sangwan, Cercetător
T. Asavei, Cercetător
K. Spohr, Cercetător
B. Diaconescu, Cercetător
D. Doria, Cercetător
S. Kisyov, Cercetător
E. Molnar, Cercetător
L. Tudor, Student doctoral
N. Safca, Inginer, Student doctoral
V. Nastasa, Cercetător
P. Ghenuche, Cercetător
M. Cernaianu, Inginer
S. Chen, Cercetător
G. Chen, Inginer
M. Neagoe, Inginer

P. Tracz, Inginer
V. Leca, Cercetător, Lider laboratorul de ținte S. Vasilca, Cercetător
A. Cucoanes, Cercetător
C. Dumlu, Cercetător
Y. Nakamiya, Cercetător
L. Neagu, Cercetător
J.-F. Ong, Cercetător
A. Patrascu, Cercetător
K. Seto, Researc Cercetător
J. Tamlyn, Tehnician
P. Vasos, Cercetător
C. Gheorghiu, Cercetător
M. Risca, Inginer
N. Djourelov, Cercetător
E. Gingu-Imparat, Specialist Achiziții Publice V. Baicu, Specialist Achiziții Publice
G. Bleotu, Student Doctoral
A. Ionescu, Student Doctoral
C.Tudor, Economist
N. Cazangiu, Inginer
I. A. Muresan, Economist
M. Merisanu, Inginer
L.-C. Dinca, As. Doctoral de Cercetare
A. Muresan, Specialist Achiziții Publice
C. Untaru, Economist
D. Damian, Economist
S. Manda, Economist
V. Vasilca, As. Postdoctoral de Cercetare
C. Lungu, Specialist Achiziții Publice
R. Bataiosu, Inginer
L. Vasescu, Inginer
A. Rotaru, Student Doctoral

D. Tinca, Inginer
A. Măgureanu, Fizician
A. Toader, Inginer
A. Pappalardo, Cercetător
P.-A. Söderström, Cercetător
V. Luta, Fizician
C. Petcu, Inginer
N. Stan, Tehnician
I. Garagaianu, Tehnician
B. Tatulea, Inginer
G. Patrascu, Inginer
V. Craciun, Cercetător
A. Serbanescu, Șef Compartiment Securitate Cibernetică

C. Marinel, Inginer
F. Zhu, Student Doctoral
S. Zalutchi
R. Stefan, Inginer, Șef Divizie Operare Clădire și Utilități D. Popa, Tehnician
V. Vladutescu, Cercetător
T. Jitsuno, Cercetător
R. Enache, Inginer
V. Rodrigues, Cercetător
M. Gugiu, Cercetător
M. Alexandru, Tehnician
C. Paun, Tehnician
C. Tudor, Economist
R. Moldoveanu, Inspector SSM”

 

Nicolae Zamfir / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

Citește și:
Exit mobile version