Premieră în cercetarea mondială: Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă pentru care a fost proiectat și este cel mai puternic din lume

2.468 de vizualizări
SURSA: Thales
Premieră în cercetarea mondială: laserul de la Măgurele a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, au anunțat echipa de cercetare și guvernul. Cel mai puternic laser din lume funcționează de anul acesta în România. “Astăzi se îndeplinește un vis de peste 10 ani. Cei 10 ani nu au fost ușori, mai ales că a fost o aplicație pentru fonduri europene”, a declarat directorul proiectului laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, în deschiderea unui eveniment organizat la Măgurele în această dimineață.

Director al celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Zamfir a precizat că “rezultatele testelor de săptămâna trecută confirmă atingerea acestei puteri. Experimentele sunt atât de cercetare fundamentală, dar sunt și idei de a genera tehnologii folositoare în viitorul apropiat, mai ales în domeniul biomedical“.

Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului, a explicat pe înțelesul tuturor “ce înseamnă 10 PW: Putem compara cu un pointer laser usual, care produce o putere care este de aproximativ 1 milliwatt. Ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser, pentru a echivala puterea laserului de la Măgurele“.

Am folosit cel mai mare cristal de titan safir crescut vreodată pe pâmânt, de 20 de centimetri diametru, în care laseri de pompaj concentrează lumina; cristalul înmagazinează acea energie și o cedează pulsului principal. La finalul sistemului există o componentă numită compresor optic, unde compresăm pulsul de aproximativ 1 milion de ori și în acest fel ajungem la acea putere“, a declarat Dăncuș.

Acest puls continuă spre experimente, unde trebuie focalizat într-un volum comparabil cu o zecime dintr-un fir de păr. Pentru ca acest sistem să poată să existe, e nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser împreună cu experimentele sunt lansate pe o placă antivibrații“, a precizat directorul Departamentului de Lasere al ELI-NP.

Ioan Dăncuș a declarat că sistemul laser funcționează, chiar în timpul derulării conferinței: “Pentru noi, echipa tehnică, acest sistem este ca un organism viu, de o complexitate mare, cu mii de componente optice, electronice. Dar nu doar partea de compăelxitate tehnică a sistemului în sine e foarte importantă, ci la ce vom folosi acest laser. Îl vom folosi ca să răspundem la 2 mari chemări: curiozitatea – să înțelegem mai bine universul, și creativitatea – să dezvoltăm ceva prin care să ajutăm omenirea să trăiască mai bine“.

“În zona de curiozitate, vom merge spre înțelegerea universului, de la materia întunecată, până la structura nucleară. În zona de creativitate, vom încerca sa constuim aplicații de la medicină, pana la stiinta materialelor. Aici vom putea testa materialele inclusiv pentru călătoriile în cosmos. Este extraordinar de important pentru noi, România, ca am resuit sa demonstram posibilitatea de a avea un astfel de proiect”, a afirmat Ioan Dăncuș.

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică, declara în exclusivitate pentru Edupedu.ro la finalul anului trecut că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul de anul acesta. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, afirma Gérard Mourou, precizând că momentul în care ELI-NP atinge 10 PetaWatt (PW) “va fi un eveniment demn de paginile New York Times”.

Sistemul laser de mare putere de la Măgurele este realizat de francezii de la Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, în 2018 a fost testat la puterea intermediară de 3 PW, iar la începutul lui februarie a fost testat pe 7 PW.

Gerard Mourou la Magurele / Foto: ELI-NP.ro

“Centrul de la Măgurele este exact aplicația descoperirii din 1985 a lui Gérard Mourou și a Donnei Strickland, numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Pe scurt, teoria lui Gérard Mourou spune că, pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia. Al doilea lucru făcut împreună cu Mourou: am construit cazul științific. Adică am stabilit ce experimente se pot face, atât cercetare fundamentală, cât și aplicativă. Prin aceasta, am demonstrat utilitatea acestei metode în fața Comisiei Europene”, declara în octombrie pentru EduPedu.ro directorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir, după ce francezul Gérard Mourou a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018.

Informații de background

Amintim că Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din lume pe laseri și face parte dintr-un proiect pan-european. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele se ridică la 356,2 milioane de euro.

Foștii miniștri Daniel Funeriu și Dragoș Ciuparu au avut o importanță majoră în luarea deciziei ca România să fie parte a acestui proiect, iar primele idei și contacte au fost făcute de Cristian Adomniței și Anton Anton. Decizia pentru alocarea fondurilor europene pentru construcția efectivă a laserului de la Măgurele le-a aparţinut lui Daniel Funeriu și Emil Boc.

Comisia Europeană a aprobat finanțarea proiectului ELI de la Măgurele în septembrie 2012, iar Nicolae Zamfir este directorul proiectului încă de la lansarea proiectului.

Citește și:

 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Evaluare clasa a IV-a 2019

Testarea elevilor la ortografie în primul an de gimnaziu, concurs național de scriere și recomandări pentru profesorii de limbă – măsuri propuse de ministrul Educației din Franța pentru „îmbunătățirea stăpânirii” scrisului și cititului

Elevii care intră în primul an de gimnaziu din Franța vor fi testați și la ortografie în cadrul Evaluării Naționale de la clasa a V-a pentru ca profesorii să poată…
Vezi articolul

Scriitorul Radu Vancu, reacție dură la cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație

Reacție dură a scriitorului și profesorului Radu Vancu, la propunerea de buget pentru educație făcută public de Guvernul Ciucă în vreme ce ministru al Educației este fostul consilier prezidențial Ligia…
Vezi articolul

UPDATE Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați – acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care nu a fost confirmat în funcție / Lucian Puiu Georgescu: „cer ministrului să confirme alegerile” / Surse: Ministerul cere universității să înceapă „cu celeritate” procedurile pentru noi alegeri

Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ales pentru un nou mandat, dar pentru care ministrul Ligia Deca a emis ordin de neconfirmare în funcție, a acționat…
Vezi articolul