Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel în Fizică 2018, a vizitat laserul de la Măgurele: Experimente pentru noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului, pe agenda discuțiilor

1.994 de vizualizări
Gérard Mourou
Gerard Mourou / Foto: nobelprize.org
Laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018, profesorul Gérard Mourou, a discutat cu cercetătorii de la centrul ELI-NP – proiectul cunoscut ca ‘laserul de la Măgurele‘ – lansarea unor “experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”. Anunțul a fost făcut de oficialii centrului de la Măgurele, la finalul unei vizite de 3 zile efectuate de Mourou la ELI-NP. Amintim că laserul de la Măgurele a atins în martie 2019 o premieră în cercetarea mondială: a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, fiind cel mai puternic laser din lume.

“În perioada 14-16 iulie 2020, Profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI, mentorul științific al proiectului ELI-NP, membru al International Scientifc Advisory Board al Centrului ELI-NP, laureat al Premiului Nobel 2018 pentru fizica, a vizitat Centrul ELI-NP”, a anunțat centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Echipa condusă de Nicolae Zamfir precizează că “discuțiile s-au axat pe detalierea viitoarelor experimente efectuate în colaborare de către echipa ELI-NP și echipa condusă de Prof. Mourou. În acest sens, ținând seama de potențialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluții la provocările globale legate de schimbari climatice și energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”.

Comunicatul integral al Centrului ELI-NP, care găzduiește Laserul de la Măgurele:

“În perioada 14-16 iulie 2020, Profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI, mentorul științific al proiectului ELI-NP, membru al International Scientifc Advisory Board al Centrului ELI-NP, laureat al Premiului Nobel 2018 pentru fizica, a vizitat Centrul ELI-NP.

Profesorul Mourou a apreciat în mod deosebit progresele remarcabile în implementarea proiectului, subliniind unicitatea, avansul tehnologic și științific al infrastructurii realizate la ELI-NP. Profesorul Mourou consideră că, pe masură ce sunt finalizate și devin disponibile diversele componente, echipa ELI-NP împreună cu colaboratorii din întreaga lume trebuie să se concentreze pe inițierea graduală a experimentelor începând cu acest an. Discuțiile s-au axat pe detalierea viitoarelor experimente efectuate în colaborare de către echipa ELI-NP și echipa condusă de Prof. Mourou.

În acest sens, ținând seama de potențialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluții la provocările globale legate de schimbari climatice și energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului.

Professor Gérard Mourou, initiator and scientific mentor of the ELI Project, member of the ELI-NP Center International Scientific Advisory Board and winner of the 2018 Nobel Prize in Physics, visited the ELI-NP Center on July 14-16, 2020.

Professor Mourou showed great appreciation of the progress in the project implementation, emphasizing its global uniqueness, the technological and scientific advancement of the infrastructure achieved here at ELI-NP.

Professor Mourou considers that as the various components are commissioned and become available, the ELI-NP team together with collaborators from all over the world must focus on the gradual initiation of experiments starting with this year. The discussions focused on detailed presentations of the future experiments performed in collaboration by the ELI-NP team and the team lead by Prof. Mourou.

In this regard, considering the enormous potential of the ELI-NP Center to provide solutions to global challenges, to climate change and energy production, were discussed in particular, the experiments related to the use of the high power laser system in the development of breakthrough nuclear energy production technologies, with minimal environmental pollution.

Informații de background

Amintim că profesorul Gérard Mourou, câștigătorul premiului Nobel pentru Fizică, este inițiatorul proiectului ELI și cel a cărui teorie stă la baza construirii laserului de pe platforma Măgurele.

Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”, a declarat Mourou în exclusivitate pentru Edupedu.ro, în urmă cu doi ani, precizând că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul care i-a fost acordat.

“Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.)Voi fi și de acum înainte. Voi începe să lucrez cu fizică nucleară folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume, la ora actuală”, a afirmat atunci Gerard Mourou pentru Edupedu.ro.

Gérard Mourou a făcut mai multe vizite în România, la centrul de la Măgurele care găzduiește primul laser de 10 PetaWatt (PW).

Gérard Mourou este profesor la Haut Collège al Ecole Polytechnique, Franța, și director al centrului IZEST (International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology) din cadrul Ecole Polytechnique. Este și profesor emerit la University of Michigan SUA și la University of Nizhny Novgorod Russia.

Gérard Mourou a inventat, alături de Donna Strickland, tehnica Chirped Pulse Amplification (CPA). Iată cum a explicat Nicolae Zamfir pentru Edupedu.ro, la momentul anunțării premiului Nobel în fizică, teoria din 1985 a lui Gérard Mourou și Donna Strickland: “pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia”.

Citește și:

3 comments
  1. Bine mai edupedu dar nici o relatare despre imensul scandal in care se scalda IFIN/ELI? Nimic despre inlocuirea lui Zamfir din functia de reprezentant al Romaniei in ELI-DC cu consilierul pe probleme de cercetare a Primului Ministru, Sorin Costreie? Nimic despre vizita dlui consilier si a doamnei Anisie, ministrul de resort, la IFIN/ELI si discutiile indulungi cu renegatul Consiliu Stiintific al IFIN-HH? Nimic despre luarile de cuvant contra lui Zamfir la prelegerea laureatului Nobel Mourou?

    Se pare ca va place foarte mult sa va uitati numai la o singura sursa de informatii. Sunteti siguri ca sunteti obiectivi?

  2. Accesul spre Marele Laser e ridicol: în Ilfov, Şoseaua Bucureşti-Măgurele are 4 benzi, iar în Sectorul 5 doar 2! România nu dispune, după 30 de ani liberi, de o Cetate a Ştiinţei (Cité des sciences, 1986, Paris). Lipsa unei instituţii a respectului pentru Ştiinţă arată indiferenţă faţă de tineret şi explică de ce, la noi, se poate contesta cu succes însăşi existenţa coronavirusului, în folosul şmecherilor rebarbativi la orice reguli şi legi.

  3. Prof. Gerard Mourou-un geniu si un vizionar.
    Au trebuit peste 20 de ani de la ideea pe care a avut-o in 1985 impreuna cu doctoranda sa D Strickland pentru a se realiza laseri de PW dupa tehnica pe care au indicat-o ei. Asta e mersul stiintei, in pasi mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Temele din vacanța de vară: Rolul lor este de consolidare a cunoștințelor și de prevenire a pierderilor, nu de transfer de responsabilitate de la învățător la părinte – avertizează cercetătorul Dacian Dolean. “Ușoară tendință de diminuare a abilităților la matematică” în vacanța de vară, pentru elevii care trec în clasa a II-a

Rolul temelor de vacanță este de consolidare a cunoștințelor și de prevenire a pierderilor, “nu de învățare de conținuturi noi”. “Ele nu ar trebui să fie văzute ca un transfer…
Vezi articolul

Premierul Florin Cîțu s-a numit președintele unui comitet care va negocia includerea Laserului de la Măgurele în consorțiul european ELI-ERIC, din care România a fost exclusă. Tot comitetul va coordona și monitoriza finalizarea construcției

Premierul Florin Cîțu va conduce Comitetul privind proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), care a fost aprobat și constituit oficial, decizia semnată chiar de premier fiind publicată în…
Vezi articolul