Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este foarte important să dăm valoare notelor. Dacă facem o comparare între mediile la Evaluarea Națională și mediile la nivelul claselor V-VIII, vedem o diferență foarte mare

3.289 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Alexandru Busca
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, la Euronews România, că este foarte important să dăm valoare notelor, dar trebuie să avem standarde de evaluare pentru acest lucru. „Dacă facem o comparare între mediile la Evaluarea Națională și mediile la nivelul claselor V-VIII, vedem o diferență foarte mare”, a precizat secretarul de stat.

„Al doilea lucru pe care putem să-l facem – și este foarte, foarte important – este să dăm valoare notelor. Pentru a putea da valoare notelor obișnuite, trebuie să avem standarde de evaluare, pentru ca notele să fie comparabile. Din nou, dacă facem o comparare între mediile la Evaluarea Națională și mediile la nivelul claselor V-VIII, vedem o diferență foarte mare”, a spus Bogdan Cristescu.

Edupedu.ro a scris că niciun profesor nu va mai pune note ca în prezent, din septembrie 2025, ci pe baza noilor standarde de evaluare pentru fiecare disciplină, inexistente momentan. Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP 2024 prevede că din septembrie 2025 vor fi folosite „standardele naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire” în notarea elevilor.

Articolul 101 alin. 3 din ROFUIP 2024 prevede: „Începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările se realizează pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare. Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”.

Prin acest articol are loc transferarea prevederilor din Legea 198/2023 în ordinul de ministru. Momentan, din cele două instituții de mai sus, doar Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare a fost recent înființat, potrivit hotărârii nr. 251 din 13 martie 2025. Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual încă nu există.

În orice caz, aceste standarde de evaluare menționate în articolul din ROFUIP 2024 nu există în prezent, iar prima încercare de elaborare a lor a fost un eșec băgat sub preș de Ministerul Educației.

Primul proiect prin care standardele naționale de evaluare ar fi trebuit să fie făcute a fost STANDEV – început și abandonat de Ministerul Educației, care și-a dat seama că nu pot fi făcute standardele de evaluare într-un timp atât de scurt – circa 18 luni de zile, din iunie 2022 până la 31 decembrie 2023. „Timpul era suficient de scurt”, după cum declara secretarul de stat Bogdan Cristescu în mai 2024. Au existat câteva cheltuieli de proiect, apeluri pentru cooptarea experților și a profesorilor care să scrie itemi pentru platforma de evaluare, după care acesta a fost închis fără niciun anunț din partea instituției sau a managerului de proiect – Marius Avram șef serviciu la CNPEE.

Numit „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar” ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, anunța pe 20 iunie 2022 că „prin intermediul acestui proiect se va asigura o evaluare unitară în sistemul de învățământ preuniversitar la nivel național atât pentru evaluările curente și sumative, cât și pentru examenele și concursurile naționale din învățământul preuniversitar, în contextul Programului România Educată, parte a procesului global de digitalizare a sistemelor de educație”. „Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, este de 57.925.588,84 lei.

Fără să facă „tam-tam” pe tema aceasta, Ministerul Educației a lansat în iulie 2024 programul cu fonduri europene RECRED – o reîncălzire a celebrului CRED. Prin acest program care are ca scop abilitarea curriculară și la liceu vor fi făcute se pare și standardele naționale de evaluare pentru fiecare disciplină, potrivit descrierii de pe edu.ro. Patru case ale corpului didactic și CNPEE vor lucra la „elaborarea unui sistem național coerent și fiabil de standarde de evaluare pentru învățământul primar și gimnazial. Acest sistem sprijină formarea la nivel funcțional a competențelor din profilul de formare pentru fiecare elev, asigură comparabilitatea nivelurilor de performanță ale școlilor și convergența cu standardele internaționale de evaluare (PISA, PIRLS, TIMSS)”.

Pentru RECRED perioada de implementare este de 48 luni, de la 1 iulie 2024 până la 30 iunie 2028, iar bugetul alocat este de 167.260.921,69 lei, din care 147.818.257,78 lei finanțare nerambursabilă.

Termenul pentru metodologia și standardele naționale de evaluare a fost de 30 august 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024.

Ce prevede Legea Educației

Articolul 95 și Articolul 96 din Legea 198/2023 reglementează evaluarea în procesul educațional.

Evaluările se bazează pe standarde naționale stabilite de CNCE (Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare) și CNITTD (Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual), variind în funcție de nivelul de învățământ și de filieră.

Rezultatele evaluării sunt exprimate prin calificative, note sau rapoarte, iar respectarea acestor standarde este supravegheată prin inspecția școlară. Nerespectarea standardelor de evaluare este considerată abatere disciplinară.

Evaluările sunt utilizate pentru a dezvolta planuri individuale de învățare pentru elevi, cu metodologii aprobate de Ministerul Educației, potrivit legii.

Articolul 95 (1) Scopurile evaluării sunt orientarea și optimizarea procesului de predare-învățare, precum și gestionarea propriilor rezultate ale învățării.

(2) Toate evaluările se realizează pe baza standardelor naționale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu și modul de pregătire. Pentru toate disciplinele din învățământul primar, gimnazial și liceal, filierele teoretică, vocațională, precum și tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naționale de evaluare se elaborează de către Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, denumit în continuare CNCE. Pentru învățământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naționale de evaluare se realizează de Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual, denumit în continuare CNITTD.

Articolul 96 (1) Rezultatele evaluării se exprimă, după caz:

  • a) în învățământul primar, cu excepția clasei pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă note sau calificative, prin calificative: „foarte bine“, „bine“, „suficient“ sau „insuficient“;
  • b) în învățământul gimnazial, prin note de la 1 la 10;
  • c) în învățământul liceal și în învățământul postliceal, prin note de la 1 la 10;
  • d) prin punctaje/coduri specifice, în cazul testelor standardizate aplicate în afara evaluărilor externe prevăzute de lege;
  • e) prin rapoarte anuale de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare, pentru clasa pregătitoare și clasa I.

(2) Controlul utilizării și al respectării standardelor naționale de evaluare de către cadrele didactice se realizează prin inspecția școlară.

(3) Evaluarea elevilor fără respectarea standardelor naționale de evaluare și/sau evaluarea fără respectarea metodologiilor de evaluare, săvârșită de personalul didactic, constituie abatere disciplinară și se sancționează în conformitate cu prevederile art. 210 alin. (1)

(4) Pentru filiera teoretică, evaluarea continuă se face în spațiul școlar, prin aplicarea instrumentelor de evaluare, cu accent pe caracterul formativ al acesteia.

(5) Pentru filierele tehnologice, evaluarea continuă se realizează în spațiul școlar, prin aplicarea instrumentelor de evaluare, și la angajatori/locurile de practică, prin probe practice. Competențele profesionale pot fi evaluate integral la angajatori/locurile de practică.

Articolul 97 (1) Evaluarea realizată pe baza standardelor naționale de evaluare, ca niveluri de performanță a competențelor specifice din programele școlare, stă la baza planurilor individuale de învățare realizate de către profesorul de la clasă. CNCE organizează Banca de instrumente de evaluare, cu funcție orientativă pentru procesul de evaluare, și răspunde de menținerea și actualizarea permanentă a acesteia.

(2) CNCE elaborează metodologiile, standardele naționale de evaluare pentru fiecare nivel de învățământ și pentru fiecare disciplină, după caz. Metodologiile se aprobă prin ordin al ministrului educației.

(3) Ministerul Educației, prin CNCE, asigură cadrul legal pentru standardizarea evaluării, precum și întregul proces de realizare și implementare a standardizării evaluărilor și examenelor naționale”.

Ce se întâmplă cu profesorii care nu respectă standardele naționale de evaluare

În lege apare că profesorii care nu evaluează conform standardelor naționale de evaluare vor fi sancționați disciplinar.

Foto: Legea învățământului preuniversitar din 4 iulie 2023 / legislatie.just
De când se aplică standardele de evaluare, potrivit legii

Articolul 248 – „(25) Banca de instrumente de evaluare având funcție orientativă pentru evaluare, prevăzută la art. 97 alin. (1), se va realiza de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în termen de 2 ani școlari de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(26) Metodologiile și standardele naționale de evaluare pentru fiecare nivel de învățământ și fiecare disciplină, prevăzute la art. 97 alin. (2), se adoptă prin ordin al ministrului educației în termen de 2 ani școlari de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”

Citește și:
Niciun profesor nu va mai pune note ca în prezent, din septembrie 2025, ci pe baza noilor standarde de evaluare pentru fiecare disciplină, inexistente momentan / Nerespectarea standardelor este abatere disciplinară pentru profesori

5 comments
  1. Cand s-a făcut prima dată ( și pe neașteptate!!!) prima cercetare pe diferențele -in modul -dintre notele de la ,,Capacitate” (așa se numea E.N. atunci) și mediile de la clasă, am fost mulțumită să constat că diferențele la mine erau foarte mici!
    La alții, erau neverosimil de mari!

    Credeți că a fost de bine?
    Peste doar câțiva ani, directori ( unii- cei cu politicul in spate) au tot fost tolerați in a distribui orele doar cum le- a convenit lor, a intrat apoi și media generală la admitere (,,ca soluție de echilibrare” a situațiilor existente), au dispărut și criteriile de notare pe baza cărora făceam evaluarea activității!
    De aici până la ,,necesitatea” admiterii făcută de fiecare liceu a fost doar un pas! Avem in istoric ce aberații au fost in alegerea subiectelor și câte ,,miracole în viteza de progres a unor elevi” au existat; și totuși, acesta va fi viitorul din nou!

    Eu am primit ore, puțin câte puțin, doar la clase cu mize mici, unde părinților nu le păsa de traseul educațional al elevului, a venit și apăsarea cu ,,finanțarea pe elev”…Nu m-am rugat și nu am negociat cu niciun director, cum mi s-a propus de ISJ, așadar, … plătesc și astăzi! In câte moduri!!!

    Care a fost scopul inițial al cercetării și cum s-au citit in timp rezultatele?
    Cine a profitat?
    Cum s-a făcut de-a lungul ultimilor cincisprezece ani, in orașele mici, admiterea la licee?
    Ce alegeri au făcut unii părinți, recurent, micșorând riscurile admiterii și ,, nestresând” copiii (avataj de conduită prezentat chiar de oameni ai sistemului!)? Cum a transformat această conduită familia, societatea?
    Cu ce bani / ce avantaje materiale au intrat în aceste ,,jocuri”? Unde s-au dus acești bani?

    Ne mirăm că suntem azi aici?
    Cum vom fi mâine?
    Cine/ câți vor mai avea termeni de comparație?
    Cu ce vom compara?

  2. Domnul acesta nu știe că media la EN este formată din evaluarea la Limba română și matematică. In accepțiunea lui, elevii trebuie să aibă note mici la toate materiile pentru a se corela cu mediile de la matematică și romană. Cum a ajuns acesta în funcția de secretar de stat? Câți ani a predat în învățământ? Ar trebui sa comenteze când elevii vor da examen la toate materiile și atunci să facă analize și acuzații.Pana atunci ar trebui să tacă.

  3. Dacă vrei o comparație corectă, ori faci o evaluare din mai multe materii/mai multe domenii, ori compari strict cele 2 materii de la evaluare, nu media pe V-VIII.
    Nu zic ca toate notele / mediile din gimnaziu sunt pe merit, am și eu copii de școală, dar nici comparația asta nu este corecta.
    Iar standardele de evaluare….sa fim serioși, ministerul nu e capabil de lucruri mai ușoare, as vrea sa apuc sa vad acele standarde

  4. Exact! Și mai repede, vă rugăm! Școala nu e suport social să permită, prin note umflate, burse tuturor, școala e EDUCAȚIE, spre asta să tindă.
    Părinți, lucrați la voi înșivă și nu vă (mai) terorizați copiii cu 10peLinie și cerșitul de la prof. de bani nemeritați din care să își ia singuri haine.

    1. Corect. Din pacate am ajuns sa vedem elevi cu medii sub 7 care primesc burse de merit la fel ca cei care chiar se straduiesc si invata. sunt de acord cu o evaluare corecta dar tinand in cont ca notele de la evaluarea nationala sunt obtinute cu meditatii la greu si nu cu ceea ce se prada la clasa nu stiu unde ar trebui facuta evaluarea mai intai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Supravegherea audio-video la Evaluarea Națională și BAC 2023. Camerele vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor, potrivit procedurii oficiale – document

Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală și vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor de la Evaluarea Națională și BAC 2023,…
Vezi articolul

Derapaj al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care compară ponderea copiilor internați de COVID cu cea a copiilor în rândul populației și concluzionează: Este mai puțin de jumătate în raport cu media națională

Derapaj al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o informare de presă transmisă miercuri seara. Oficialul prezintă numărul copiilor internați cu afecțiuni COVID și compară ponderea copiilor internați de COVID cu ponderea…
Vezi articolul

PNL se mândrește cu un eveniment politic într-un colegiu național din Hunedoara, mascat sub aparența unui turneu sportiv și “aprobat” de conducerea liceului, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege

Colegiul Național Iancu de Hunedoara din municipiul Hunedoara a fost folosit, la începutul acestei luni, de Partidul Național Liberal, prin mișcarea sa de tineret, pentru propagandă de partid, deși legislația…
Vezi articolul