Situație confuză: sindicatele solicită modificarea unui ordin de ministru prin care școlile sunt obligate să detașeze medicii și asistenții școlari la spitale sau DSP, dar medicii și asistenții sunt angajații primăriilor, nu ai școlilor, potrivit legii

5.073 de vizualizări
Foto: edu.ro
Sindicatele FSLI solicită ministrului Educației Monica Anisie să modifice un ordin de ministru pe care aceasta l-a semnat împreună cu ministrul Sănătății, Victor Costache, și prin care obligă școlile să detașeze medicii școlar la DSP sau spitale, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Sindicatele susțin că școlile nu au medici angajați, aceștia fiind angajați de autoritățile locale, potrivit legii.

Ordinul comun nr. 3.651/19.03.2020, respectiv 475/20.03.2020, semnat de ministrul Educației Monica Anisie și ministrul Sănătății Victor Costache prevede că „se dispune conducerilor unităților de învățământ preuniversitar ca la solicitarea Ministerului Sănătății sau a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București să emită actele de detașare a personalului medical, medici și/sau asistenți medicali angajați pe posturi nedidactice”.

În același ordin se menționează că „deciziile de detașare vor fi emise în regim de urgență, în mod unilateral de către unitățile de învățământ preuniversitar pentru perioada solicitată de Ministerul Sănătății sau direcțiilor de sănătate publică, în condițiile legii”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis către ministrul Educației o adresă, marți, pe 24.03.2020, în care „adresează respectuoasa rugăminte” să modifice ordinul respectiv întrucât „nu s-a ținut cont că medicii și asistentele care își desfășoară activitatea în școli nu sunt salariații unității de învățământ”. În acest caz școlile nu pot emite decizii de detașare dacă respectivii angajați nu sunt ai lor. Potrivit OUG 162/2008, mai scriu cei de la FSLI, medicii care asigură asistența medicală în unitățile de învățământ pot fi încadrați cu contrat individual de muncă de reprezentanții autorității locale, adică ai primăriilor, iar dețașarea se dispune doar de către angajator, potrivit Codului Muncii.

Există și medici angajați direct de către școală, dar sunt foarte puțini, și aceștia sunt doar în unele școli speciale, se arată în nota FSLI.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a cerut pe 12 martie detașarea medicilor școlari către DSP-uri sau spitale. ”Am apelat la doamna ministru Anisie, exită foarte mulți medici în rețeaua școlară care trebuie solicitați să susțină efortul pe care îl facem”, a declarat Orban la ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică în anul școlar 2018-2019 erau 640 de medici școlari angajați în toate școlile și grădinițele din țară. Pe lângă aceștia erau 2903 asistente școlare angajate. Majoritatea medicilor sunt în unitățile din mediul urban.

FOTO: edu.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CCR invocă înțelesul dreptului la învățătură și folosirea banilor din bugete locale pentru transportul elevilor, ca motiv pentru respingerea sesizării USR privind legea bugetului de stat pe 2022 / Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

CCR a publicat, marți, motivele pentru care a decis că Legea bugetului de stat pe 2022 este constituțională, prin respingerea sesizării USR, explicând și de ce a respins, pe lângă…
Vezi articolul
Neurostiinta la Clasă - Paul Olteanu, Diana Mișa, Sorin Ion / Foto: GMP PR

Reacția organizatorilor “Neuroștiința la clasă” cu privire la erorile științifice aduse în fața elevilor prin podcastul Mind Architect, greșeli semnalate de 3 oameni de știință: “Împreună putem contribui la educația unei generații care va fi, poate, mai senină, mai blândă cu sine și cu greșelile celor din jur” / Ce spune echipa sa despre lipsa de studii în domeniu în cazul Paul Olteanu

După ce a adus în fața elevilor un program de neuroștiință organizat de nespecialiști, cu sprijinul Ministerului Educației, echipa “Neuroștiința la clasă” le cere specialiștilor să corecteze din mers informațiile…
Vezi articolul