Situație dramatică în Suceava: peste 3.000 de elevi învață la simultan din cauza comasării de clase, provocată de scăderea numărului de copii

1.419 vizualizări

Peste 3.000 de elevi din județul Suceava învață la simultan, adică în clase în care sunt reuniți copii din mai multe generații, potrivit Monitorul de Suceava. Soluția, una dintre cele mai proaste pentru elevi, a fost aleasă din cauza lipsei de copii în mediul rural.

În acest an şcolar, 3.229 de elevi sunt cuprinşi în clase în regim simultan (213 la număr), în 147 de şcoli.

Această soluție face ca sub îndrumarea unui singur învăţător sau profesor să învețe elevi din clase diferite, cu impact negativ major asupra calității actului educațional. Orele se ţin cu câte două, trei, patru sau cinci clase în acelaşi timp, iar elevii de diferite vârste împart aceeaşi sală şi acelaşi profesor, scrie Monitorul de Suceava.

Cele mai multe clase organizate în regim simultan aduc laolaltă elevi din ciclul primar, astfel: 499 de elevi de la simultan sunt la clasa pregătitoare (distribuiţi în 35 de clase), 524 sunt în clasa I, 595 – clasa a II-a, 529 – clasa a III- a, 610 – clasa a IV-a.

Elevi din cinci generaţii diferite, colegi în aceeaşi clasă

Tot în acest an şcolar, 14 clase adună laolaltă elevi din cinci generații diferite: clasa pregătitoare, din clasa I, a II-a, a III-a şi a IV-a, elevi de la 6 la 10 ani, care împart aceeaşi clasă şi acelaşi învăţător.

Legea prevede că e nevoie de minim 12 elevi pentru ca o clasă să funcţioneze de sine stătătoare. În situaţia în care, într-o localitate, sunt mai puţin de 12 elevi, atunci clasa se organizează în regim simultan cu altă clasă care are, de asemenea, un număr mai mic de elevi.

Citește tot articolul pe Monitorul de Suceava


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Nu există standarde ocupaționale pentru specialist în securitate cibernetică, nu există specialist în protecția identității virtuale / Implicarea angajatorilor eu o văd și la ofertă, și la calificare și la standarde ocupaționale

Standardele ocupaționale din registrul calificărilor trebuie să fie aduse la zi, având în vedere meseriile noi care apar în ritm alert și pentru care angajatorii au nevoie de personal calificat,…
Vezi articolul

Criza virusului și decuplarea comerțului global. Acolo unde politicienii au eșuat în a decupla China de Occident, mama natură reușește. Deocamdată, economia globală e relativ robustă. Dar situația nu se va menține dacă virusul va continua să prolifereze

În ce privește limitarea globalizării, coronavirusul izbutește acolo unde politicienii au dat greș. Vechiul experiment mental despre cum bătaia aripilor unui fluture în China poate provoca o tornadă la antipozi…
Vezi articolul

Cherecheș, expert în sănătate publică: Un singur copil asimptomatic transmite cu voioșie în jur / Fiecare zi în care este amânată închiderea școlilor înseamnă cel puțin o săptămână mai mult în online / Trebuie testați elevii o dată la 3 zile

Expertul în sănătate publică și profesorul universitar Răzvan Cherecheș a criticat decizia Ministerului Educației de a păstra școlile deschise și după depășirea ratei de infectare cu coronavirus de 6 la…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre posibila reducere a bugetului Educației la rectificarea bugetară: Sigur că nu se poate adeveri așa ceva. Sper să rămână un simplu articol de presă, acea idee stupidă de a interveni, într-un moment în care dezbatem legile educației care au nevoie de o suplimentare de buget atât de mare”

În cadrul dezbaterii “Legile învățământului pentru o Românie educată!”, organizată de Comisia pentru Educație și Cercetare – PNL București, Ministrul Educației a făcut referire la informațiile publicate în exclusivitate de…
Vezi articolul