Sondaj: 61% dintre profesorii care au răspuns unui chestionar într-un program de digitalizare a școlilor din mediul rural susțin că vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine

1.106 vizualizări
Foto: World Vision România
Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătăţirea abilităţilor digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfăşurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj desfăşurat de World Vision România şi Fundaţia Vodafone România, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Principalele dificultăţi întâmpinate de profesori în realizarea de conţinut digital au fost: timpul necesar creării unei lecţii digitale (68%), lipsa informaţiilor legate de aplicaţiile pe care le pot folosi pentru a crea conţinut (30%), lipsa de motivaţie după multe ore desfăşurate online (29%), lipsa unor modele de lecţii din care să se inspire (26%) şi lipsa cunoştinţelor de tehnologie (23%).
  • Sondajul a fost realizat în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022 pe un eşantion de 200 de profesori din mediul rural, beneficiari ai programului „Şcoala din valiză”.

În acest context, profesorii incluşi în programul amintit învaţă timp de patru luni să folosească Moodle – cel mai utilizat sistem de management educaţional la nivel mondial şi platforma pe care este bazat programului din care fac parte.

Profesorii sunt instruiţi cum să creeze cursuri, conţinut interactiv de tip carte/ lecţie/ Wiki, cum să gestioneze conţinutul creat sau cum să utilizeze H5P pentru crearea de conţinut. La fiecare sesiune, profesorii pregătesc lecţii practice aplicând funcţionalităţile predate.

Conţinutul digital poate fi utilizat în timpul predării offline, când orele se desfăşoară la şcoală, dar şi în timpul orelor online, când elevii învaţă de acasă. Programul se derulează până în aprilie 2022.

Principalele beneficii pe care le-au avut profesorii din mediul rural în contextul dificil în care şcoala s-a desfăşurat online în ultimii doi ani au fost faptul că şi-au îmbunătăţit semnificativ abilităţile digitale (68%), că şi-au cunoscut mai bine elevii şi condiţiile în care trăiesc aceştia (32%), dar şi faptul că elevii au continuat să înveţe chiar dacă le-a fost greu (61%), arată acelaşi sondaj.

De asemenea, 19% dintre profesori simt că s-au apropiat mai mult de elevi în pofida distanţării fizice, iar 16% dintre profesori au apreciat faptul că elevii şi-au ţinut camerele deschise în timpul orelor online.

Conexiunea slabă la internet este principala dificultate a școlii online, potrivit sondajului. Între provocările şcolii online pentru profesori s-au numărat: conexiunea slabă la internet (61%), oboseala lor şi a elevilor după multe săptămâni de şcoală online (40%), faptul că elevii erau adesea cu camerele închise (31%), lipsa de control asupra activităţii elevilor din timpul orei (27%) şi faptul că profesorii aveau mai multe sarcini în acelaşi timp (27%).

12% dintre profesori spun că nu au avut tehnologia necesară pentru a preda online, iar acelaşi procent afirmă că le-a fost dificil să creeze conţinut digital pentru că nu ştiau să facă acest lucru. Pentru 9% dintre profesori a fost dificil să menţină liniştea în condiţiile în care propriii copii erau acasă, iar 7% nu s-au simţit deloc confortabil să folosească tehnologia necesară predării online.

Motivaţia profesorilor pentru crearea de conţinut digital a venit din faptul că elevii erau mult mai atenţi atunci când li se preda cu ajutorul lecţiilor digitale (61%), performanţa lor a fost mai bună în timpul lecţiilor la care a fost folosit şi conţinut digital (30%), erau mai atenţi şi luau note mai mari la testele desfăşurate pe tabletă (29%), dar şi faptul că elevii îi roagă şi pe alţi profesori să creeze lecţii digitale scoţându-i astfel din zona de confort (19%), potrivit sondajului.


1 comment
  1. Minciuni!!! Ce sondaj? Nu m-a intrebat nimeni. Da, fix asta vor profesorii din rural: sa creeze lectii digitale. Nu sa mearga la scoala normal. Leprelor, numai sa mintiti stiti!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai: “îngrijorare” cu privire la “acțiunile politicului care afectează etica academică” / Decizia Curții Constituționale “complică măsurile care se pot lua în contextul plagiatului”, dar universitățile au încă mecanisme interne de sancționare

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca își exprimă, într-un punct de vedere transmis marți Edupedu.ro, “îngrijorarea” cu privire la “acțiunile politicului care afectează etica academică, demarate cu mai mult timp în urmă,…
Vezi articolul

Toate sindicatele din educație îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească mâine la discuții, la o săptămână de la declanșarea primei greve generale din învățământ din ultimii 18 ani și după ce președintele a refuzat prima invitație la dialog

Cele trei federații sindicale din învățământ îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească la discuții mâine, la ora 15:30, în ziua în care este anunțat un miting masiv al…
Vezi articolul

Olivia Steer l-a ironizat pe Mircea Cărtărescu pentru o presupusă greșeală gramaticală, supărată că a îndemnat la vaccinare/ Ulterior și-a șters postarea / Răspunsul exemplar al scriitorului

Olivia Steer, cunoscută pentru poziţia sa antivaccinare, îl ceartă pe Mircea Cărtărescu pentru faptul că ar fi făcut o greşeală gramaticală. Scriitorul român a reacţionat şi i-a explicat fostei prezentatoare…
Vezi articolul
Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Soția matematicianului Radu Gologan a fost testată pozitiv COVID-19. “Ne facem treaba, ne-am ținut cursurile online. DSP a sunat și a promis că urmează să vină o salvare să o ducă într-un centru medical să o evalueze. Ceea ce nu s-a întâmplat, așteptăm de 24 de ore”

Soția matematicianului Radu Gologan, Roxana Goga, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Contactat de Edupedu.ro, profesorul universitar a povestit că “acum 3 zile a început să tușească, am mers…
Vezi articolul