Consiliul Național al Elevilor: Ministerul Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi să evalueze obiectiv performanţa acestora

5.835 de vizualizări
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie
Sursă foto: Facebook.com / Rareș Voicu
Consiliul Național al Eleilor cere „Ministerului Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi, ulterior, să evalueze obiectiv performanţa acestora”, se arată într-un comunicat de presă al CNE. Cererea vine în contextul în care marți, la prima probă de la Evaluarea Națională 2021, în judeţul Satu Mare, unui număr de 10 absolvenţi i-au fost distribuite alte subiecte decât cele care ar fi trebuit rezolvate.

„Evenimentele precum cel de ieri, din cadrul primei probe a Evaluării Naţionale, pot pune sub semnul întrebării integritatea întregului examen, în defavoarea candidaţilor. Este absolut necesar ca inspectoratele şcolare să îşi ia în serios rolul de monitorizare a bunei desfăşurări a acestor evaluări. În caz contrar, credibilitatea rezultatelor este puternic afectată. Solicităm Ministerului Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi, ulterior, să evalueze obiectiv performanţa acestora”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Mai jos, comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

„În data de 22 iunie 2021, ziua în care s-a desfăşurat prima probă din cadrul Evaluării Naţionale, Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală în cazul a trei unităţi de învăţământ care au făcut publice subiectele examenului, înainte ca acestea măcar să ajungă în faţa candidaţilor. Mai mult decât atât, în judeţul Satu Mare, unui număr de 10 absolvenţi i-au fost distribuite alte subiecte decât cele care ar fi trebuit rezolvate.

Pentru buna desfăşurare a examenelor naţionale, este important să avem în vedere respectarea întru totul a regulamentelor în vigoare, în aşa fel încât eventuale situaţii care pot duce la fraudare să fie tratate cu toleranţă zero. Ca atare, în cazul în care organele abilitate sesizează nereguli în organizarea probelor scrise, este imperioasă aplicarea tuturor sancţiunilor care se impun, în aşa fel încât să fie asigurată integritatea examenelor naţionale şi a rezultatelor acestora.

Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă profunda dezamăgire în raport cu evenimentele survenite în timpul Evaluării Naţionale cauzate de erori umane, care denotă slabe competenţe manageriale la nivel şcolar şi o lipsă de responsabilitate şi, totodată, solicită aplicarea unor sancţiuni drastice, menite să oprească răspândirea acestor atitudini cu efecte nocive asupra unor examene atât de importante pentru candidaţi.

De asemenea, considerăm inacceptabilă situaţia elevului încadrat cu cerinţe educaţionale speciale care a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă, fiind surprins cu telefonul mobil asupra lui. Pentru egalizarea şanselor la examenele naţionale, este absolut necesar ca membrii comisiilor să se asigure că instructajul tehnic este adaptat la nevoile fiecărui candidat şi să ofere sprijin continuu, astfel încât situaţiile de acest gen să nu mai aibă loc. În această situaţie, solicităm Comisiei Naţionale de Evaluare Naţională
analizarea promptă a cazului şi reevaluarea oportunităţii de eliminare a candidatului de la examen.”

Sursă foto: Facebook/Rareș Voicu

Citește și:
VIDEO Ministrul Educației: 94,2% dintre elevii înscriși la Evaluarea Națională au fost prezenți la prima probă, cea de Limba română. 7.600 nu s-au prezentat
Evaluarea Națională 2021. Sfaturi pentru proba la Matematică de la profesorul Sorin Borodi

2 comments
  1. Nu ii duceti grija elevului cu CES care a luat nota 1 la lb romana. Si la matematica daca ia tot 1,cu mediua claselor 5-8 mai urca un pic.
    Pentru “egalitate de sanse”, s-a dat lege ca indiferent de media de admitere, elevii cu CES isi pot alege orice liceu, deci chiar licee de top(Tudor Vianu, Sf Sava, Ghe Lazar etc).
    Daca i se intampla oricarui alt elev acel incident, da, era o tragedie.In cazul de fata, nu e nici o problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Ministrul Educației neagă că elevii ar face meditații, pentru admiterea separată în clasa a IX-a, cu profesorii din liceul la care vor să intre: Eu cred că, atâta vreme cât subiectele sunt elaborate din programa de gimnaziu, nu putem vorbi despre meditații cu profesorii de liceu

Ministrul Educației, Ligia Deca, neagă faptul că elevii care ar putea să susțină admiterea separată la liceu ar face meditații cu profesorii din acele unități de învățământ: „Din punct de…
Vezi articolul

Cătălin Botezatu, despre actualul președinte al ARACIP: Cea mai reprezentativă colecție pentru el a fost cea “Aviator” unde a prezentat de la costume de baie, până la outfit-urile normale, adică îmbrăcat, ca să spun așa / Cîmpeanu: Cineva trebuia să fie

Creatorul de modă Cătălin Botezatu a declarat pentru Știrile PROTV că actualul președinte al Agenției care acreditează, evaluează și autorizează școlile și grădinițele, Silviu Iordache, „face parte din garda veche…
Vezi articolul

DOCUMENT Condiţiile puse de USR-PLUS pentru un guvern cu PNL – domeniul Educației: „Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri performanţi, aleşi prin concurs”

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri  performanţi, aleşi prin concurs, o descentralizare a sistemului care presupune ca deciziile în şcolile publice să fie luate nu de…
Vezi articolul
Ana Caraiani

Matematiciana de origine română Ana Caraiani, multipremiată la nivel internațional: În liceu, eram descurajată fățiș, acum există multă încurajare / Fac ce pot să-i ajut pe alții să urmeze domeniul în care sunt activă, programul Langlands

“În liceu, mă confruntam cu descurajări fățișe, pe când în prezent sunt încurajată în mod deschis foarte mult”, spune, într-un interviu acordat Quanta Magazine, matematiciana Ana Caraiani, care, după ce…
Vezi articolul