BAC 2024 începe în Franța pentru 730.000 de tineri. Premierul Attal, către liceeni: Vreau să vă spun că este normal să vă stresați. Eu, premierul, am fost paralizat de emoții. Dați tot ce aveți mai bun, noi suntem alături de voi!

791 de vizualizări
Foto: © Pixavril | Dreamstime.com
Aproape 730.000 de tineri încep Bacalaureatul marți, 18 iunie, în Franța, potrivit France3Regions, care a prezentat câteva din datele-cheie ale acestei sesiuni de examene de final de liceu.

La ora 10, ora României, candidații din Franța au început proba de Filosofie, care are pentru elevii din clasa a XII-a un coeficient de 8 din 100 dacă sunt la liceu general sau de 4 din 100 – pentru cei de la liceele tehnologice, notează 20minutes.fr.

  • Aceste ponderi ajută la stabilirea notei finale de Bacalaureat, în mare 60% din notele de la examenele scrise și 40% din mediile la disciplinele din liceu („control continuu”).

Probele continuă miercuri, 19 iunie, până vineri, 21, cu examenele la materiile la alegere, aprofundate în ultimii doi ani de liceu. „Le Grand Oral”, proba de argumentare în fața comisiei, începe pe 24 iunie și se întinde până pe 3 iulie.

În total sunt în Franța metropolitană și în departamentele de peste mări 728.164 de candidați la examenele finale (cu 1,3% mai mulți decât în 2023), dintre care 19.296 de candidați neafiliați, notează Le Telegramme. 392.145 de elevi (+0,4%) vor susține bacul general, 184.795 bacul profesional (+1,2%) și 151.224 bacul tehnologic (+4% decât anul trecut).

Sunt aproape 49.000 de profesori corectori implicați la bacalaureatul general și tehnologic, remunerați cu 5 euro per lucrare, prezintă aceeași sursă. Profesorii din Republică ar urma să ia aproape 10 euro per ora de evaluare la examinările orale, conform Studyrama.com, care a prezentat date de la sindicatele din învățământ.

Amintim că cel mai tânăr candidat înscris în acest an la bacalaureatul general din Franța are vârsta de nouă ani, un record în istoria acestui examen de absolvire a unui ciclu școlar, plasat între liceu iș învățământul superior, a anunțat vineri, 7 iunie, ministerul francez al Educației, informează AFP, conform Agerpres.

Franța a mutat câteva probe de Bacalaureat în luna iunie, după ce absolvenții de liceu au susținut testările, anul trecut, în martie, și apoi au lipsit în număr record de la cursuri, după cum a notat Edupedu.ro încă din august 2023.

Prim-ministrul Gabriel Attal, mesaj înainte de examene

„Vreau să transmit câteva cuvinte elevilor de Terminale [n. red. clasa a XII-a] care încep mâine examenele de bacalaureat. Aș vrea să le transmit încurajările mele pentru această primă probă de filosofie, pentru testele care vor urma și apoi pentru examenele orale. Bacalaureatul este punctul culminant al întregii voastre munci la școală și începutul a ceva minunat după aceea”, spune Attal, premierul Franței și fost ministru al Educației, într-un mesaj video de luni, 17 iunie, postat pe Instagram.

Premierul a continuat: „Vreau să vă spun că este normal să vă stresați. Cu toții ne amintim că ne-am stresat înainte de bacalaureat. Eu, premierul, am fost paralizat de emoții în drum spre examene. Dar aveți încredere în voi înșivă. Aveți încredere în voi pentru că ați muncit din greu, pentru că sunteți pregătiți. Dați tot ce aveți mai bun. Aveți încredere în voi înșivă, noi suntem alături de voi. Și spuneți-mi în comentarii cum a fost, ce examene de specialitate ați trecut. Vă doresc mult succes!”.

Foto: © Pixavril | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La Fizică, un singur candidat din Alba s-a înscris la Titularizare 2023 și a luat sub nota 3. Șeful inspectoratului școlar: Atât timp cât sunt oameni care sunt la pensie și vor să predea, vor preda aceia. Tinerii nu prea vin

În județul Alba, un singur candidat s-a înscris la Titularizare 2023 pentru a preda Fizica și a luat sub nota 3, conform rezultatelor finale ale concursului național. Situația a fost…
Vezi articolul

A început ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență care decide scenariul de funcționare a școlilor și grădinițelor din București / Berbeceanu: Ideea este că vom menţine măsurile care deja au fost adoptate

A început ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, care decide scenariul de funcționare a școlilor și grădinițelor din București. La ședința care a început la ora 10:00 participă și…
Vezi articolul