Premierul desemnat al Franței este ministrul Educației, Gabriel Attal. Dacă va obține votul Parlamentului, ar fi cel mai tânăr prim-ministru din istoria Republicii

1.406 vizualizări
Gabriel Attal / Foto: Facebook.com
Prim-ministrul desemnat de președintele francez Emmanuel Macron este ministrul Educației, Gabriel Attal, notează publicația tf1info.fr. Attal, la 34 de ani, ar urma să fie cel mai tânăr premier din istoria Republicii Franceze, potrivit presei din Hexagon. Susținut de Macron și susținător al lui Macron încă de acum aproape 8 ani cel puțin, fostul ministru al Educației își continuă ascensiunea și urmează să preia conducerea guvernului Franței cu o reformă a pensiilor în curs și după ce contestata lege a imigrației a trecut de Parlament recent.

Numirea lui Gabriel Attal în funcția de prim-ministru al Franței vine după ce luni seară, 8 ianuarie, premierul Elisabeth Borne și-a dat demisia. O demisie care reprezintă o soartă obișnuită pentru premierii celei de-a Cincea Republici Franceze, de regulă executanți ai ordinelor unui președinte atotputernic, notează jurnalistul Petru Clej pentru G4Media.ro.

Anunțul că Attal devine prim-ministru vine după peste 16 ore în care francezii au așteptat un nume. Potrivit TF1Info, primele mișcări au apărut luni dimineață la ora 10 la Ministerul Educației unde a apărut o mașină pentru mutat lucruri, apoi spre ora 11 când au apărut gărzile la reședința premierului din Matignon și, la ora 12, când Attal a organizat o conferință cu directorii de școli.

Doamnă prim-ministru, dragă Elisabeth Borne, munca dumneavoastră în serviciul națiunii noastre a fost exemplară în fiecare zi. Ați pus în aplicare proiectul nostru cu curajul, angajamentul și determinarea unei femei de stat. Vă mulțumesc din toată inima”, a scris Emmanuel Macron pe platforma X, fosta Twitter.

Gabriel Attal își continuă astfel cariera politică începută cu 11 ani în urmă și bate recordul socialistului Laurent Fabius, devenit premier la 37 de ani în 1984.

Attal lasă în spate reforme în educație pe care le-a continuat și îmbunătățit de la miniștrii Blanquer și Ndiaye, dar și o problemă a imixtiunii părinților în ceea ce se predă la școală.

Recent, și-a anunțat planurile, în stadiu incipient, de susținere a învățării pentru elevii dezavantajați și cu lacune la matematică și franceză, mai ales cei de 15 ani, ale căror rezultate au arătat că Franța se plasează la mijlocul clasamentului la testele PISA 2022, în cădere din anul 2000 încoace, dar în stagnare, comparând 2022 cu ediția 2018.

Preluarea noii funcții îi aduce ca responsabilități și priorități reformele lui Borne, după cum a insistat aceasta în declarații că ar trebui să fie făcut de cel care o succedă, printre care reforma pensiilor, dar și să continue cu măsuri în tot ce presupune noua lege a imigrației.

Attal, în instituții de la 23 de ani

Potrivit Le Monde, Attal a fost un militant de stânga încă de când și-a făcut studiile la Sciences Po Paris (n. red. universitate franceză de top în domeniul științelor sociale). În 2012, când avea 23 de ani, s-a alăturat cabinetului ministrului Sănătății de la acea vreme, Marisol Touraine, în calitate de consilier. Doi ani mai târziu, a fost ales consilier local din partea opoziției în orașul Vanves (departamentul Hauts-de-Seine) pe o listă a Partidului Socialist, potrivit sursei citate.

În 2016, s-a alăturat partidului lui Emmanuel Macron, „En marche!” și, în 2018, a ajuns în guvern în calitate de secretar de stat pe lângă ministrul Educației. În timpul guvernului lui Jean Castex (2020-2022), a fost purtător de cuvânt al executivului, până să fie numit ministru delegat pentru Bani publici în primul guvern al lui Elisabeth Borne, după cum notează presa franceză, citată de Edupedu.ro într-un articol din iulie 2023 când Attal a devenit ministrul al Educației.

La 34 de ani, Gabriel Attal își continuă ascensiunea, pe care Le Parisien o cataloga în iulie anul trecut la preluarea mandatului de ministru al Educației ca fiind „orbitoare” și a unui potențial candidat pentru prezidențialele din Franța din anul 2027, scrie publicația, citând un deputat al majorității. Executivul alesese pentru portofoliul Educației o persoană cu un profil politic mult mai bogat decât predecesorul său, Pap Ndiaye, care n-a reușit să se impună în fruntea Ministerului Educației și Tineretului din Franța, remarca FranceInfo.

Popularitatea lui Attal îl poate face un candidat și pentru prezidențialele din 2032, nu neapărat din 2027, până atunci putând să acumuleze încă o experiență într-o funcție de conducere din stat, potrivit analiștilor politici din Republică.

Ce rămâne de văzut este dacă Gabriel Attal este capabil să aplice și la nivel macro, în celelalte ministere, metoda pe care a folosit-o în Educație până acum: să pună problema pe masă, să discute cu cei vizați de ea și să încerce să o rezolve prin propuneri din care să aleagă o variantă preferată de majoritate, până să treacă la o altă chestiune.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel de investiții în valoare de 37 de milioane de euro, prin PNRR, pentru renovarea, echiparea și digitalizarea unor biblioteci de la sate și orașe – ghidul pentru aplicanți, pus în dezbatere publică de ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică apelul pentru ghidul solicitantului pentru proiecte de investiții în modernizarea unor biblioteci. Se poate aplica pentru investițiile anunțate prin PNRR,…
Vezi articolul

OFICIAL Orarul elevilor și copiilor din București, pentru școala online, le va fi trimis acestora de toate școlile și grădinițele până miercuri, 21 octombrie – Planul de măsuri ISMB

Toate școlile primare și gimnaziale, grădinițele și liceele sau școlile postliceale, private sau publice, vor trimite orarul cursurilor online elevilor și copiilor din București, până miercuri, 21 octombrie, potrivit Planului…
Vezi articolul