Sorin Costreie, consilier pe educație al președintelui Nicușor Dan și consilier onorific al ministrului Daniel David: Dacă profesorul e demotivat, atunci nu vom avea elevi implicați / Prima măsură pe care aș lua-o e să investim în calitatea profesorilor

1.673 de vizualizări
Foto: Universitatea din București – Facebook.com
Principala măsură care ar trebui adoptată urgent în învățământul preuniversitar „pe termen scurt și mediu și cu bătaie lungă este să investim în calitatea profesorilor”, a afirmat, la Europa FM, Sorin Costreie, unul dintre consilierii președintelui Nicușor Dan pe probleme de Educație în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și actual consilier onorific al ministrului Educației și Cercetării, Daniel David.
  • UPDATE 11 iunie: Sorin Costreie nu mai este consilierul președintelui, a precizat acesta într-o postare pe Facebook.

Problemele precum abandonul școlar și analfabetismul funcțional nu pot fi soluționate fără cadre didactice bine pregătite și motivate, a afirmat Sorin Costreie, într-un dialog cu profesorul Marcel Bartic.

Redăm dialogul pe acest subiect:

Marcel Bartic: Care credeți că sunt în acest moment principalele provocări în învățământul preuniversitar? Pentru că, vrând-nevrând, după alegerile din 18 mai, lumea a început să-și facă niște planuri, să vină cu niște idei, cu niște propuneri. Există niște așteptări din partea asta a societății românești, exprimate în direcția instituției prezidențiale. Și, în sigur că, da, fiecare dintre noi, de la cei mai mici până la cei mai mari, cu mai multă sau mai puțină expertiză, încercăm să venim cu propuneri. Pentru asta trebuie să identificăm care sunt cele mai sensibile capitole ale învățământului preuniversitar. Și eram curios să știu cam cum vedeți dumneavoastră zona asta și unde trebuie acționat mai repede? Care ar trebui să fie, nu știu, primele măsuri pe care ar trebui să le luăm imediat ce avem un guvern stabil, imediat ce avem un buget și lucrurile devin cumva mai predictibile?

Sorin Costreie: Aici, problemele grave cred că le știm cu toții și toată țara le știe și le-a și simțit, ca să nu zic resimțit: abandonul școlar cuplat cu analfabetismul funcțional. Deci noi trebuie să ajungem la această mare masă de copii, pentru că vorbim de cifre în jur de 40% și într-un caz și în celălalt și ele sunt corelate, copii care nu sunt expuși așa cum trebuie la educație. Și educația, pe scurt, ce trebuie să fie, că nu e foarte complicat, deși e o chestie foarte complexă, trebuie să ne dea o orientare în viață. Deci acești copii, viitori cetățeni maturi, sunt dezorientați. Ei nu înțeleg bine universul în care sunt. Nu înțeleg economia, nu înțeleg sănătatea, deci n-au, să spun așa, principii de bun simt. Și asta-i datoria noastră. Nu sunt ei vinovați. A noastră, și mă uit la noi, la profesori. Deci prima măsură pe care aș lua-o pe termen scurt și mediu și cu bătaie lungă este să investim în calitatea profesorilor. Ați văzut că a fost prezentat raportul OECD și acolo s-a spus clar, calitatea învățământului nu va depăși niciodată calitatea profesorilor. Putem să avem cele mai bune planuri cadru, iar se vor încinge discuțiile acum la liceu, cele mai bune manuale, cele mai bune curricule, cele mai bune strategii. Dacă profesorul este cum este și nu neapărat să nu fie bine pregătit, să fie demotivat, atunci nu vom avea elevi implicați, nu vom avea elevi atrași de școală.


5 comments
  1. Acest domn scrie in CV ca la limba engleza este la nivel C2 – adica vorbeste, intelege si scrie ca un nativ. Are si o diploma care sa probeze asta? A trait la Londra sau la New York?

    Are ceva studii in stiintele educatiei? In CV-ul stufos nu am gasit.

    Oare se vor gasi niste oameni competenti, cu experienta, sa reformeze educatia?

  2. Si de ce deodata profesorii au devenit “demotivati”? A fost vreo conferinta internationala a profesorilor in care au decis sa devina din motivati, demotivati?

  3. Vorbe goale.
    Stimaților! Voi ați distrus iînvățămàntul preuniversitar. Ați creat universități particulare pe fiecare colț de stradă, apoi ați dat doctorate la proşti să aibă salarii mai mari. Nu vă e ruşine să veniți cu sloganuri?
    Domnul Daniel David! Există încă mii devprofesori care au dat bacalaureatul înainte de 90 şi admiterea la facultate în anii ’80, despre ce vorbim. Sunteți toți penibili!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Procedura de gestionare a cazurilor de violență în școli lasă “portițe” și unii colegi nu știu ce atribuții au, spune Antoneta Iftimiciuc, consilier CJRAE Botoșani / Toți directorii de școli și grădinițe au fost instruiți, potrivit inspectoratului școlar

“Ar trebui făcută la nivel național o procedură pentru cazurile de violență, care să fie obligatoriu de respectat în fiecare instituție de învățământ și care să fie aplicată în toată…
Vezi articolul

Planificarea pentru „Școala Altfel”: activități captivante și o experiență greu de uitat – profesorii își pot ghida elevii într-o aventură educativă la Muzeul Simțurilor (P)

Profesorii care încep pregătirile pentru programul „Școala Altfel” pot alege o activitate „altfel”, oferind interactivitate lecțiilor non-formale printr-o vizită la Muzeul Simțurilor București. Această destinație este dedicată înțelegerii și explorării…
Vezi articolul

INTERVIU Patricia Benea, proaspăt absolvent de master în psihologie, nota 10 la Titularizare 2021, viitor consilier școlar suplinitor pentru că nu există posturi: În facultate nu am interacționat cu profesori care să vorbească despre acest examen, nu cred că e în zona lor de interes

La 23 de ani, Patricia Benea a absolvit Facultatea de Psihologie și un master în consiliere și dezvoltare la Cluj, iar anul acesta a susținut pentru prima dată examenul de…
Vezi articolul

INTERVIU Ana-Maria Cazan, decana Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea Transilvania din Brașov: Un profesor debutant are nevoie de foarte mult sprijin. Realitatea din școală presupune și cum să faci față anumitor tipologii de elevi care nu se încadrează în ceea ce am învățat din manuale

Un profesor debutant „are nevoie de foarte mult sprijin în primele etape ale carierei”, declară decana Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea Transilvania din Brașov, Ana-Maria Cazan,…
Vezi articolul